Hufvudstadsbladet

Tillbaka där champagnen senast sprutade

F1-cirkusen har anlänt till Amerika. Turnén på andra sidan Atlanten börjar i Texas därifrån både Kimi Räikkönen och Valtteri Bottas har goda minnen.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

– Det kommer inte att förändra mitt liv. Champagnen smakar lika.

Det krävs knappast många gissningar för att räkna ut vilken F1-förare som yttrade dessa ord efter sin seger på Circuit of the Americas i Texas, USA 2018. Det handlar naturligtv­is om Kimi Räikkönen som för tre år sedan stod för vad som sannolikt kom att bli hans sista seger i F1.

Den dagen slog Räikkönen – då Ferrariför­are – ett inte nödvändigt­vis så smickrande F1-rekord då han satte stopp för en 113 lopp lång segertorka. Det tidigare rekordet hade Riccardo Patrese som fick vänta 99 lopp mellan sina segrar i Sydafrika 1983 och i San Marino 1990.

Räikkönens senaste seger före triumfen i USA lossnade i Australien 2013 då han styrde sin Lotus som första man över mållinjen. Loppet under vilket han yttrade de odödliga orden: ”lämna mig i fred, jag vet vad jag gör”.

Räikkönen 42 år ung

Det här veckoslute­t återvänder Räikkönen och resten av formel 1-cirkusen till Texas där en hektisk turné med lopp i USA, Mexiko, Brasilien och sedan Qatar börjar.

Återkomste­n till banan Räikkönen senast vann på orsakar inget massivt känslosval­l hos finländare­n som i söndags fyllde 42 år.

– Jag har några goda minnen från banan. Det är förstås trevligt att blicka tillbaka på segern, säger Alfa Romeoförar­en Räikkönen på F1.com.

– Men när man kliver in i bilen så spelar det ingen roll. Vi vet att vi måste lyckas bra i allt om vi vill få med oss något från den här tävlingen.

Finländsk segersvit

Sex lopp återstår på Räikkönens framgångsr­ika karriär som i slutet av året kommer att omfatta 349 F1-lopp om inget oväntat händer. På frågan hur ”Iceman” ska ersätta adrenalinr­uset efter karriären svarar han:

– Jag tror inte jag behöver ersätta det. Körandet är en normal grej vi gör, åtminstone för mig. Jag har gjort det i många, många år så egentligen är det ingen större skillnad jämfört med att köra en vanlig bil. Det finns många andra saker jag gör som är mer skrämmande än det här.

– Att vara hemma med barnen kan exempelvis vara ganska spännande ibland. Man vet aldrig vad som händer, skämtar Räikkönen.

Speciellt för F1-loppet i USA är att bara finländare har vunnit där sedan Räikkönen 2018. Valtteri Bottas vann 2019 medan fjolårets tävling ställdes in.

 ?? FOTO: JARED C. TILTON/LEHTIKUVA-AFP ?? Kimi Räikkönen gav prov på sina basketkuns­kaper inför F1-helgen i Texas i USA.
■
FOTO: JARED C. TILTON/LEHTIKUVA-AFP Kimi Räikkönen gav prov på sina basketkuns­kaper inför F1-helgen i Texas i USA. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland