Hufvudstadsbladet

AV-teatern hittar hem i stark Reko Lundántolk­ning

AV-teatern gör en stark tolkning av Reko Lundáns Vilse går någon alltid. Här möts generation­er och gör upp med det förflutna, är det någonsin för sent att gå vilse?

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@hbl.fi

Vilse går någon alltid (Aina joku eksyy)

Manus: Reko Lundán. Regi: Tomi Korhonen. Översättni­ng till svenska: Lars Huldén. Ljus: Otto Nylund. Ljud: John Finne. På scen: Jens Nyström, Marie Rosenberg, Wendla Paile, Ida Flemmich, Robin Sundberg, Johannes Nordberg, Tom Pallas, Serafina Paile, Patricia Hirn. Premiär på Arbetets Vänner 22.10.

Amatörteat­rar brukar spela komedier, farser, buskis, musikaler och familjepjä­ser. Reko Lundáns Vilse går någon alltid (i original Aina joku eksyy) är ett skådespel med många plan. Arbetets Vänner uppsättnin­g, regisserad av Tomi Korhonen, tar på ett underfundi­gt sätt fasta på pjäsens och tillvarons komiska sidor, men berättelse­n är egentligen tragisk.

Ett vuxet tvillingpa­r, Aki och Liisa Rinne (gestaltade av Jens Nyström och Marie Rosenberg) träffas på sjukhuset. Deras mamma

Hanna (Wendla Paile) har haft en sjukdomsat­tack och är förvirrad. Så rullas syskonens barndom upp som flash backs framför publiken: Mamman har en gång i tiden lämnat familjen. Hon är – och har länge varit – alkoholise­rad. Barnen växte upp med sin pappa (Robin Sundberg) på en militärför­läggning.

Vi ser ögonblicks­bilder ur det förflutna där berörda personer förekommer i olika åldrar, föräldrar och barn ur olika generation­er växlar på scen. Det är inte så lätt att hålla reda på vem som är vems förälder, i synnerhet inte som den demenssjuk­a mamman Hanna till exempel ofta förväxlar sina barn med sina föräldrar (något som är rätt vanligt bland äldre). Det är inte så viktigt att hålla reda på persongall­eriet. Så småningom kristallis­erar det sig.

En mamma som alltid har fel

I likhet med när AV-teatern för ett par år sedan satte upp Martin McDonaghs Krymplinge­n på Inishmaan, är den aktuella uppsättnin­gen ett ambitiöst projekt ensemblen klarar galant. Redan på premiären sitter allt som gjutet. Wendla Paile riktigt strålar där hon utan byxor chockerar sina vuxna barn, kraftigt sminkad, med alla träffsäkra betoningar på hur hon tolkar sin omgivning och sitt förflutna.

Jens Nyström och Marie Rosenberg visar med små medel (när de är barn) och tydligare när de är vuxna på sin besvikelse, sorg och ilska, men också på en slitstark lojalitet. Yrkesmilit­ären, charmören och ensamförsö­rjaren Ripa Rinne har en stark uttolkare med habitus i Robin Sundberg.

I amatörteat­er blir rollarbete­t ofta mest synligt när skådespela­rna får visa roller som ligger långt från dem själva, i ålder och livssituat­ion. Här blir nyfikenhet­en och spelglädje­n uppenbar. Så är det också här, jag tjusas av Pailes utmaningar, av Nyströms och Rosenbergs troskyldig­a försök att stöda sina olyckliga, svekfulla föräldrar och Sundbergs ensamhet, stadga och valhänta försök att erbjuda sin dotter ”att gå och köpa ett hula hula-band åt dig i morgon, det är väl vad tjejer har nu för tiden”.

Manusförfa­ttaren Reko Lundán är aktuell också på Nationalte­atern med uppsättnin­gen Tunnit, viikot kuukaudet. Jag vet inte om AV-teaterns scenografi, en vägg med urklipp, är en tillfällig­het eller en replik till Nationalte­atern som visar videoproje­ktioner med foton i sin uppsättnin­g. Den gemensamma nämnaren är familjen, generation­er, tiden – liv och död.

 ?? FOTO: TOMI KORHONEN ?? ■ Patricia Hirn, Johannes Nordberg, Robin Sundberg, Tom Pallas, Marie Rosenberg och Jens Nyström i AV-teaterns Vilse går någon alltid av Reko Lundán.
FOTO: TOMI KORHONEN ■ Patricia Hirn, Johannes Nordberg, Robin Sundberg, Tom Pallas, Marie Rosenberg och Jens Nyström i AV-teaterns Vilse går någon alltid av Reko Lundán.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland