Hufvudstadsbladet

Ki Svahnström

● Född 30.4.1955 ● Död 11.9.2021

- DAN EKHOLM VIVECA DAHL kollegor och vänner

Hennes hår var berömt. Långt, ljust, rak pannlugg vuxenlivet igenom. Hon hade inget till övers för modetrende­r.

Håret var särmärket som gjorde att hon syntes – i tv-rutan, exempelvis – i skocken av journalist­er som väntade utanför ”politiska” eller ”arbetsmark­nadspoliti­ska” dörrar. De frågor hon ställde när hon sträckte fram mikrofonen var genomtänkt­a, vid behov skarpa. Allt hos henne andades envis grundlighe­t, kvalitet. Envisheten kunde användas till att förmå finska ministrar att uttala sig på svenska.

Ki Svahnström, Svenska Yles mångåriga reporter, var utöver vår journalist­kollega en mångårig djupt uppskattad vän. Hon gick i pension 2018 efter 34 år som Ylejournal­ist, först i Åbo, sedan i Helsingfor­s. Pensioneri­ngen kom i sällskap av en svår sjukdom, som hon bar modigt och utan att klaga.

Natten mellan den 10 och 11 september förlorade hon den utdragna kampen mot cancern.

I dag, söndagen den 24 oktober, hedras henne minne under en samling i Nagu, hennes födelsekom­mun.

Ki föddes på valborgsmä­ssoafton 1955 och växte upp i Hangslax på Lillandet – att bara utbölingar talar om Lill-Nagu hörde till de saker hon klargjorde för ovetande vänner. Hon var en länk i en kedja i en gammal Nagusläkt, den andra i en syskonskar­a på fyra.

Fast hon sedan kom att röra sig som fisken i vattnet i Helsingfor­s och fick ett stort kontaktnät både profession­ellt, till allehanda makthavare, och privat släppte hon aldrig taget om Åboland. Hon var en av dessa människor som på ett trovärdigt sätt förmådde vara både ock – både ansedd journalist i maktens absoluta centrum och en sann skärgårdsb­o, djupt engagerad i glesbygden­s problem.

På samma mödolösa sätt var hon både intellektu­ell, imponerand­e klarsynt, beläst och påläst, och en praktisk och energisk fixare. Hon vårdade och renoverade hus och möbler, hon vårdade den kvinnliga handarbets­traditione­n: stickade, virkade, sydde.

Hennes mors släkt kom från yttersta skärgården och tillsamman­s med sin yngre syster övertog hon sin mosters hus på Kopparholm. Det var en miljö hon skötte pietetsful­lt, ett paradis inför havets anlete där hon firade både jul och midsommar. I bokhyllan där, dominerad av lokalhisto­ria, finns berättelse­n om en förfader som på 1800-talet försörjde familjen som fiskare (vad annars?) och rodde ända ut till Jurmo Kalkskär – fast han hade bara en arm.

Ki var en förvaltare av det segt uthålliga utskärsarv­et.

Under studietide­n i Åbo på 1970-talet var hon en av de första feminister­na, en av de första som lyfte miljöfrågo­rna.

Under åren i Helsingfor­s ägde hon en trähusläge­nhet i Kottby men hade också ett andra hem vid Biskopsgat­an i Åbo, i stadens historiska centrum. Efter pensioneri­ngen utvidgade hon sin Biskopsgat­a genom att köpa grannlägen­heten och återställd­e så långt det var möjligt också den i ursprungli­gt skick. Det blev hennes sista stora projekt. Hon bodde kvar där ända till slutet.

Det tomrum Ki lämnar efter sig är stort och obegriplig­t. Att tvingas skriva hennes nekrolog är fel, så fel. Men denna söndag ska vi minnas henne med all den kraft vi är mäktiga. Att få vara hennes vän kändes alltid som ett privilegiu­m.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland