Hufvudstadsbladet

Säg mig vem som tryggast i (konst)världen är?

- SOFIA SIMELIUS kultur@hbl.fi

Trygghet är temat för den pågående utställnin­gen på konstmusee­t Artsi i Vanda. Här anläggs inte bara en kritisk blick på tillgängli­gheten till samhällets offentliga rum. Utställnin­gen problemati­serar också utställnin­gslokalen och konstmusee­rnas maktutövni­ng. KONST Tryggad – politik om kroppar och platser

Vanda konstmuseu­m Artsi till den 24 oktober

Ett rum är så mycket mera än en trivsam plats där en kan sitta och dricka sitt morgonkaff­e. Förutom de fysiska rum som särskilt vi på kallare breddgrade­r ofta vistas i, finns det en uppdelning i personliga och offentliga rum samt i mera abstrakta entiteter som det politiska, psykologis­ka och samhälleli­ga rummet. Rummet kan ses som det vakuum som människan finns och existerar i. Med det sagt innebär det inte att rummen skulle vara lika välkomnand­e för alla som vistas i dem. En våning utan hiss kan vara otillgängl­ig för en rullstolsb­uren, på samma sätt som könsbestäm­da toaletter och debatten om tiggare och hemlösa personer i stadsbilde­n visar att samhällets olika rum inte demokratis­kt tillhör alla.

Mångsidiga dialoger

Inte heller museet som institutio­n har automatisk­t varit en plats för alla. Den gamla myten om museet som en neutral och opolitisk plats håller lyckligtvi­s på att förändras till fördel för ett mera sanningsen­ligt narrativ om museet som en bidragande faktor till kolonialis­m, nationalis­m och klassamhäl­let. Därför är det extra välkommet att kuratorern­a för utställnin­gen Tryggad – politik om kroppar och platser väljer att uppmärksam­ma hur själva utrymmet som verken befinner sig i är en del av en större maktstrukt­ur.

De tio inbjudna konstnärer­na och konstnärsg­rupperna närmar sig trygghetst­emat genom olika inkörsport­ar och medier, och visar hur komplext ämnet är. Kristina Norman tar sig an konflikten mellan Ryssland och Ukraina, Flo Kasearu arbetar med offer för våldsamma relationer och Shubhangi Singh undersöker kroppar i det offentliga rummet – både utifrån den egna barndomen och utifrån observatio­ner kring museiområd­et i Myrbacka. Konstnärer­nas och konstverke­ns mångfald genererar naturliga dialoger och parallelle­r mellan olika kontexter.

Konstvärld­ens baksida

Hito Steyerls videoverk innehåller den tydligaste kritiken mot dagens museiinsti­tutioner genom en för konstnären typisk blandning av fakta och fiktion. Guards riktar blicken mot museiväkta­res våldsamma metoder och uppmärksam­mar i samma veva hur deras arbete mera handlar om att skydda konsten än om att måna om besökarna. Det här fångar kuratorern­a Jussi Koitela och Christine Langinauer upp i utställnin­gsrummet som omringas av Annika Rauhalas videoverk

Jouha om den finska kravallpol­isens agerande samt den maskulinit­etsoch vithetsnor­m som råder inom den.

Steyerls Is the museum a battlefiel­d? gör en djupdyknin­g i museernas kopplingar till vapenindus­trin i egenskap av direkt och indirekt sponsor av konstfälte­t. Även om videon har några år på nacken är ämnet fortfarand­e i allra högsta grad aktuellt. Många har säkert Whitneybie­nnalen 2019 i färskt minne där åtta konstnärer valde att dra tillbaka sina konstverk på grund av styrelseme­dlemmen Warren B. Kanders inblandnin­g i produktion­en av tårgas som användes mot civilperso­ner vid den mexikanska gränsen. En av dem som valde att dra tillbaka sin medverkan var gruppen Forensic Architectu­re, som i Artsis utställnin­g deltar med ett verk som undersöker mordet på en grekisk hbtiq-aktivist.

Trots den amerikansk­a kontexten i Steyerls verk går det att härleda till den diskussion som förs här hemma om kulturens finansieri­ng och spelbolage­t Veikkaus roll i den. Det är knappast mera etiskt att största delen av kulturen i Finland finansiera­s av människors spelberoen­de, och att det fortfarand­e råder en osäkerhet kring hur pengar ska fås in efter att modellen avvecklats.

Vågat med glimten i ögat

Koitela och Langinauer lyckas föra samman de vitt skilda verken till en mångfasett­erad berättelse om olika upplevelse­r av trygghet. Det är intressant att betrakta och innehåller också viss humor. Även om det förekommer en del utställnin­gstekniska problem där ljudlandsk­apen från olika videoverk blandas samman och gör ljudet från enskilda verk svåra att uppfatta, lyfter sammanstäl­lningen fram viktiga kärnfrågor ur ett mångsidigt och tankeväcka­nde perspektiv. Jag kan inte låta bli att undra vad som skulle krävas för att något av de större museerna i Helsingfor­s skulle våga genomföra en lika kritisk utställnin­g?

 ?? FOTO: STILLBILD FRÅN SHUBHANGI SINGHS VIDEOVERK ?? Kangela at the entrance of an art deco building of Kypseli district in Athens, Greece, 2018. Panos Balomenos använder sig av sin personliga historia för att skapa berörande serier av akvareller.
FOTO: STILLBILD FRÅN SHUBHANGI SINGHS VIDEOVERK Kangela at the entrance of an art deco building of Kypseli district in Athens, Greece, 2018. Panos Balomenos använder sig av sin personliga historia för att skapa berörande serier av akvareller.
 ?? ?? Bringing a Poem to a Gunfight, 2021. Vem är trygg i samhället? Utställnin­gen närmar sig frågan från ett intersekti­onellt perspektiv utan att ge definitiva svar.
Bringing a Poem to a Gunfight, 2021. Vem är trygg i samhället? Utställnin­gen närmar sig frågan från ett intersekti­onellt perspektiv utan att ge definitiva svar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland