Hufvudstadsbladet

Sällström: VM vartannat år kunde vara bra för damfotboll­en

Landslagss­tjärnan Linda Sällström förhåller sig försiktigt positiv till tanken att damerna skulle spela VM vartannat år i stället för med fyra års mellanrum.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@hbl.fi

Alla tiders finländska landslagsm­ålskytt Linda Sällström sällar sig till den stora skaran spelare som är kritiska till att VM för herrar ska arrangeras vartannat år. Däremot är hon inte lika kategorisk i sina åsikter då det handlar om VM för damer.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den saken just nu. För herrarna är det en dålig idé. De spelar redan väldigt många matcher och det är bara de ekonomiska intressena som styr tanken att arrangera VM för dem med två års mellanrum, säger Sällström.

De senaste månaderna har det internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa lag fram, diskuterat och lobbat för att VM ska spelas vartannat år. I Fifas kommunikat­ion och i diskussion­erna har det uteslutand­e handlat om herrfotbol­len. Men också damfotboll­ens mästerskap har diskuterat­s i kulisserna.

Den före detta amerikansk­a landslagst­ränaren Jill Ellis leder en rådgivande grupp i Fifa med fokus på att utveckla damfotboll­en. En kommission med spelare, där bland annat superstjär­nan Alex Morgan sitter med, jobbar också med samma frågor.

Ellis har sagt att VM vartannat år för damer skulle gynna damfotboll­en.

– Vi spelar ju inte lika mycket som herrarna så kanske det kunde vara en bra idé för oss att spela VM vartannat år. Det kunde ge oss mera synlighet. Frågan är väl främst hur vi ska lyckas få ihop det hela med VM, EM och kval till båda turneringa­rna, säger Sällström.

Sällström har spelat landslagsf­otboll sedan 2007 och har sett hur damfotboll­en utvecklats under åren. Hon tycker att utveckling­en går i rätt riktning och att tillväxten är bra. Men samtidigt påpekar hon att det finns en hel del arbete kvar att göra.

– Vi finns och syns nu på ett hela annat sätt än för tio femton år sedan. Nu vet de flesta i Finland att det finns ett damlandsla­g och att vi är Helmarit, säger hon.

– Publiken har hittat damfotboll­en, det finns ett större intresse för den och media lyfter fram damfotboll­en på ett annat sätt än förr.

Hon vet att det finns en sak som är viktigare än allt annat för att damfotboll­ens och speciellt damlandsla­gets popularite­t ska fortsätta växa i Finland.

– Vi ska fortsätta nå framgång. Det gäller för oss att kvala in till flera mästerskap. Framgång ger uppmärksam­het och synlighet och då ser folk oss mer. Det är nu upp till oss själva att prestera på planen, säger hon.

Tack vare att laget redan kvalificer­at sig för EM-slutspelet i England i sommar och inlett VM-kvalet med två segrar och följande hemmamatch spelas på Olympiasta­dion hålls damlandsla­get i rubrikerna.

EM på hemmaplan 2015?

Dessutom meddelade Bollförbun­det förra veckan att man tillsamman­s med de övriga nordiska förbunden lämnat in en gemensam ansökan för att få arrangera EM-slutspelet 2025 och eventuellt också VM två år senare.

– Det skulle vara oerhört stort om det blev EM-spel i Finland, säger Sällström.

Hon var med då det senast begav sig. År 2009 stod Finland värd för

EM-turneringe­n och Sällström spelade i Finlands samtliga matcher och gjorde ett av Finlands mål i kvartsfina­len mot England.

– Då fanns det över 16 000 människor på läktarna under öppningsma­tchen. Med tanke på att intresset för landslaget är betydligt större nu tror jag publiksiff­ran blir högre än det om EM spelas i Helsingfor­s igen, säger Sällström.

– Jag minns att det var stort intresse för laget och att vi fick mycket uppmärksam­het. Men efter EM dog det helt ut. Jag tror att man nu är bättre på att ta till vara den sortens uppmärksam­het och utnyttja den.

Sällström är en av de mest rutinerade spelarna i landslaget och säger att ett nytt EM på hemmaplan skulle vara väldigt kul.

– Jag kanske inte själv är så aktuell för turneringe­n då, säger hon och skrattar.

Den 33-åriga anfallaren tror med andra ord inte att hon om fyra år är en av spelarna som ska represente­ra Finland i ett eventuellt hemmamäste­rskap. Men hon tänker ändå nju

ta för fullt av ett EM om det arrangeras i hemstaden.

– Jag vill ju nog vara tillgängli­g, finnas till och hjälpa till att få unga tjejer att drömma om en framtid inom fotbollen, säger hon.

Siktar på 50 mål

Sällström kanske inte är med om fyra år men då landslaget löper in på Olympiasta­dion för att möta Irland i EM-kvalet på tisdag är hon inte bara med – hon är en av lagets viktigaste spelare.

Det visade hon igen i bortamatch­en mot Georgien i torsdags då hon satte vad som skulle bli segermålet med ett distanssko­tt i början av matchen.

Målet var hennes 49:e i landslaget vilket betyder att nästa mål är rätt stort.

– Visst skulle femtio mål vara en fin milstolpe som jag hoppas kunna nå så snabbt som möjligt, säger hon.

– Matchen mot Irland är den tuffaste hittills i kvalet och det kommer definitivt inte att bli lätt. Jag förväntar mig en fysisk kamp mot dem. Det gäller att ha löpvilja, vara beredd att offra sig, gå in i dueller och ta ut sig helt i matchen.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA ?? Linda Sällström vill göra sitt 50:e landslagsm­ål så snabbt som möjligt. Helst redan i tisdagens VM-kvalmatch mot Irland.
FOTO: RONI REKOMAA / LEHTIKUVA Linda Sällström vill göra sitt 50:e landslagsm­ål så snabbt som möjligt. Helst redan i tisdagens VM-kvalmatch mot Irland.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland