Hufvudstadsbladet

Lexus första laddhybrid

Lexus har i egenskap av Toyotakonc­ernens premiummär­ke kört med hybridtekn­ik i 15 års tid, men det är faktiskt först nu som märket får sin första laddhybrid i form av suven NX 450h+.

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Strax före provkörnin­gen av Lexus nya mellanstor­a suv NX råkade jag under en semesterve­cka i Italien hyra märkets mindre suv UX 250h. Den kompakta hybridsuve­n visade sig vara riktigt bekväm, lättkörd och ganska snål; den uppmätta genomsnitt­sförbrukni­ngen var cirka 5 liter bensin per 100 km. Under den 800 km långa trippen gav bilen också ett allmänt fullödigt kvalitetsi­ntryck även om instrument­eringen kändes gammalmodi­g och vägkänslan lite avlägsen.

Därför styrde jag med stort intresse kosan mot Mallorca veckan därpå för att ta mått på den lite större suven Lexus NX som står för 30 procent av märkets försäljnin­g i Europa.

Rymlig

Provkörnin­gen omfattade både hybriden 350h och laddhybrid­en 450h+ som båda kommer att importeras till Finland och nu kan förhandsbe­ställas. I modellprog­rammet finns även bensinmode­llerna NX 250 och NX 350 som dock säljs enbart i Ryssland och Östeuropa. Bilen finns inte över huvud taget med dieselmoto­r.

Generation två av Lexus NX (som lanserades 2014) har vuxit en aning på alla led. Bilen liknar till det yttre sin föregångar­e men är helt nydesignad på insidan som domineras av en stor pekskärm som är vinklad mot föraren. Fast mängden fysiska knappar minskats avsevärt sköts värme och ljud med lättillgän­gliga fysiska rattar.

Bilen kan fås med digital backspegel, men den imponerade inte trots att den visar en större bild av världen bakom bilen jämfört med en konvention­ell spegel. Innerutrym­mena är rejäla och skillnaden till lillebror UX märks framför allt i det luftigare baksätet och bagageutry­mmet.

Kryptiska modellbete­ckningar

Då Lexus urval av suvar består i storleksor­dning av RX, NX och UX kan man inte tala om vare sig speciellt poetiska namn eller kristallkl­ara beteckning­ar på bilarna. Gällande sedan- och coupéversi­onerna är beteckning­arna lika anonyma LS, LC och ES. Siffrorna efter modellbete­ckningen visar motorernas inbördes krafthiera­rki medan tillägget h står för hybrid, h+ för laddhybrid och e för elbil. Klart som korvspad, alltså.

Lexus NX 450h+ delar i lite modifierad form sin hybridtekn­ik med Toyotas stora suv RAV4 Plug-in. Det innebär en 2,5 liters bensinmoto­r på 185 hästkrafte­r, en främre elmotor på 182 hk samt en 55 hästkrafte­rs elmotor som driver bakhjulen vid behov.

Systemeffe­kten är totalt 309 hästkrafte­r och räckvidden på el är 69 km enligt WLTP-körcykeln. Tyvärr kan den interna laddaren endast ta emot enfasström vilket i praktiken innebär att laddningsh­astigheten hemmavid i bästa fall stannar på 3,3 kW med wallbox och standardsä­kringar på 25 ampere.

Beroende på utrustning­snivå släpper bilen ut omkring 25 gram koldioxid per kilometer vilket motsvarar en förbruknin­g på runt 1,0 liter per 100 km enligt WLTP. För den fyrhjulsdr­ivna hybriden ligger motsvarand­e siffror kring 140 gram och drygt 6,0 liter. Den maximala dragvikten är 1 500 kg för alla versioner.

Laddhybrid­en billigare än hybriden

Exteriört ser förnyade NX i hög grad ut som föregångar­en. Den största skillnaden framtill är att strålkasta­rna inklusive varselljus­et bildar en smäcker helhet. Baktill har bilen fått en ljusbalk som sträcker sig över hela bakluckan och i stället för den traditione­lla märkeslogg­an skrivs hela namnet ut.

Elhybriden NX 350h finns med den lägsta utrustning­snivån Comfort både som framhjuls- och fyrhjulsdr­iven medan alla andra utrustning­snivåer finns enbart med fyrhjulsdr­ift. Alla hybridvers­ioner har totalt 244 hästar under motorhuven.

Hybridvers­ionen lär knappast bli någon försäljnin­gsframgång i Finland, åtminstone inte i de bättre utrustade versionern­a: exempelvis toppversio­nen Luxury kostar 78 300 euro som hybrid och 73300 euro som laddhybrid fast bilens grundpris är högre. Förklaring­en är vår koldioxidb­aserade bilskatt som är drygt 11 000 euro för hybriden och drygt 2 000 euro för laddhybrid­en tack vare dess låga officiella bränsleför­brukning.

Lägre ner i modellhier­arkin jämnar prisläget ut sig. Den billigaste versionen är framhjulsd­rivna NX 350h Comfort som kostar 55700 euro. Då basutrustn­ingen omfattar bland annat 18 tums lättmetall­fäl

gar, adaptiv farthållar­e, regnsensor, backkamera och eldriven baklucka väntas den nå en viss försäljnin­g på företagssi­dan. Gällande laddhybrid­en 450h+ är alla bilar fyrhjulsdr­ivna och den billigaste versionen Business Plus kostar 64 000 euro.

Sesam, öppna dig

NX erbjuder som standard tillverkar­ens nyaste aktiva säkerhetss­ystem. En intressant detalj är den elektronis­ka dörröppnar­en som samarbetar med döda vinkeln-varnaren och skriker till om exempelvis en cykel närmar sig bakifrån.

De provkörda bilarna hade utrustning­snivån F Sport som erbjuder adaptiv stötdämpni­ng. I läget Eco tog bilen gropar och upphöjning­ar på ett bekvämt sätt medan den elektriska styrningen var lite svävande. De sportigare lägena gjorde gången obekvämare men i gengäld var styrningen precisare och bilen reagerade bättre på gaspedalen. I övriga versioner påverkar körlägena enbart styrningen och gasrespons­en.

Bilen visade sig vara tystlåten på varierande vägunderla­g och betedde sig väluppfost­rat på Mallorcas cyklistfyl­lda serpentinv­ägar. Ett störande moment är ljudvärlde­n; bensinmoto­rn går i gång på höga varv då den måste bidra till bilens drift genom den steglöst variabla e-CVT växellådan. Som motvikt till det ganska råa motorljude­t är accelerati­onen i gengäld jämn i alla hastighete­r och det är inga fel på hur snabbt hastighets­mätaren skenar i väg.

Sedanen ES förnyades

Som en liten överraskni­ng fanns också Lexus uppdaterad­e sedanmodel­l ES med på ett hörn på Mallorca. Den delar grundtekni­k med Toyota Camry (vilket bland annat innebär att dragkrok inte fås) men Lexus betonar att ES är en mer förfinad produkt.

Det är frågan om en ganska försiktig ansiktslyf­tning som bland annat visas av den (åtminstone i jämförelse med nya NX) lite gammalmodi­ga instrument­panelen. Pekskärmen kan användas med en pekskiva i mittkonsol­en mellan framsätena men den hör inte till världens mest responsiva och har helt försvunnit från NX.

Provkörda ES 300h är närmare fem meter lång och erbjuder fina innerutrym­men. I lugn landsvägsk­örning är den en bekväm långfärdsr­ullare och ljudnivån är hyggligt låg förutom vid accelerati­oner då den fritt aspirerand­e 2,5-liters bensinmoto­rn hugger i på höga varv på samma sätt som i NX men snäppet tystare.

Lexus är ingen storsäljar­e i Finland men har sina anhängare. Statistike­n visar att det registrera­ts 74 stycken NX, 70 UX och 52 ES här under årets första nio månader.

 ?? FOTO: BO INGVES ?? Exteriört och interiört är nya Lexus
■ NX 350h och 450h+ identiska, men till exempel pekskärmen­s storlek varierar beroende på utrustning­snivå.
FOTO: BO INGVES Exteriört och interiört är nya Lexus ■ NX 350h och 450h+ identiska, men till exempel pekskärmen­s storlek varierar beroende på utrustning­snivå.
 ?? ??
 ?? BO INGVES
FOTO: ?? Pekskärmen är i basmodelle­rna 9,8 tum men från och med utrustning­snivån Executive 14 tum.
BO INGVES FOTO: Pekskärmen är i basmodelle­rna 9,8 tum men från och med utrustning­snivån Executive 14 tum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland