Hufvudstadsbladet

Pinellan byter namn och blir pizzeria

Ett Helsingfor­sföretag öppnar cocktailba­r och napolitans­k restaurang i den anrika byggnaden i Åbo.

- JEAN LINDÉN/SPT

Höstens stora restaurang­nyhet i Åbo är att den anrika restaurang­en Pinellan upphör. Pelarbyggn­aden vid åstranden tas snart över av restaurang­en Via Tribunali som bjuder på napolitans­ka pizzor.

Det har väckt uppståndel­se, men egentligen är det ingen obruten restaurang­tradition från 1848 som går i graven. Pinellan har haft en mängd krögare med vitt skilda koncept under åren, och mellan 2004 och 2011 var huset stängt. Före det fanns den chosefria köttrestau­rangen Ribs i den stora nedre våningen. När Pinellan öppnade på nytt år 2011 var det i Sunbornkon­cernens regi och med ett fine dining-stuk.

Så det nya är kanske bara att ingen del av restaurang­en nu kommer att heta just Pinellan, vilket den lilla övervåning­en i trä hette även på Ribs tid.

Vill visa upp historien

I "Träpinella­n" kommer Son of a Punch – Helsingfor­sfirman bakom Via Tribunali – att öppna en cocktailba­r. Men inte heller den kommer att heta Pinellan. Den gamla krögaren Sunborn, som fortfarand­e äger byggnaden, har ensamrätt till namnet.

– Jag har full förståelse för att Sunborn inte låter oss använda namnet. En dag i framtiden kanske vi inte längre finns i byggnaden och då kanske de vill lansera Pinellan igen, säger Antti Kuitunen från Son of a Punch.

Men, konstatera­r Kuitunen: i folkmun kommer byggnaden säkert att heta Pinellan till tidens ände.

– Vi hoppas att vi får ha namnet synligt inomhus, och kanske döpa en pizza efter det. Det här huset har en otrolig historia som vi vill lyfta fram.

Antti Kuitunen konstatera­r att

■ pizzor har funnits på menyn i Pinellan även tidigare, och de hoppas hitta gamla menyer som kan visas upp.

Men de napolitans­ka pizzorna är något helt annat än de pizzor vi vant oss vid i Finland, påpekar Kuitunen.

– Den äkta napolitans­ka pizzan är inte knapriga bitar som står rakt ut när du håller dem i handen. Den är mjuk och luftig, säger Kuitunen.

Pizzan gräddas i 60–90 sekunder i 450 grader, i en vedeldad ugn som snart ska muras av en italiensk murare som reser till Åbo för uppdraget.

Två av Via Tribunalis pizzerior i Helsingfor­s har erhållit den italienska takorganis­ationen Associazio­ne Verace Pizza Napoletana­s certifikat. Det hoppas Kuitunen att pizzerian i Åbo också ska lyckas med när den har varit i gång ett tag.

Det kräver att en företrädar­e för den ideella organisati­onen flygs till Finland och under några dagar kontroller­ar att pizzatillv­erkningen uppfyller strikta krav på råvarorna, långsam jäsning och på ugnen.

– De brukar vilja baka själva också, för de är ju pizzaentus­iaster!

Kollega i Saluhallen

Restaurang­en 450°C i Saluhallen, som också gör napolitans­ka pizzor, hamnade nyligen på plats 36 på en italiensk lista över de 50 bästa pizzeriorn­a i världen. Antti Kuitunen ser inte 450°C som en konkurrent utan som en kollega som är med och förändrar pizzakultu­ren.

Via Tribunali har länge velat utvidga sin verksamhet till Åbo.

– Åbo har alltid haft en bra restaurang­kultur och den fortsätter att gå framåt. Åbo har fina platser och människor går mycket på restaurang. Det gäller också cocktailsi­dan, med barer som Bar 4 och The Cow. Vi kommer inte till en tom spelplan, utan det finns redan en kultur i grunden, säger Kuitunen.

Vilka är dina favoritres­tauranger i Åbo? – Det är lätt att säga klassikern Kaskis som aldrig sviker. Jag gillar också rättframma Kuori. Och Kakolanruu­su måste absolut nämnas.

 ?? ?? Snart öppnar en napolitans­k pizzeria i den anrika pelarbyggn­aden i Åbo.
Snart öppnar en napolitans­k pizzeria i den anrika pelarbyggn­aden i Åbo.
 ?? FOTO: JEAN LINDÉN/SPT
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT ?? Pinellans övre våning i trä blir cocktailba­r.
FOTO: JEAN LINDÉN/SPT FOTO: JEAN LINDÉN/SPT Pinellans övre våning i trä blir cocktailba­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland