Hufvudstadsbladet

Gubaidulin­as dramatiskt laddade och innerliga musikalisk­a offergärd

Violinkons­erten Offertoriu­m med 74-årige violiniste­n Gidon Kremer gladde HBL:s recensent mer än tolkningen av Sibelius etta under HSO-konserten i Musikhuset i fredags.

- MATS LILJEROOS

KLASSISKT Helsingfor­s stadsorkes­ter.

Dirigent: Jan Söderblom. Solist: Gidon Kremer, violin. Ustvolskaj­a, Gubaidulin­a, Sibelius. Musikhuset 22.10.

Helsingfor­s stadsorkes­ters eminente konsertmäs­tare Jan Söderblom lär ha fått rätt korta nätter på senare tid. Efter att Eva Ollikainen gav återbud hoppade han in som dirigent för veckans HSO-konsert och även om Sibelius första symfoni torde vara någorlunda bekant kan jag tänka mig att Galina Ustvolskaj­a och, inte minst, Sofia Gubaidulin­a har gett honom en hel del angenämt huvudbry.

Offertoriu­m (1980) är tvivelsuta­n en av de finaste violinkons­erterna efter Alban Berg, och Gidon Kremers lansering av den utgjorde startskott­et för Gubaidulin­as snabbt växande internatio­nella renommé. Kremer har sedan uruppföran­det i Wien för fyrtio år sedan – under Leif Segerstams ledning – spelat den otaliga gånger världen över och även om han tydde sig till noter kändes framförand­et hur spontant som helst.

Gubaidulin­a utgår från två av sina husgudar, Bach och Anton Webern, och temat från Bachs Musikalisc­hes Opfer fungerar som styckets röda tråd, som genomgår olika metamorfos­er under den mångfasett­erat symboliska offergärde­ns lopp. Modernisti­skt intrikata, dramatiskt laddade partier ställs mot innerliga koralförto­ningar med soloviolin­en som ständigt pådrivande, kommentera­nde och reflektera­nde part.

Måhända framstod Kremers violin som ännu mer emotionell­t angelägen och energiskt pådrivande på den hyllade Deutsche Grammophon-inspelning­en från 1989, men visst fanns den intensiva grundkänsl­an kvar även nu. Den 74-årige Kremer hör till den relativt sällsynta musikertyp, som oförtröttl­igt kämpar för en repertoar utanför de mest bekanta allfarväga­rna och som förvandlar det mesta de rör vid till guld.

Atypisk Ustvolskaj­a

Litet synd var det väl att Gubaidulin­as landsmanin­na Galina Ustvolskaj­a (1919–2006) – vars unikt egensinnig­a, kompromiss­löst obstinata musik i allmänhet är av det slaget att den kan väcka döda – nu represente­rades med ett relativt atypiskt tidigt stycke, Symfonisk dikt nr 2 (1959). Mestadels lät det som filmmusik eller hennes lärare Sjostakovi­tj på sitt mer pampiga humör.

I sig angelägen musik dock, som allt denna särling skapat, och omsorgsful­lt omhänderta­gen och utmejslad av Söderblom, som även verkade tänka helt och hållet i samma banor som Kremer och sina så välbekanta och föredömlig­t alerta

musiker i Offertoriu­m. Så långt allt väl, men i kvällens symfoni, Sibelius etta, lät jag mig inte övertygas av Söderbloms partiturlä­sning.

Det här är musik som måste göras med en enorm sturm und drang-attityd för att komma till sin rätt. Tempona var nu dessvärre på långsammar­e sidan – de facto över fyra minuter långsammar­e än på Osmo Vänskäs Lahtisinsp­elning, som modellerat­s på Kajanus pionjärins­pelning – och en del omotiverad­e ritenuton och allargando­n kom åt att hindra musikens naturliga flöde, samtidigt som den fulltaliga stråkensem­blen förtog något av den klangliga skärpan.

En spännande möjlighet, som tyvärr missades, hade förstås varit att uppmärksam­ma fredagens 210-årsjubilar, Franz Liszt, och visst hade exempelvis den sällan framförda symfoniska dikten Die Ideale suttit ovanligt bra som ett betydligt mer innovativt orkestralt huvudnumme­r. En skojig poäng, som däremot inte missades, är att Sofia Gubaidulin­a fyller 90 år 24.10. Still going strong!

 ?? FOTO: ANGIE KREMER
PHOTOGRAPH­Y ?? ■ Gidon Kremer.
FOTO: ANGIE KREMER PHOTOGRAPH­Y ■ Gidon Kremer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland