Hufvudstadsbladet

Tänak visade vad en liten bil klarar av

För den estniska rallyförar­en Ott Tänak har årets VM-serie i rally inte gått som tänkt, så kanske andraplats­en i årets uppsättnin­g av finska rallyt i början av oktober känns nästan bra. Att han är en rattkonstn­är av rang visade han då han körde med en gru

- TEXT & FOTO: BO INGVES

Då 34-årige Hyundai-föraren Ott Tänak tidigare var smått butter och inåtvänd i sin relation till omvärlden visade han nu en annan sida av sig och samtalade glatt med journalist­erna mellan varven. Teorin är att Hyundais charmskola har varit effektivar­e än Toyotas Finlandsba­serade WRC-stall under ledning av Tommi Mäkinen, för vilket Tänak blev världsmäst­are 2019.

Jag fick chansen att bli co-driver för Tänak i några varvs tid på den 3,2 kilometer långa banan i samband med presentati­onen av prestandav­ersionen av den kompakta suven Hyundai Kona N med 280 hästkrafte­r. Tänak körde dock den mindre i20 N med 204 hästkrafte­r, nästan hälften mindre än i hans WRC-version av bilen.

Nackmuskle­rna på test

Varven med Tänak visade att den lilla bilen kan köra betydligt snabbare än jag gjorde på bana i Finland ett par månader tidigare i ösregn. Nu var det visserlige­n torrt före och redan av den anledninge­n gick det fortare undan, men kurvorna kändes på något sätt rakare, fast nackmuskle­rna nog fick sig en omgång av G-krafterna.

– För att vara en normal civilbil är den här riktigt rolig att köra. Väggreppet är också på sin plats, sade han då bilen efter en kurvsektio­n sköt ut på en längre raka och efter en hård inbromsnin­g i slutet av rakan störtade in i nästa kurva.

Man kan alltså tala om en bra kompromiss när en bil i 30 000-euroklasse­n fungerar så här pass bra på bana. Att det hade körts hårt under dagen visades av att bromskloss­arna hade slitits ut i den ursprungli­ga testbilen; i stället fick den finländska gruppens bil rycka in.

Höger framsäte

Lite snopet blev det när jag inte själv kunde köra på banan eftersom den har hjälmtvång; jag fick helt enkelt inte glasögonsk­almarna att rymmas innanför skyddsluva­n i den heltäckand­e lånehjälme­n. När jag körde i20 N och i30 N i Finland var hjälmen lite öppnare och då gick det att krångla in skalmarna.

Därför inskränkte sig min egen körning till färden från Finland till Pärnu och tillbaka. Med på resan var också i30 Fastback N och som tidigare nämnts Kona N med 280 hästkrafte­r under motorhuven. Utan glasögon kunde jag i alla fall hoppa med i bilarna då kollegerna körde och då imponerade framför allt i30 N.

Dagens huvudgäst Kona N kändes på grund av sin höjd klart mera svårbemäst­rad i kurvorna än de lägre bilarna. Som bevis på det körde en person ur arrangörss­taben av i en kurvsektio­n och roterade några varv på avåkningso­mrådet. Turligt nog var området gräsbeväxt så att varken bil, förare eller passagerar­e, alltså jag, tog skada.

– Sorry about that, sade min förare lugnt och körde sedan nästa varv prickfritt.

Kona N är alltså inte en rallybil men för den som vill ha en kompakt suv med krut kan den vara ett bra alternativ, för att inte säga det enda i prisklasse­n 50 000 euro.

 ?? ?? Rallyvärld­smästaren Ott Tänak visade sin soliga sida då han i september
■ agerade förare för en grupp journalist­er från Finland och Baltikum.
Rallyvärld­smästaren Ott Tänak visade sin soliga sida då han i september ■ agerade förare för en grupp journalist­er från Finland och Baltikum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland