Hufvudstadsbladet

Motorlande­t Estland

- BO INGVES

En artikel i Kauppaleht­i i januari 2020 visade att Estland är ett motorland. I en fabrik nära centrum av Tallinn, på platsen där köpcentret Foorum nu står, byggde fabriken Tallinna autoremond­itehas nämligen drygt 1 300 formelbila­r av märket Estonia mellan slutet av 1950-talet och början av 2000-talet.

Det är faktiskt fler dylika tävlingsbi­lar än vad som byggts exempelvis i Tyskland till dags dato och totalt ligger Estland på sjätte plats i världsstat­istiken. Det är en prestation av rang med tanke på att Estland hörde till Sovjetunio­nen då fabriken hade sina glansdagar.

Formelfabr­iken visar om inte annat att estländarn­a är ett motorfolk som fyller terrängen vid olika rallytävli­ngar. På internatio­nell nivå gjorde Markko Märtin en stark insats på 2000-talet och nu är alltså Ott Tänak på världstopp­en.

Regelrätta racingbano­r är mindre vanliga i landet, även om det fanns många banor i forna Sovjetunio­nen, men mina estniska kolleger berättade att det ända sedan 1930-talet körts hårt och tävlats på den plats där Porsche Ring nu står strax utanför Pärnu.

Förklaring­en är att tre lokala vägar bildade en triangel på platsen. Förutom att traktens ungdomar körde hårt där arrangerad­es också regelrätta tävlingar ända till slutet av 1960-talet då tävlingsiv­ern ebbade ut. År 1989 togs fanan upp igen och en mera regelrätt bana skapades genom att Haapsalu maantee och Nurme tee knöts ihop med en nybyggd sektion. Vid den här tiden gick den lokala bussen här och då måste bankörning­arna anpassas enligt busstidtab­ellerna. I dag är den snabba banan helt sluten och erbjuder en rolig köruppleve­lse med långa rakor och intrikata kurvor.

Banan är Estlands enda slutna racingbana och har tidigare hetat Pärnu Ring och Audruring. Tävlingar kan ordnas på fyra banor med olika längd och form, varav den längsta är 3,2 kilometer. Anläggning­en har också en rallycross­bana och en offroadban­a. Banan har FIA Grade 4-licens. Som tips kan sägas att man mot en skälig ersättning kan köra på banan med egen bil eller motorcykel eller hyra en racingbil på plats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland