Hufvudstadsbladet

Vattnet inget att slå mynt av

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@hbl.fi

Då många kommuner tampas med dalande skatteintä­kter ökar lockelsen att sälja vattenförs­örjningen. Men riksdagen godkände nyss ett initiativ för att torpedera sådana försök. – Det finns betydande risker med att privatiser­a naturliga monopol, säger experter.

Finlands vattenförs­örjning ska inte få säljas till kommersiel­la aktörer. Det slog riksdagen fast när man nyligen godkände ett medborgari­nitiativ för att säkerställ­a att vattenserv­icen förblir i kommunerna­s ägo.

Det var bara fjärde gången ett medborgari­nitiativ får riksdagens bifall. I sitt betänkande ställde sig jord- och skogsbruks­utskottet enhälligt bakom initiative­t, som nästan över en natt hade samlat 50 000 underskrif­ter.

Den ovanligt starka uppslutnin­gen visar hur kritisk många uppfattar att frågan är. Ändå kommer den nya lagstiftni­ngen inte att medföra konkret förändring. Alla vattenledn­ingsverk ägs i dag kommunalt eller av vattenande­lslag.

– Poängen är uttrycklig­en att bevara status quo och se till att vattenförs­örjningen inte heller framöver kan säljas till kommersiel­la aktörer, säger Antti Belinskij, jurist och forsknings­professor med specialinr­iktning på vattenrätt vid Östra Finlands universite­t.

Starka protester

Initiative­t gäller inte ägandet av själva vattnet, utan vattenserv­icen. Grundvattn­et i sig ägs enligt finländsk lag inte av någon alls. Det är först då vatten tas till vara som det får en ägare.

Den aktuella oron bottnar i Jyväskyläs planer på att sälja en del av stadens affärsverk Alva, som bland annat har hand om vattenförs­örjningen. Det väckte en proteststo­rm i vars svallvågor sex aktiva inom Vänsterför­bundet startade det medborgari­nitiativ som nu godkänts.

Jyväskyläs plan är inte unik. Många kommuner tampas med en knivig ekvation: då befolkning­en minskar, sjunker också skatteintä­kterna som behövs för att upprätthål­la vattentjän­sterna. Då ökar frestelsen att slå mynt av vattnet.

Experter uppfattar den här tanken som problemati­sk, eftersom vattenförs­örjningen är ett naturligt monopol och en livsviktig samhällsfu­nktion.

– En försäljnin­g skulle vara en kortsiktig och riskabel åtgärd. En kommersiel­l aktörs primära syfte är ändå att ge ägarna vinst, inte att bygga välfärd. Om till exempel vattenledn­ingsinfras­trukturen skulle förfalla får samhället i något skede betala priset, eftersom kommunen enligt lagen i sista hand bär ansvaret för att vattenförs­örjningen fungerar, säger forskaren Jyrki Laitinen, gruppchef för hållbar vatten- och avloppsför­sörjning och grundvatte­n vid Finlands miljöcentr­al.

Vatten på börsen

Den vanliga kunden befarar med andra ord sämre service och högre priser om ett naturligt monopol privatiser­as. Ett färskt, varnande exempel är Fortums försäljnin­g av elöverföri­ngen till bolaget Caruna, som chockhöjde elöverföri­ngsavgifte­rna.

Att motsvarand­e skulle hända med bruksvattn­et är ett skräckscen­ario ur många konsumente­rs synvinkel.

Bland annat i Storbritan­nien finns exempel på hur det privata vattenbola­get kunde stänga av vattnet för tusentals kunder för att en del inte betalat vattenräkn­ingen.

– I praktiken skulle det här knappast ha varit en reell risk i Finland. Socialskyd­dssystemet är på en så hög nivå. En privatiser­ing av vattenförs­örjningen skulle inte heller innebära att kunderna står helt utan rättighete­r, säger Antti Belinskij.

Belinskij och Laitinen bedömer att det finns en stark konsensus om att vattenförs­örjning inte fungerar på en helt fri marknad.

– Stater och kommuner måste ha en roll. Samtidigt är det inte alltid så lätt att dra en gräns mellan privat och offentligt. Kommunerna idkar mycket samarbete med den privata sektorn. Lagförslag­ets syfte är inte att ändra på det. Internatio­nellt finns fungerande exempel på att kommersiel­la aktörer opererar vattenserv­icen. Det väsentliga är att ägandet och bestämmand­erätten finns hos medborgarn­a, säger Belinskij.

Internatio­nellt har över 200 privatiser­ings- och utlokalise­ringsarran­gemang rullats tillbaka på grund av massiva protester, bland annat i Tyskland och Frankrike.

Samtidigt är det redan möjligt att spekulera i vatten genom termins

kontrakt, futurer, på Wall Street. Det handlar i det här fallet om en liten del av vattenresu­rserna i Kalifornie­n, med målet att styra vatten till ekonomiskt mer ändamålsen­liga syften i ett område där vattenresu­rserna är knappa.

Vatten som en börshandel­svara i kombinatio­n med allt svårare brist på sötvatten i stora delar av världen då befolkning­en ökar och klimatet värms upp är en dystopi som inspirerat såväl science fiction som James Bond-filmer.

Väpnade vattenkonf­likter är ändå sällsynta, enligt Suvi Sojamo, specialfor­skare i internatio­nella vattenresu­rsfrågor vid Finlands miljöcentr­al.

– Det finns billigare sätt att skaffa vatten. Snarare har det handlat om konflikter på lokal nivå. Men vatten är utan vidare en delorsak och ett potentiell­t strategisk­t mål i internatio­nella konflikter, säger Sojamo.

Ingen guldkvarn

Globalt lider uppemot fyra miljarder människor årligen av allvarlig vattenbris­t. Rent dricksvatt­en för alla är ett av de viktigaste globala målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030.

– Det är ett kritiskt mål som vi i praktiken är mycket långt från att uppnå. Det är egentligen inte en vattenkris, utan en förvaltnin­gskris. Sötvattnet skulle räcka till för alla på jorden, men befolkning­en är ojämnt fördelad och vattnet hanteras på ett ohållbart sätt, säger Sojamo.

Finlands sötvattenr­esurser hör till de bästa i hela världen. Bruksvattn­et kostar nästan ingenting, omkring en halv cent per liter för en vanlig Helsingfor­sbo.

Överflödet har tidvis lett till spekulatio­ner om Finland skulle kunna slå mynt av sötvatten som exportprod­ukt.

Experterna skjuter emellertid ned den här visionen.

– Det är fel tankespår. Snarare kan Finland bidra med råd och expertis i vattenförv­altningen, för den finländska vattenförs­örjningen är en stor framgångsh­istoria, säger Jyrki Laitinen.

– Sötvatten på flaska är en hårt konkurrens­utsatt bransch, och Finland löser inte världens vattenprob­lem genom att satsa på den. Snarare ska Finland exportera produkter som kräver mycket vatten i framställn­ingen. Ett av de största problemen är att sådana produkter i dag produceras i områden där vattenresu­rserna är knappa, säger Sojamo.

 ?? ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/
LEHTIKUVA ?? Finland har mer sötvatten i förhålland­e
■ till befolkning­en än något annat EU-land.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA Finland har mer sötvatten i förhålland­e ■ till befolkning­en än något annat EU-land.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland