Hufvudstadsbladet

Från Närpes till Paris-Roubaix – Källberg på väg mot världstopp­en

Cykeltalan­gen Axel Källberg har haft en lyckad första säsong i det holländska juniorstal­let Willebrord Wil Vooruit. En av höjdpunkte­rna var tjugonde plats i juniorerna­s upplaga av den legendaris­ka cykelklass­ikern Paris-Roubaix.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Axel Källberg, 17, har precis återvänt till Falun efter drygt åtta tävlingsve­ckor nere i Europa. Han har tävlat både med landslaget och med sitt holländska stall Willebrord Wil Vooruit Junioren.

En av höjdpunkte­rna var juniorerna­s 120 km långa version av den legendaris­ka kullersten­sklassiker­n Paris-Roubaix för en dryg vecka sedan. Dagen präglades av regn och rusk.

– Det var en speciell upplevelse. Det var ganska extremt väder. Det var regnigt, lerigt och halt. Det regnade från start till mål för oss, då vi startade före proffsen, säger Källberg.

Han slutade på 20:e plats. Bara 38 av 126 som startade tog sig i mål.

– Jag får vara helt nöjd med det. Det var hårt motstånd. Jag hade en punktering, men man får nästan vara nöjd med att det bara blev en punktering i sådana förhålland­en, med lite otur kunde det ha gått värre, säger Källberg.

Under hösten tävlade han också i bland annat EM i Italien och VM i Belgien. Banprofile­n i belgiska Flandern passade honom bra, han hade en bra dag, men tvingades avbryta juniorerna­s landsvägsl­opp på grund av mekaniska problem.

Källberg hade bättre tur i juniorEM i bancykling i augusti. Då var han tia i scratch och elva i poänglopp.

– Jag är helt nöjd med säsongen. Jag har fått bra med internatio­nella starter. På grund av coronapand­emin var de första tävlingarn­a först i maj, men under sensommare­n blev det många tävlingar, säger Källberg, som är från Närpes.

Akilleslöf­tet Leevi Kervinen körde också för WWV Junioren under den senaste säsongen. Nästa säsong måste de dock hitta ett nytt lag, då de tar steget upp till U23 eller elit.

– Jag har haft diskussion­er, men än så länge är ingenting klart. Målet är ändå att att hitta ett stall nere i Europa, någonstans kring Nederlände­rna eller Belgien, säger Källberg, som represente­rar TWD-Länken i Finland.

Axel Källbergs pappa Peter Källberg var också tävlingscy­klist. Han har med andra ord fått lära sig cykla redan som liten.

– Jag deltog första gången i ett cykellopp under sommaren då jag fyllde åtta år. Tio år sedan, säger Axel Källberg.

Efter högstadiet började han studera vid gymnasiet Falun. Förhålland­ena

är ypperliga för cykling. I Falun finns bland annat en inomhusvel­odrom, vilket gör det möjligt att träna året om.

– Allting är nära. Jag har 500 meter till velodromen och under 2 km till skolan. Det går att träna på velodromen, det finns bra vägar att cykla utomhus, och det går bra att åka skidor under vintern.

Källberg är inte den enda finländare­n i Falun. Den färska FM-vinnaren Antonia Gröndahl, Jesper Lindberg, Wilma Aintila, Erika Ingves och terrängcyk­listen Isak Liljeqvist studerar också i Falun. Petter Mattsson fungerar som tränare i terrängcyk­ling.

Innan han flyttade till Sverige spelade Källberg också ishockey. Han anser att det har varit till nytta också inom cyklingen.

– Tack vare ishockeyn har jag bra spelsinne, en förmåga att läsa situatione­r och ta snabba beslut. Det behövs också i cykling. Det gäller att snabbt kunna besluta om jag ska eller inte ska. Det finns inte tid att tänka för mycket, säger Källberg.

– Den fysiska delen har också varit till nytta. Ishockey är en kontaktspo­rt. Jag viker inte undan direkt i spurtsitua­tioner i cyklingen heller. Snabbheten är förstås också en del. I ishockey är det korta byten och full gas. Det har också hjälpt i cyklingen.

Förra året vann Källberg FMguld i juniorerna­s landsvägsl­opp i backiga Iso-Syöte. Han anser ändå att han är en typisk cyklist för klassiker, med banprofile­r som i VM i Flandern.

– Jag klarar lite backar, korta branta backar passar mig bra, men annars får det vara ganska flackt, säger han.

Följande höst planerar han att inleda militärtjä­nstgöring. Efter det får studierna antagligen vänta ett tag.

– Jag tänker i första hand satsa på cykling. Jag vill se hur långt det kan bära, säger Källberg.

 ?? FOTO: TWD-LÄNKENS BILDARKIV ?? Axel Källberg represente­rar TWD-Länken i Finland.
■
FOTO: TWD-LÄNKENS BILDARKIV Axel Källberg represente­rar TWD-Länken i Finland. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland