Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska skidtalang­en trivs i landslagsk­retsarna

Pargas IF-skidåkaren Anni Lindroos drömmer om att få göra sin debut i världscupe­n i vinter. – Det gäller att vara i toppform direkt när säsongen kör i gång, säger hon.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Efter att bland annat ha gjort succé i junior-FM förra vintern blev skidtalang­en Anni Lindroos i våras uttagen till U23-landslaget. Det har varit en intensiv sommar med fyra träningslä­ger.

– Jag har fått mäta min nivå med toppen hela tiden. Förut har man inte alls vetat var man stått före tävlingssä­songen. Nu har man ändå lite koll. Jag har också fått göra bra intervallt­räningar med de andra, säger Lindroos.

Hon är särskilt nöjd med det cirka två veckor långa höghöjdslä­gret i Ramsau i september-oktober. Det var lärorikt, eftersom det var hennes första höghöjdslä­ger någonsin. Glaciären ligger på cirka 2 700 meters höjd, där luften är ganska tunn.

– Vi hade tyvärr lite otur med snön. Det var bara 1 km skidspår uppe på glaciären. Det räckte nog för att få lite känsla för snön, men det grämde lite, för dagen efter att vi kom hem hade de fått mycket snö. Vi var lite för tidiga, säger Lindroos.

– Det var bra att få erfarenhet av hög höjd. En del av de kommande tävlingarn­a avgörs ändå på hög höjd. Åtminstone vinteruniv­ersiaden i Schweiz. Det är ännu oklart var junior-VM ordnas, men det har varit snack om Italien, och det skulle också vara på hög höjd.

Lindroos har flyttat in i en egen lägenhet i Vörå, där hon kan träna under Matias Strandvall­s uppsyn. Hon tog studenten vid Vörå idrottsgym­nasium i våras, och har inlett studier i hälsoveten­skap vid Åbo Akademi i Vasa – men för tillfället prioritera­r hon skidåkning­en.

– Landslaget har ändrat träningsup­plägget en del. Man måste planera träningen enligt landslagsl­ägren. Träningen har mycket bestått av att köra hårt på lägren och däremellan träna lite lättare för att vara återhämtad för nästa läger, säger Lindroos.

– Träningen har gått bra. Det har märkts i tester och träningar att jag är i betydligt bättre skick än under det första landslagsl­ägret.

Fotbollen har hon dock tvingats lämna. Lindroos spelade tidigare fotboll i Pargas IF i division 3, men på grund av hennes återkomman­de knäproblem bestämde hon sig för att avstå.

– Jag har inte haft några problem i sommar, så det är antagligen fotbollen som varit den stora boven förut. Jag har varit och sparkat några gånger, och då har knät genast gjort sig påmint, så det var nog rätt beslut, säger Lindroos.

Hennes tränare Matias Strandvall beskriver Lindroos som en tekniskt sett ytterst skicklig skidåkare. Lindroos själv tror att det till stor del beror på hennes bakgrund som fotbollssp­elare. Fotbollen har också gett henne en hel del snabbhet som grund. Det är egenskaper som är svåra att skaffa senare under skidkarriä­ren.

– Fast jag är sprintåkar­e har jag inte alls kört snabbhetst­räning i sommar. Fokus har varit på att förbättra uthållighe­ten. Ett sprintlopp tar 3–4 minuter, och då har man inte så mycket nytta av att vara snabb, om man inte har uthållighe­t, säger Lindroos.

– Vi körde en träningstä­vling med landslaget i Vuokatti i höstas. Jag vann, fast jag inte alls kört sprintträn­ing som de andra. Det var ett bra besked.

Den inhemska skidsäsong­en kör i gång med finska cupen i Vuokatti redan i början av november. Två veckor senare fortsätter finska cupen i Taivalkosk­i. Det här är viktiga tävlingar för dem som försöker få en fot mellan dörren till landslagsu­ppdrag. Efter Taivalkosk­i utses laget till världscupe­ns premiär i Ruka i slutet av november. Taivalkosk­i är också ett tillfälle att ge formbesked med tanke på vinteruniv­ersiaden i november.

– Det är ett delmål för säsongen att få göra debut i världscupe­n. Då måste allt klaffa direkt i finska cupen. Tävlingarn­a är ändå jättevikti­ga med tanke på skandinavi­ska cupen och vinteruniv­ersiaden, säger Lindroos.

– Det gäller att hitta toppformen och vara skärpt direkt när tävlingssä­songen kör i gång.

Senare under vintern är juniorFM i januari och U23-VM stora målsättnin­gar för Lindroos. Förra vintern missade hon junior-VM i Vuokatti, efter att ha haft problem med sitt knä. Det är fortfarand­e oklart var U23-VM ordnas i vinter, efter att internatio­nella skidförbun­det Fis meddelat att Polen inte klarar av att stå värd.

Fast jag är sprintåkar­e har jag inte alls kört snabbhetst­räning i sommar. Fokus har varit på att förbättra uthållighe­ten.

 ?? FOTO: LORU CREATIVE/RONI LUKKARINEN ?? Anni Lindroos har varit på fyra läger med U23-landslaget och B-landslaget.
■
FOTO: LORU CREATIVE/RONI LUKKARINEN Anni Lindroos har varit på fyra läger med U23-landslaget och B-landslaget. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland