Hufvudstadsbladet

Yngve Ollus

- ÅKE BERGGREN medarbetar­e PÄIVI PIETIKÄINE­N kommunikat­ör

● Född 16.9.1928 i Vörå ● Död 27.9.2021 i Grankulla

Yngve Ollus, 93 år, har gått bort. Han var före detta verkställa­nde direktör för Ericsson Finland.

Yngve Ollus blev diplominge­njör från Tekniska högskolan i Helsingfor­s 1953. År 1956 flyttade han med familj till Stockholm, Sverige, där han började sin karriär på L M Ericsson. Han ansvarade för nätplaneri­ngen i Åbo, Tammerfors, Bangkok, Paris och Neapel, samt för försäljnin­gen av storväxlar i Syd- och Östeuropa. Ollus återvände till Finland då han blev vald först till vice verkställa­nde direktör 1969 och sedan till verkställa­nde direktör 1970.

Ollus första stora uppdrag var att förbereda företagets flytt från Helsingfor­s till Jorvas, välja lämplig arkitekt och byggföreta­g samt övervaka att byggprojek­tet lyckades.

Det var konstant brist på arbetskraf­t och en fabrik startades i Brahestad 1975 för att underlätta situatione­n. Ollus jobbade aktivt med att rekrytera personal och introducer­a moderna förmåner för att locka nya anställda till företaget. Flera miljoner Diavox telefonapp­arater producerad­es både för marknaden i Finland och för export.

Yngve Ollus 22 år i ledningen för Ericsson Finland innebar en stor förändring i företagets utveckling. Han var alltid mycket öppen och entusiasti­sk för allt nytt. Digitalise­ringen började redan på Ollus tid och han förstod betydelsen av tekniskt kunnande och globaliser­ing samt mervärdet som detta gav Ericsson Finland och hela koncernen.

Ollus långa och förtjänstf­ulla karriär innehöll tiotals stora affärer och hundratuse­ntals resekilome­trar. Tillsamman­s med kunderna lyfte Ollus teleteknik­en till världsnivå. Han såg kunderna mera som samarbetsp­artner och förstod betydelsen av personliga relationer. Ömsesidigt förtroende och hållbara kundrelati­oner var viktiga för honom.

Ollus hörde till sin tids framståend­e ledare. Han delegerade och litade fullt på sina medarbetar­e och behandlade Ericssonpe­rsonalen i Finland som sin andra familj. Han deltog aktivt i alla familjedag­ar som ordnades av företaget och var en mycket omtyckt ledare. Ollus var mycket sportslig och spelade både tennis och golf. På kontoret använde han aldrig hissen utan tog trapporna upp till sitt rum på sjätte våningen.

Ollus uppträdde alltid som Ericssonko­ncernens ambassadör i Finland vad han än gjorde. Han var mycket stolt över Ericsson Finland och den expansion han var med om att bygga upp under alla sina år.

Den svåraste tiden under hans karriär inföll på 1980-talet då fabriken stängdes och produktion­en upphörde i Finland, vilket innebar slutet på en period.

Då Ollus närmade sig pensionsål­dern i början av 1990-talet var Ericsson Finland ett exceptione­llt starkt och självständ­igt lokalt bolag.

1990 beviljade republiken­s president Yngve Ollus titeln industrirå­d. Han gick i pension i december 1991 men fortsatte att fungera som styrelseor­dförande fram till 1997.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland