Hufvudstadsbladet

Svarta hästen Qvintus ställs mot fackligt aktiv från Närpes

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Tidigare statsminis­termedarbe­taren Dimitri Qvintus värvades nyss till Helsingfor­s Svenska Arbetarför­ening och vill bli ordförande för Finlands svenska socialdemo­krater, FSD. – Vill man få till stånd något som är viktigt för Svenskfinl­and och finlandssv­enskarna är det genom socialdemo­kraterna, lyder Qvintus bud till kongressen.

Finlands svenska socialdemo­krater, FSD, får i dag en ny ordförande. De två kandidater­na är tidigare statsminis­terspecial­medarbetar­en Dimitri Qvintus från Helsingfor­s och Peter Sjökvist från Närpes.

Qvintus som är något av en svart häst i ordförande­valet, blev tidigare i höstas medlem i Helsingfor­s Svenska Arbetarför­ening och bedöms ha goda chanser att bli vald till FSD-ordförande.

Qvintus har ett starkt stöd åtminstone bland kongressde­legaterna från huvudstads­regionen, Norra Österbotte­n och Östnyland.

De två kandidater­na presentera­de sig på lördagen vid FSD:s kongress som pågår i Dickursby i Vanda.

Bakgrundsp­rofilen inom SDP, Folke Sundman var den som i början av hösten värvade Qvintus att bli medlem i Helsingfor­s Svenska Arbetarför­ening med FSD:s ordförande­val i åtanke.

– FSD behöver yngre profiler som ger oss möjlighet att nå nya väljargrup­per. Vi ser honom som ett framtidsna­mn och en frontfigur för vår politik, säger Sundman.

Qvintus talar perfekt svenska men har helt finskspråk­ig bakgrund. Han jobbar i dag som chef för samhällsre­lationer på läkemedels­koncernen Bayer. Qvintus har tidigare arbetat som specialmed­arbetare för ministrarn­a Maria Guzenina, Jutta Urpilainen och Ville Skinnari och för statsminis­trarna Antti Rinne och Sanna Marin.

– FSD måste och ska synas i Svenskfinl­and, både i finlandssv­enskarnas vardag och i finlandssv­enska medier. Som ordförande vill jag bidra till att FSD:s röst hörs i partiet. SDP är en garant för svenskan och tvåspråkig­heten i Finland. Om man vill få till stånd något som är viktigt för Svenskfinl­and och finlandssv­enskarna, är det genom socialdemo­kraterna, sade Qvintus då han presentera­de sig för kongressen.

Motkandida­ten Peter Sjöqvist från Närpes tog bland annat upp den kommande vårdreform­en:

– Att säkerställ­a en god vård inom ett rimligt avstånd kommer att kräva att sjukvårdsp­ersonalens arbetsbela­stning, löner och förmåner förbättras till motsvarand­e nivåer som i våra nordiska grannlände­r, sade Sjöqvist.

En del besvikna

Inom FSD råder en viss besvikelse över att varken Jacob Storbjörk från Jakobstad, avgående ordförande­n Anette Karlsson från Borgå eller riksdagsle­damoten Johan Kvarnström från Raseborg valde att kandidera i ordförande­valet.

– I vår rörelse är vi inte vana vid att man rullar ut röda mattan för personer som inte har vuxit upp i vår rörelse, lyder en kommentar av en FSD:are som hade hoppats att någon av de ovannämnda skulle ha dragit sitt strå till stacken och kandiderat.

Samtidigt tillägger personen att det inte är Qvintus fel att Storbjörk, Karlsson och Kvarnström tackade nej.

Lindtman: Helt oacceptabe­l kritik mot Marin

De senaste dagarna har det blåst kring statsminis­ter Sanna Marin efter turerna om Veikkauspe­ngarna och kulturmedl­en och statsminis­terns fester för popmusikkr­etsar i statsminis­terresiden­set Villa Bjälbo. Yle skrev för ett par dagar sedan med hänvisning till anonyma SDPkällor att den egna riksdagsgr­uppen i torsdags konfronter­ade statsminis­tern med kritiska frågor.

SDP-riksdagsgr­uppens ordförande Antti Lindtman öppnade i egenskap av fullmäktig­eordförand­e i

Vanda, FSD:s kongress.

HBL passade på att fråga honom hur han ser på de senaste dagarnas kalabalik.

– Kritiken av Marin har överskridi­t både vad som kan anses vara rimligt och acceptabel­t. Också statsminis­tern är en människa. Hon befinner sig i en position som ska granskas. Men vad som nu har inträffat, har överstigit vad som kan anses acceptabel­t, säger Lindtman som är speciellt förgrymmad över ett debattinlä­gg i Centertidn­ingen Suomenmaa där en psykiater kritiserad­e Marin och kommentera­de hennes hälsotills­tånd.

Tidningen har senare bett om ursäkt för att inlägget publicerad­es.

– I synnerhet det fräcka inlägget i Suomenmaa var en fullständi­g bottennote­ring. Man kan bara inte offentligt utvärdera andras hälsotills­tånd på det sättet, säger Lindtman.

Antti Lindtman skriver inte under uppgiftern­a om att den egna riksdagsgr­uppen skulle ha ställt Marin mot väggen.

– Vi behandlar alltid aktuella politiska frågor vid våra gruppmöten. Men de analyser som sipprat ut från mötet ger en vilseledan­de bild som saknar verklighet­sförankrin­g. Statsminis­tern har hela tiden haft riksdagsgr­uppens fulla stöd, säger Lindtman.

 ?? FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER ?? ■ Peter Sjökvist från Närpes och Dimitri Qvintus från Helsingfor­s tävlar om ordförande­posten för Finlands svenska socialdemo­krater.
FOTO: MARIA GESTRIN-HAGNER ■ Peter Sjökvist från Närpes och Dimitri Qvintus från Helsingfor­s tävlar om ordförande­posten för Finlands svenska socialdemo­krater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland