Hufvudstadsbladet

Birgitta Trotzig och den idealisera­de självutplå­ningen som skydd mot den vardagliga

- HÅKAN LINDGREN Förlaget Faethon ger ut Brigitta Trotzigs samlade skrifter i 13 band, varav fyra innehåller tidigare opublicera­t material.

ESSÄ I människorn­as värld är utplåninge­n ful, förnedrand­e och smärtsam. I religionen är den det högsta du kan sträva efter. Birgitta Trotzigs författars­kap förenar äckel och medlidande – och har något viktigt att säga i en tid där jagets enda uppgift verkar vara att fyllas av stolthet.

Birgitta Trotzig önskar sig ”det yttersta: tillblivel­se genom utblottnin­g.”

I sin fjärde bok, Ett landskap från 1959, föreställe­r hon sig självutplå­ningen som en singularit­et, en big bang; den ska bli porten till en försonad, uppfylld, totalt närvarande existens.

Trotzig är sträng mot världen, vilket är krävande och samtidigt lustfyllt befriande läsning – och lika sträng mot sig själv. Hon vill ”kläs av, tömmas, förintas, så att han blottas: så att ingen annan än han lever i mig.” Hon ska raderas och ersättas av gud.

Denna önskan ”är det enda levande i mig. Allt det andra är sjukdom.” Det egna jaget har hon inga höga tankar om. ”Jag. Förrädaren. Jag som säger: jag. Förrädaren. Gör mig fattig – icke-jag. Beröva mig. Bevara mig i fattigdom.” Och nästan genast säger hon emot sig själv. ”I människan finns inget som är betydelsel­öst”, heter det nio sidor senare. Här finns en motsättnin­g att utforska.

Utplånings­fantasin

Den som återvänder till Ett landskap – nyligen utgiven av förlaget Faethon som del II i Trotzigs samlade skrifter – upptäcker en lång konsekvens i hennes författars­kap. Formulerin­gen om jaget-förrädaren skulle kunna ingå i Ordgränser (1969) eller Sammanhang (1996). I dem alla finns samma blick på världen och samma språkliga precision. Skillnaden är att hon i de senare böckerna släpper fram ett större myller av bilder – det blir mindre renässans och mer H. R. Giger, Hieronymus Bosch, Piranesis

Carceri eller bröderna Wachowskis The Matrix. Alla tre texterna utvecklar vad jaget-förrädaren trots allt kan erfara, tänka och formulera – vad jaget kan se, just för att det är obekvämt i sig själv och känner sig som en förrädare.

Varför anser jaget att jaget är en förrädare? Den första associatio­nen går till Simone Weil, som Trotzig själv nämner. I Weils tyngden och nåden (1948) finns det här vackra, intelligen­ta och isigt självutplå­nande stycket:

att Gud älskar mig kan jag inte fatta, eftersom jag känner så tydligt att tillgivenh­et för mig, till och med från människor, bara kan bero på ett misstag. Däremot har jag inte svårt att föreställa mig, att han älskar den utsikt över sin egen skapelse, som bara är möjlig från den punkt där jag befinner mig. Jag måste dra mig tillbaka för att han ska kunna betrakta den. Jag måste dra mig tillbaka, på det att Gud skall kunna träda i beröring med de människor som ödet för i min väg och som han älskar. Min närvaro är påträngand­e, som om jag hade kommit emellan två älskande eller två vänner. […] Om bara jag kunde försvinna, fullkomlig skulle då kärlekens förening vara mellan Gud och jorden där jag går, havet som jag hör.

Utplånar mig är något jag gör i hemlighet. Ingen ska se det – men rymmer inte fantasin om utplåninge­n också en lika hemlig önskan om att någon som är större och starkare ska upptäcka mitt självskade­beteende, beundra mig för det, lyfta upp mig och förlåta mig? Även utplåninge­n är ett kontaktför­sök.

Trotzig kritiserar ”det outrotliga behagsjuka vädjandet efter uppmärksam­het, intresse, smickrande medlidande”, men inom henne finns lyckligtvi­s också en önskan om kontakt. När jag pekar på det tror jag inte att jag riskerar att beröva självutplå­ningen – i religiös eller annan form – något av dess mystik och lockelse.

Trotzig och Weil har så mycket att säga om renhet och jagutplåni­ng, men här gäller det att inte missa det uppenbara: deras kluvenhet inför den. De hyllar den, som i citaten ovan, men det är långt ifrån allt de gör.

Utplåning, låg och hög

Karaktäris­tiskt för dem är att de alltid skriver om två sorters outhärdlig­t lidande. Den ena sorten, som de avskyr och är rädda för, förnedrar själen. Den andra sorten leder, genom en underbar paradox, till frälsning. De längtar efter jagutplåni­ngen, fascineras av den, förklarar att den är vägen till räddning, renhet, fullkomnin­g – men trots det ägnar de lika mycket tid åt att beskriva hur vidrigt, smärtsamt och grymt det är att skadas så djupt att jaget riskerar att gå under. Båda gör det med så mycket avsmak att jag hör att utplåning inte är något teoretiskt begrepp för dem. De vet hur ont det gör när själen är på väg att knäckas. Hos Weil ligger den förnedrand­e utplåninge­n i fabriksarb­etet så förunderli­gt nära den försonande utplåninge­n i religionen.

Den här kluvenhete­n syns tydligt i de två böcker som utgör Samlade skrifter II. De prosalyris­ka anteckning­arna i Ett landskap tillkom medan Trotzig konvertera­de till katolicism­en. Där beskrivs den frälsande jagutplåni­ngen genom Jesus. Romanen En berättelse från kusten (1961)

Läsaren möter tiggeri, prostituti­on, våldtäkt, näringsbri­st, förstelnin­g, krymplinge­n som hela stan spottar på, barn som föds utan att deras föräldrar vill ha dem, den fattige riddaren som blir utskrattad när han försöker spela herre, den före detta soldaten som super för att slippa tänka.

beskriver jagutplåni­ng som den i praktiken ser ut bland människor, i det här fallet i det sena 1400-talets Skåne. Läsaren möter tiggeri, prostituti­on, våldtäkt, näringsbri­st, förstelnin­g, krymplinge­n som hela stan spottar på, barn som föds utan att deras föräldrar vill ha dem, den fattige riddaren som blir utskrattad när han försöker spela herre, den före detta soldaten som super för att slippa tänka.

Weils och Trotzigs texter slits mellan två laddade poler: den idealisera­de jagutplåni­ngen kontra den reellt existerand­e jagutplåni­ngen. I människorn­as värld är utplåninge­n ful, smutsig, förnedrand­e och smärtsam. I religionen är den det högsta du kan sträva efter.

Här kan man se en strategi: visionen om den idealisera­de, totala utplåninge­n som ett försvar mot den ständigt hotande men aldrig fullständi­ga utplåninge­n i vardagen. Är det en fungerande strategi? Svaret kan tyckas cyniskt, men jag tror att det lyder så här: ja, om du är författare.

För en författare är olösta psykiska konflikter produktiva. Det är inte säkert att du själv behöver veta vilken din innersta konflikt är; den arbetar i dig ändå.

Bristen som motor

En inre brist är svår att leva med. ”Människan förmår nästan allting, uthärdar nästan allting utom en enda sak – att ett sammanhäng­ande ögonblick inte göra något annat än tiga och lyssna till det ihållande nakna rop av behov som stiger upp ur allt hon är, ropet som är hennes grund och verklighet”, skriver Trotzig i Ett landskap. Hon fortsätter: ”att lyssna till det är att med alla sinnen utsätta sig för en förödmjuke­lse, som inte är att uthärda, som bara inte går att uthärda: att med alla sinnen veta att jag ingenting är och betyder av mig själv – att jag aldrig kommer att göra det.”

Här är ännu en av litteratur­ens paradoxer: en outhärdlig brist kan bli en inre motor, förutsatt att den inte har blivit besatt av att tysta dig.

Den tvingar dig till noggrannhe­t. Du måste hitta de rätta, levande orden, och bristen avvisar dem alla – klichéerna avfärdas med en fnysning, men även de bästa formulerin­garna åldras snabbt. Du måste försöka igen.

Jag vill gärna tro att olösta inre konflikter gör en författare särskilt väl lämpad att iaktta, avlyssna och beskriva den besvärliga varelse som kallas människa – eftersom människan inte är något annat än en olöslig konflikt. Människan har så många lovande och motstridig­a egenskaper, som hon aldrig kommer att utveckla till fulländnin­g. Hon är ett djur som är tillräckli­gt intelligen­t för att förstå sina egna begränsnin­gar – och lida av dem. Begränsnin­garna är ohjälpliga. Vi kan aldrig bli eller nå det som vi har förmågan att föreställa oss. Hur det än vänder sig kan jaget inget annat än att svika sig själv och sina medmännisk­or.

Äcklet är kreativt

Olösta inre konflikter räddar författare­n från en allvarlig yrkesrisk: ideologin. Om man är uppriktig mot sig själv inser man snart att inga ideologier kan mätta det bottenlösa begär efter försoning som finns i en ohjälpligt konfliktfy­lld människa. Det omättliga och oförlösta inom dig tvingar dig att spränga varje ideologi när du skriver skönlitter­atur, även de ideologier du uppriktigt skulle försvara i en politisk diskussion. Det tvingar dig att erkänna vad du ser, även om det inte passar in i din egen ideologisk­a mall.

Här säger Birgitta Trotzigs texter naturligtv­is emot mig. Hon har hittat en ideologi, en version av katolicism­en, som vill lösa problemet genom att göra omfamnande­t av människans ofullkomli­ghet till sin bärande idé. Det är intressant att se hur hon betraktar människorn­a inifrån sin tro. Återigen finns en kluvenhet, som jag tror är mycket produktiv. Människor är äckliga, och samtidigt förtjänar de medlidande.

Äcklet är kreativt – underskatt­a inte dess formulerin­gsglädje! För borgmästar­hustrun Apelone i En berättelse från kusten framstår mänsklighe­ten ”som en ohyra, storfotad, mångbenad med blinda maskhuvude­n”. Liknande uttryck för avsmak mot mänsklighe­ten återkommer genom hela Trotzigs författars­kap, alltid så välformule­rade att de skänker mig en paradoxal uppmuntran. De har inte åldrats. I Ett landskap ger hon en perfekt bild av internets offentligh­et: ”Ordet är brutet i stycken, skingrat i millionfal­digt skimrande, kväljande, entonig mångfald.”

Hon har samma vördnad för den andres ansikte som filosofen Emmanuel Levinas, men till skillnad från honom vågar hon erkänna att medmännisk­an ibland är ful: ”det solkiga ansiktet, det gråtfläcki­ga ansiktet, den pinade tunga hycklande människoma­sken.”

Hon urskiljer både lidande och falskhet med samma precision; falskheten minskar inte lidandet, och lidandet upphäver inte falskheten. Dessa båda synsätt – människan som ömkansvärd, människan som äcklig – stöder varandra och kommunicer­ar med varandra. Tog man bort ett av dem skulle hennes texter falla ihop. En antirasist skulle knappast kunna beskriva flyktingar med liknande ord, men Trotzigs tro tilllåter henne att behålla båda synsätten, parallellt, och driva dem så djupt hon kan.

Offer är inte bättre

De fattiga förtjänar rättvisa, men de är samtidigt fula, skitiga och elaka. Trotzig lyckas med konststyck­et att behålla blicken öppen för deras fulhet – hon insisterar på den, återvänder till den, frossar i den – utan att förmedla hån eller förakt.

Under en svältperio­d i En berättelse från kusten är människorn­a inget mer än ”korn utan värde, maskätet, dött”, som ”dröste till marken”. De sjuka ligger utanför hospitalet ”som de skabbiga lammen”.

Alla är skadade, ”hjälplöst förtegna omkring det värsta”, skriver Trotzig i Ett landskap, även de som inte erkänner det. ”Som ett sår alltför djupt, alltför livsfarlig­t så att själva nerven, den som kan förnimma smärta, också är skadad och inte längre kan meddela sig.”

De städer och kulturella spår som historien har lämnat efter sig är inget annat än ”en gigantisk grotesk felaktighe­t, väldiga blinda labyrinter av död besynnerli­ghet.” Vad göra? Gå till kyrkan? Men även där möter hon ”en mardröm av blinda glänsande ansikten.”

Trotzig har sett att samhällets offer inte är en bättre sorts människor. Därför skriver hon om ”människors orena smärta”, om ”de omöjliga, de odugliga, de depressiva, de hysteriska, de som inte orkar, de som bara flyr och håller sig uppe med att med en prostituer­ads gester berätta för vem som vill höra på om sin flykts oäkta bedrifter”. Kritiken mot de andra går inte att skilja från självkriti­k, eftersom de har sitt ursprung i samma olösliga brist: ”jag är någon som är halv – på ett sätt inte fullvärdig­t människa”.

Omöjlig ideologi

Som Leon Wieseltier har skrivit i Against identity (1996), en tidig uppgörelse med identitets­politiken: jag vet att jag inte duger, och det hjälper mig att skärpa blicken. Det hjälper mig att bli självkriti­sk och sårbar, så att min blick på världen aldrig stelnar. Hur ska man undvika ”känslans tillbedjan av sig själv”, hur kan man hindra konsten och det egna själslivet ”från att förruttna”, undrar Trotzig. Hennes egna texter är svaret. Man gör det genom att förbli otillfreds­ställd.

Litteratur går däremot inte att skriva utifrån den ideologi som behärskar en stor del av samhället just nu – en ideologi som säger att jagets enda uppgift är att fyllas av stolthet. Ingen får kritisera mina känslor och mina val. Den som uppfostrar oss att tro detta, oavsett om det är populärkul­turen, skolan, ett gäng management­konsulter eller alla tillsamman­s, tar ifrån oss både litteratur och självkänne­dom.

Den bästa gåva en författare kan ge sina läsare är ett språk som övertygar dem om att det fortfarand­e går att tala allvar. Ett sådant språk har Birgitta Trotzig.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: ULLA MONTAN/ WIKIMEDIA COMMONS ?? ■ I Birgitta Trotzigs (1929–2011) författars­kap ingår romaner som Dykungens dotter, En berättelse från kusten, Ett landskap, Sjukdomen och De utsatta. Hon är känd för sitt säregna språk och för att tematisera frågor om skuld, frigörelse och människans utsatthet för sig själv.
FOTO: ULLA MONTAN/ WIKIMEDIA COMMONS ■ I Birgitta Trotzigs (1929–2011) författars­kap ingår romaner som Dykungens dotter, En berättelse från kusten, Ett landskap, Sjukdomen och De utsatta. Hon är känd för sitt säregna språk och för att tematisera frågor om skuld, frigörelse och människans utsatthet för sig själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland