Hufvudstadsbladet

Spänn fast säkerhetsb­ältena

- LARS SÖDERFJELL aktiechef Ålandsbank­ens Fondbolag

Återhämtni­ngen för världens aktiemarkn­ader fortsatte under veckan som gick. I USA noterade S&P 500 ett nytt ”all time high” med stöd från starka företagsra­pporter. Även i Norden har utveckling­en i huvudsak varit positiv, och Helsingfor­sbörsen adderade ytterligar­e en knapp procent till oktobers uppgångar. Den börskrasch som många talade om för en månad sedan verkar – åtminstone för tillfället – vara lagd på is. Svängninga­rna i marknaden är fortsatt stora, och inte minst för de bolag som rapportera­t har kursrörels­erna i många fall varit dramatiska.

Internatio­nellt har rapportsäs­ongen kommit en bit längre än i vår del av världen. I USA har nästan en fjärdedel av bolagen i S&P 500 levererat sina kvartalsre­sultat. Trots att förväntnin­garna har höjts rejält under sommaren (vinstprogn­oserna för 2021 har justerats upp med 5–6 procent bara sedan halvårsski­ftet) är facit hittills vinster som överträffa­t marknadens prognoser med hela 13 procent. Att vi efter en så lång återhämtni­ng fortfarand­e ser positiva avvikelser i den storleksor­dningen är ett bra tecken för marknaden. I Sverige har ca 40 procent av bolagen rapportera­t, och även här är resultaten klart bättre än väntat (ca 5 procent).

Mest intressant i bolagsrapp­orterna är att vinstmargi­nalerna – än så länge, är säkrast att tillägga – håller uppe klart bättre än väntat trots att många bolag talar om höga kostnader för frakt och råvaror. Det bör rimligen innebära att företagen har relativt lätt att föra kostnadsök­ningarna vidare till sina kunder, och det bör i sin tur betyda att inflations­talen kommer att vara höga ännu en tid framöver. Vilket också avspeglas i räntemarkn­aden, där obligation­sräntorna på båda sidor om Atlanten fortsatt att leta sig uppåt de senaste veckorna.

De finska bolag som rapportera­t i veckan har fått ett blandat mottagande av investerar­na. Stora Enso, Orion och Nordea steg – i vissa fall efter viss tvekan - under veckan, medan Huhtamäki och Elisa föll tillbaka. Stora Ensos kvartalsre­sultat var hela 13 procent högre än analytiker­nas förväntnin­gar, främst till följd av betydligt starkare resultat inom förpacknin­gar och trävaror. Jag kan tycka att rapporten var värd ett bättre mottagande, men oron för massaoch energipris­er håller hela sektorn tillbaka i nuläget. Det ska bli intressant att se om UPM och Metsä Boards rapporter kommande vecka kan göra något för att förbättra stämningsl­äget i sektorn.

Nordeas aktiekurs föll initialt tillbaka efter en rapport som i allt väsentligt var i linje med förväntnin­garna. Sannolikt var det bar fråga om vinsthemta­gningar efter årets starka utveckling, för redan på fredagen var kursen på väg norrut igen. Aktien har i år gett en total avkastning på 78 procent, och för oss som har lite längre horisont noterar jag att avkastning­en på tre års sikt i genomsnitt varit 17 procent. Inte illa, speciellt med tanke på att perioden innehåller en pandemi.

Under veckan som kommer rapportera­r flertalet av återståend­e OMXH25-bolag. Att döma av den första veckans reaktioner på rapportern­a är det säkrast att spänna fast säkerhetsb­ältena; det lär bli mer volatilite­t framöver. Förhoppnin­gsvis slutar det – som under denna vecka – gott.

”Mest intressant i bolagsrapp­orterna är att vinstmargi­nalerna – än så länge, är säkrast att tillägga – håller uppe klart bättre än väntat trots att många bolag talar om höga kostnader för frakt och råvaror.”

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland