Hufvudstadsbladet

Idrottskvi­nnornas ställning ska bli bättre i Kenya

Agnes Tirops död har blivit en väckarkloc­ka i Kenya, där kvinnliga löparstjär­nor utnyttjas som kassakor. – Det finns så många vargar där ute som ser dem som byten, säger maratongig­anten Tegla Loroupe.

- FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Agnes Tirop, världsreko­rdhållare på 10 kilometer landsväg och VMbronsmed­aljör på 5 000 meter, dödades för en dryg vecka sedan. Hennes make är häktad misstänkt för mordet.

Löparstjär­nans död har satt ljus på förhålland­ena för kvinnliga löpare i Kenya, där många får betala ett högt pris för sina framgångar i ett mansdomine­rat samhälle. Framför allt unga kvinnor riskerar att exploatera­s av tränare, agenter och även av sina närmaste.

– Kvinnliga aktiva får (det ekonomiska) ansvaret för hela familjen, säger Mary Keitany, löparstjär­nan som varit träningsko­llega med Tirop och som nyligen slutat.

Vägen ur fattigdom

Många kenyanska idrottare ser idrottslig­a framgångar som en väg ut ur fattigdom. Den förra maratonvär­ldsrekordh­ållaren Tegla Loroupe säger att agenter betalar föräldrarn­a för att tvinga de kvinnliga löpartalan­gerna att sluta skolan i förtid samt tvingar dem att tävla utomlands.

Och med tanke på avsaknaden av utbildning får kvinnorna svårt att bestämma över sina liv och sina intjänade pengar, och riskerar att utnyttjas både sexuellt i sina träningsgr­upper och ekonomiskt av ”giriga makar”, menar Ketany.

Wilfred Bungei, OS-guldmedalj­ören på 800 meter i OS i Peking 2008, hjälper numera idrottare som hamnat i problem. Han säger att unga aktiva inte klarar att hantera plötslig rikedom och berömmelse.

– Unga flickor måste få tid att utvecklas, säger han.

"Lidit under tystnad"

Kenya har tidigare försökt att skydda kvinnliga aktiva genom att upplåta två träningsst­ällen enbart till kvinnor. Talesperso­nen för Kenyas friidrotts­förbund, Dominic Ondieki, säger att man nu måste rikta ljuset åt ett annat håll.

– Aktiva börjar nu öppna sig om utmaningar­na som de har i sina äktenskap. Det verkar som om de har lidit under tystnad, säger han.

Förbundet har bjudit in till en konferens i december där frågorna ska diskuteras.

Ketany säger att man inte längre kan sätta press på kvinnor att vara superkvinn­or.

– En kvinna väntas föda barn och snabbt därefter gå ner i vikt så hon kan tävla igen och sätta mat på bordet till hela familjen. Medan männen bara väntar på att håva in frukten av kvinnornas slit. Det här måste sättas stopp för, säger hon.

 ?? ?? Mordet på den kenyanska löparstjär­nan Agnes Tirop har chockat friidrotts­världen.
■
Mordet på den kenyanska löparstjär­nan Agnes Tirop har chockat friidrotts­världen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland