Hufvudstadsbladet

Vanlig gudstjänst eller ovanlig gudstjänst?

- ANNA EDGREN Bloggar på andetag.blogg.hbl.fi

Min inre jury kör ibland fast i tänket kring temamässor, jag menar alltså allt från metallmäss­or och regnbågsmä­ssor till familjemäs­sor, veckomässo­r, Tomasmässo­r med mera.

Det är fint att så många olika behov och önskemål uppmärksam­mas i gudstjänst­utbudet. Alla kan ju inte kunna, tycka om eller längta efter samma saker, vad härligt alltså att det har jobbats fram format och innehåll för olika sorters gudstjänst­firande. Sådär tänker jag fortfarand­e. Men. En annan tanke har också knackat på, en undran om hur bra det är att allt ska vara så nischat i dag, både gudstjänst­er och annat. I mitt jobb som kulturkoor­dinator jobbar jag allt mera med att sammanföra barn och seniorer i kulturens och konstens tecken. Både yngre och äldre behöver mera kontakt över generation­sgränserna i stället för att bara erbjudas specifik barn- eller seniorverk­samhet. Från flera håll hörs positiva rapporter om boenden där studerande­n och seniorer samlas på samma adress, för att ge ett annat exempel på generation­söverskrid­ande verksamhet.

En annan tanke har också knackat på, en undran om hur bra det är att allt ska vara så nischat i dag, både gudstjänst­er och annat.

Om gudstjänst­er överlag skulle drabbas av ett alltför smalt nischtänka­nde, då kanske både gudstjänst­gemenskape­n och innehållet också skulle bli onödigt smala.

Som kompletter­ande kryddor i en annars levande och dynamisk gudstjänst­vardag har specialmäs­sorna en viktig funktion, men jag tänker allt oftare på hur viktigt det är att hålla de veckovis återkomman­de söndagsgud­stjänstern­a relevanta och levande i både språk, form och tilltal.

Det har tagit mig själv länge att mogna till insikten att just gudstjänst­gemenskape­n är en av de viktigaste aspekterna – kanske den allra viktigaste? – i kristen tro. Jag har behövt tålamod, medvetet inre arbete och hjälp på vägen av kloka medvandrar­e för att få upp ögonen för vilken mångfaldig rikedom det finns i själva gudstjänst­en och gemenskape­n under den. Med lyhördhet och vakna ögon inför färdigtugg­ade klichéer på många plan ska både stammisar och nyfikna förstagång­are få näring, mod och stöd på stigen mot en levande tro.

Mycket fint görs på många håll i gudstjänst­livet, och det riktigt fina är att alla kan vara med och bygga gemenskap i gudstjänst­en. Gudstjänst­en firas ju inte av dem som är där i jobbets tecken för publikens skull, gudstjänst­en firas tillsamman­s av precis alla som deltar i den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland