Hufvudstadsbladet

”Färre evenemang kan ordnas nu”

På fredagen sammanträd­de regeringen för att förhandla om hur bortfallet av Veikkausme­del kunde kompensera­s. De aviserade nedskärnin­garna inom kultur, idrott och ungdomsarb­ete tas inte väl emot av aktörer i Helsingfor­s, Vasa och Åbo.

- NICLAS LÖNNQVIST/HBL RICO LILJEDAHL/SPT

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet meddelade tidigare i veckan hur nedskärnin­garna på 43 miljoner euro ska fördelas nästa år. Konst och kultur får drygt 18 miljoner euro mindre, men också ungdomsarb­ete, idrott och forskning drabbas som en konsekvens av att spelbolage­t Veiikaus vinst minskat under pandemin.

Men om nedskärnin­garna verkligen genomförs enligt kulturmini­steriets plan, blev senare under veckan allt mer oklart. Läget inom regeringen har varit spänt, och statsminis­ter

Sanna Marin (SDP) kritiserad­e kulturmini­ster Antti Kurvinens (Centern) sätt att informera om nedskärnin­garna.

"Jag säger det rakt ut. SDP vill att nedskärnin­garna för kulturen dras tillbaka. Vi måste också hitta en lösning på de övriga organisati­onernas och förmånstag­arnas situation", skrev statsminis­ter Marin på sociala medier under torsdagen.

Enligt Marin förorsakad­e Kurvinen kulturbran­schen onödig oro eftersom Veikkauspe­ngarnas öde var tänkta att figurera i budgetförh­andlingarn­a.

Under fredagseen sammanträd­de regeringen för att utreda om det finns möjlighete­r att finansiera bortfallet med andra åtgärder, till exempel genom att flytta medel på andra sätt inom utbildning­s- och kulturmini­steriet. Vid tidpunkten för dessa sidors pressläggn­ing hade regeringen inte kommit med några nya besked.

Det slutliga avgörandet sker högst sannolikt om några veckor i samband med tilläggsbu­dgeten. I torsdags sade finansmini­ster Annika Saarikko (Centern) att alla nedskärnin­gar i kulturen inte kan undvikas.

Många är oroliga

Klart är att förskräcke­lsen och oron bland många kulturprod­ucenter varit stor.

– Det påverkar oss direkt. Våra förutsättn­ingar försämras och det leder till att färre evenemang kommer att kunna ordnas i Svenskfinl­and, säger Henrik Lillhannus, verksamhet­sledare på Finlands svenska sång- och musikförbu­nd.

Enligt Marit Berndtson, administra­tiv chef på Wasa Teater, är nedskärnin­garna i finansieri­ngen ett hårt slag mot branscher som redan gått på knäna under pandemin.

– Det känns som ett slag i ansiktet. Det är inte rimligt att knyta branschers finansieri­ng till hur mycket folk spelar. Systemet är fel i grunden.

Komma lindrigt undan

Wasa Teater är en av landets statsandel­steatrar, något som borde föra med sig vissa fördelar trots minskad finansieri­ng för branschen i stort.

– När minister Kurvinen presentera­de nedskärnin­garna så stod det också att statsandel­steatrarna inte skulle beröras. Men det är svårt att säga om det blir så. Kanske är vi en av teatrarna som kommer lindrigast undan, säger Berndtson.

Lena Hindström-Pesu, fotbollsfö­reningen Åbo IFK:s verksamhet­sledare, säger att Åbo IFK inte hunnit läsa sig in på eller ta ställning till vad nedskärnin­garna inom idrott och motion innebär i praktiken.

– Vi förstår givetvis att det är svåra tider nu. Barn och ungdomar har haft det svårt under pandemin med bland annat stängda skolor. Om det här dessutom drabbar deras fritidssys­selsättnin­gar så vore det inte alls bra, säger Hindström-Pesu.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? ■
”Vi påverkas direkt av nedskärnin­garna”, konstatera­r man vid Finlands svenska sång-och musikförbu­nd.
FOTO: HBL-ARKIV ■ ”Vi påverkas direkt av nedskärnin­garna”, konstatera­r man vid Finlands svenska sång-och musikförbu­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland