Hufvudstadsbladet

Rolf Lindström

● Född den 7 mars 1926 ● Död den 11 oktober 2021

- OLLE SPRING vän

Jordbrukar­en Rolf Lindström i Tenala har avlidit i en ålder av 95 år. En odalman har gått ur tiden efter en fullödig livsgärnin­g.

Rolf Bernhard Lindström var bara 19 år när han tillsamman­s med sin mor fick överta ansvaret för släktgårde­n Östergård i Siggby i Tenala. Hans far hade avlidit som 53-åring och Rolfs båda bröder hade stupat i kriget, så det blev ödet som stakade ut den yngsta sonens levnadsban­a.

Det visade sig vara ett riktigt och lyckosamt vägval. Med ungdomlig vetgirighe­t och öppen blick för jordbruket­s betingelse­r och utveckling­smöjlighet­er gick han in för att förkovra sin hemgård. Han gjorde sig tidigt av med kreaturen och satsade på spannmål och sockerbeto­r. Han var ofta i framkant när det gällde mekaniseri­ng av många arbetsmome­nt. Det hände att hans moderniser­ingsåtgärd­er bemöttes med skepsis, men resultaten utvisade att han hade siktat rätt. En nymodighet var den första traktordra­gna skördetrös­kan 1949–1950, några år senare köpte han en stor svensk tröska med spannmålst­ank, den första i Finland.

Östergård blev en mönstergår­d och dess husbonde ett föredöme vars kapacitet togs i anspråk i många offentliga uppdrag i och utanför hemkommune­n. Han väckte nytt liv i Tenala lantmannag­ille, som under hans tid hela tre gånger fick diplom som den aktivaste föreningen i Nyland. Han satt i mer än två decennier i lantbrukss­ällskapets styrelse och som Västnyland­s representa­nt i förbundsst­yrelsen.

I Svenska folkpartie­t i Tenala har Rolf Lindström varit ordförande och han har innehaft olika kommunala förtroende­poster, dock inte i kommunfull­mäktige eller -styrelsen. Däremot var han både ordförande och vice ordförande i hemförsaml­ingens kyrkofullm­äktige. Som den handlingen­s man han var nöjde han sig inte med att sitta och slå med ordförande­klubban vid mötesborde­t. På en bild i Bo Wessmans historik över Tenala kyrka ser man Rolf Lindström med spaden i högsta hugg i arbete på församling­shemmets gård.

Under hans egid fick Lappvik sitt begravning­skapell, prästgårde­n och kantorsgår­den totalrenov­erades, församling­shemmet förnyades och kyrkan genomgick en omfattande renovering då bland annat jordvärme installera­des. Det kunde hetta till ibland i diskussion­erna när motstridig­a viljor korsades, men vid återinvign­ingen kunde ordförande­n uppriktigt tacka alla inblandade. Det var förresten Rolf Lindström som utverkade försvarsma­ktens tillstånd att hämta en sten från försvarsli­njerna i Harparskog för att vid kyrkans 650-årsjubileu­m 1979 resas som ett minne av gångna generation­ers arbete.

Ett av Rolf Lindströms mångsidiga intressen är värt att anteckna: musiken. Han var en duktig dragspelar­e som ofta hördes i spelmanssa­mmanhang och som ställde upp där det behövdes dansmusik. Ännu långt upp i åren tog han fram sitt dragspel och lät de stelnande fingrarna finna tonerna ur klaveret.

Nu har musiken tystnat. Den gamle odalmannen har sedan länge lämnat ifrån sig gården, maskiner och redskap till följande generation. Hans önskan att få leva till 100 år ”för att få se hur det går i världen” blev nästan uppfylld. Däremot förunnades det inte honom att få dela sin sista tid på servicehem­met i Tenala med sin hustru Nina som han varit gift med i 70 år. Hon och barnen med familjer står som närmast sörjande vid jordfästni­ngen i hembygdens kyrka den 28 oktober.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland