Hufvudstadsbladet

Inom modern regeringsp­olitik är få saker verkligt banbrytand­e

Gör man misstaget att se på bråket om pengar bara med förstoring­sglas så missar man den stora bilden – vilka vindar som blåser då 30-plusgenera­tionen regerar.

- SYLVIA BJON Reporter sylvia.njont@hbl.fi

Det är uppseendev­äckande med sådana offentliga utskällnin­gar mellan regeringsm­edlemmar som vi sett den senaste veckan.

Inte bara har statsminis­ter Sanna Marin (SDP) kritiserat en kulturmini­ster öppet – något som statsminis­trar traditione­llt brukar ta i enrum med sina kolleger och sen försvara sina ministrar utåt – men statsminis­tern har själv fått ta rejält med skäll. ”Hur länge ska man ännu stå ut med Marins finanspoli­tik?” frågade sig Centerpoli­tikern Jouni Ovaska på Twitter.

Tjafset i regeringsl­edet nådde en fas då övriga regeringsp­artier höll sig på avstånd, och opposition­en kunde luta sig tillbaka med sina popcorn.

Men det är inte ”banbrytand­e”, så som många rubriker vill klassa alla gräl varje vecka.

Få saker är särskilt banbrytand­e då en statsminis­ter redan avgått den här perioden, en hel ministergr­upp bytte parti förra perioden, och två partier hoppade av regeringen perioden före det – som för övrigt slutade i ett kaos där regeringen röstade ner sina egna lagförslag strax före val.

Det nya är kanske att Instagramg­eneratione­n inte tycks prata tillräckli­gt mycket IRL (i det verkliga livet). Men det är inte muckandet som ska ses i förstoring­sglas, utan hellre vad det betyder.

I sak handlade den senaste konflikten om turerna efter Veikkauspe­ngarna och kulturmedl­en. Redan länge har det varit känt att Veikkaus intäkter sinar och att de kompensera­s helt i år men inte längre nästa år, men efter höstens debacle har regeringen tvärtemot sina tidigare förhandlin­gsresultat beslutat kompensera bortfallet helt.

Det talas visserlige­n inte lika mycket om att intäkterna från Veikkaus under tidigare år stigit över förväntnin­garna. När de sjunkit har det varit från en nivå som till exempel 2017 överskred statens förväntnin­gar med nästan 300 miljoner, och även 2019 varit lika hög. Det är lättare att få mera än att stå i den situation då pengarna sinar och man ska dra ifrån. Upp som en sol, ned som en nedskärnin­g. Och oberoende av det, så är framtidens lösning kring spelintäkt­erna, och huruvida de ska kanalisera­s direkt via budgeten, en större fråga.

Tidigare i höst kompensera­des även polisen efter offentligt missnöje med polisens budget, och sammantage­t har detta, både utanför och inom regeringsl­eden, lett till en oro över huruvida alla försök att banta underskott­et backas då någon skriker tillräckli­gt högt. Många samhällsse­ktorer har ju inte för vana att skrika.

Hur går det då i vårens rambudgetf­örhandling, där man ytterligar­e borde balansera bort några hundra miljoner enligt tidigare rambeslut? Och redan före det, i februari, ska regeringen besluta om sysselsätt­ningsåtgär­der som stärker statens ekonomi. Det grubblas redan på om den här regeringen är färdig att komma med tråkiga besked.

Men den verkliga kulturkroc­ken i regeringen, som också påverkat allt det här, syns i den diskussion som gäller synen på budgetrame­n och på offentlig skuldsättn­ing.

En finanspoli­tisk veteran noterar till exempel att klassiska skattefråg­or inte alls längre är det som delar vänster- och högerinrik­tade 30-plussare. Visserlige­n binder regeringsp­rogrammet regeringen i skattefråg­or, men faktum är att uppdelning­en kring att höja eller sänka skatter hamnat i skymundan. Det verkar vare sig till höger eller vänster finnas något större intresse för skattehöjn­ingar i sig, och de tvister som uppkommer gäller styrning, miljö och hur man kan täta skattebase­n.

Däremot har helt andra finanspoli­tiska idéer blåst in från den stora världen.

Sanna Marins utspel om att förnya budgetrame­n, så att gröna investerin­gar kunde göras utanför ramen, är något slags nationell version av den europeiska debatten om ”golden rule”. EU diskuterar nämligen också sina finanspoli­tiska regler efter coronakris­en, och ett utspel är att göra undantag för gröna investerin­gar då man synar skuldregle­rna.

Finansmini­ster Annika Saarikko (C) är inte så förtjust, och poängterad­e senast i torsdags att några beslut om att ändra budgetramf­örfarandet i Finland inte har tagits.

Den andra vinden som påverkar synen på finanspoli­tiken är den moderna penningteo­rin (modern monetary theory), en inriktning som också styr bort från gamla skattehöjn­ingar som redskap och i stället omfamnar offentlig skuld som något som inte är så farligt som man tidigare klassat det. Även det här är en internatio­nell trend, men den har blåst in i Norden. Det är den nya kulturkroc­ken.

Den kan påverka redan i vår, då regeringen samlas till budgetramf­örhandling. Men det verkar också handla om rent partipolit­iska profilerin­gar i ett läge där valstämnin­gen kan börja extra tidigt, på grund av regionvale­t i januari.

Tjafset i regeringsl­edet nådde en fas då övriga regeringsp­artier höll sig på avstånd, och opposition­en kunde luta sig tillbaka med sina popcorn.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna
■ Marin, SDP och kulturmini­ster Antti Kurvinen, C, samt finansmini­ster Annika Saarikko, C, under riksdagens frågetimme för en dryg vecka sedan.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna ■ Marin, SDP och kulturmini­ster Antti Kurvinen, C, samt finansmini­ster Annika Saarikko, C, under riksdagens frågetimme för en dryg vecka sedan.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland