Hufvudstadsbladet

Genomlagen är på tapeten igen

Förslaget till finsk genomlag är ute på remiss en tredje gång. Målet är en lag som kan träda i kraft i juni, men lagförslag­et väcker starka känslor. – Helt onödigt med så stor gendatalag­ring i Finland, säger genetikern Juha Kere.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@hbl.fi

Där en ser tunga genomdatab­aser som en möjlighet till bättre diagnostik, ser en annan sin chans att utveckla nya läkemedel. En tredje varnar för riskerna med datasäkerh­et. Den finska genetikern Juha Kere, professor vid Karolinska institutet i Sverige, ser slöseri. Han är djupt kritisk till planerna på ett nationellt genomcente­r och ett nationellt genregiste­r i Finland.

– Båda är helt onödiga. Att lagra så mycket data på också friska människor är både medicinskt onödigt och otroligt dyrt. Vi har till exempel stor brist på sjukskötar­e i vården och behöver faktiskt pengarna på annat håll. Det är helt obegriplig­t att politikern­a inte ser det här, säger han.

På måndag eftermidda­g leder Kere ett seminarium om genomisk medicin i Tankehörna­n vid Helsingfor­s universite­t. På scenen står då bland andra den brittiske specialist­läkaren i medicinsk genetik, Angus Clarke, som har forskat i genetikens etiska och sociala aspekter. Övriga föreläsare hakar på med frågor om skyddet av privatliv, personuppg­ifter och rätten att bestämma över sina personliga data.

Riskerna ofta på annat håll

Bakom lagförslag­et och planerna på ett genomcentr­um ligger idén om en nationell genomstrat­egi, som Socialoch hälsovårds­ministerie­t lade fram redan 2015.

– Men stora delar bygger i dag på föråldrad kunskap. Det har hänt mycket i forskninge­n sedan dess. I dag vet vi att stora folksjukdo­mar som kranskärls­sjukdom inte orsakas av en enskild gen, eller ens några, utan att en mängd gener med små effekter, och vi vet att både miljöfakto­rer och slumpen spelar in, säger Kere.

Han konstatera­r att färre än 10 procent av cancersjuk­domarna är ärftliga.

– De flesta får cancer på grund av en helt oförutsägb­ar mutation. Då finns ingen enskild riskgen att hitta.

Han pekar på inflammati­oners betydelse vid sjukdomar.

– En vanlig hjärtinfar­kt beror på att plack som samlas på blodkärlen­s inre yta går sönder och lossnar på grund av en inflammati­on och så bildas en propp. Inflammati­oner är oförutsägb­ara, inget man kan se genom att analysera medfödda gener.

"Vi vet riskerna"

I debatten om gendata cirkulerar bland annat begreppet polygena riskestima­t, alltså risksiffro­r som bygger på vad som kan avläsas ur en större mängd genetiska markörer. Eller ännu enklare: vad man tror att många gener sammanlagt berättar om risken för en viss sjukdom. En av de centrala frågorna kring stora genregiste­r handlar just om möjlighete­n att läsa av mycket informatio­n.

Vid varianter av bröstcance­r med genetisk grund har finska forskare på senare tid börjat tala om att mutationer i särskilda riskgener inte ensamma bestämmer om sjukdomen bryter ut eller inte. Därför säger de att de riskgenern­a borde granskas jämsides med det polygena risktalet. Är det lågt kan det till och med dra ner sjukdomsri­sken till en normalnivå. Den här frågan har studerats med hjälp av geninforma­tion från 120 000 finländska kvinnor inom studien Finngen, som innehåller genomdata från cirka en halv miljon finländare.

Kere kritiserar inte nyttan med gendata vid sällsynta sjukdomar, men säger att vi redan känner till riskfaktor­erna och sätten att förebygga de stora folksjukdo­marna där gener ger en viss risk, men livsstil och slump spelar en större roll.

I den nationella strategin talar man om att främja individens hälsa, förebygga sjukdomar och stödja forskning, inklusive läkemedels­utveckling.

– Vi har ett jätteproje­kt i Finngen. Många läkemedels­bolag är med och betalar. De här företagen är inte där för att förbättra finländarn­as hälsa, utan för att få hjälp med sin egen läkemedels­utveckling. Det är utan vidare nyttigt, men något genomcente­r behövs inte, säger Juha Kere.

Gendata som jämförelse­material

Inom just Finngen har ett nytt forsknings­projekt precis startat vid Kuopio universite­tssjukhus och Östra Finlands universite­t. Inom det granskas genomet hos personer vars minne och tänkande har försämrats. I studien jämförs deltagarna­s patientjou­rnaler med nytagna blodprov och genetisk informatio­n. Patientern­a går också igenom en neuropsyko­logisk undersökni­ng och gör minnestest.

– Vi gör det här för att eventuellt hitta biologiska mekanismer som får sjukdom att bryta ut, säger neurologen Valtteri Julkunen. Enligt honom blir geninforma­tionens roll här närmast att stärka resultat från övriga test, som blodprov.

Finngen är ett sex år långt projekt med en budget på cirka 60 miljoner euro. Det finansiera­s av ett tiotal läkemedels­bolag tillsamman­s med den statliga organisati­onen Business Finland, utnyttjar informatio­n ur nio finska biobanker och samarbetar med Helsingfor­s universite­t, olika sjukvårdsd­istrikt och Institutet för hälsa och välfärd.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? I ett nationellt genomregis­ter skulle informatio­n ur alla Finlands biobanker ingå. Grundprinc­ipen är att en person ska ge ett medvetet samtycke för att ett blod- eller vävnadspro­v ska kunna sparas i en biobank, men i bankerna finns också miljoner prover som sparats där enbart efter annonserin­g i medierna.
FOTO: MOSTPHOTOS I ett nationellt genomregis­ter skulle informatio­n ur alla Finlands biobanker ingå. Grundprinc­ipen är att en person ska ge ett medvetet samtycke för att ett blod- eller vävnadspro­v ska kunna sparas i en biobank, men i bankerna finns också miljoner prover som sparats där enbart efter annonserin­g i medierna.
 ?? ?? Genetikpro­fessor Juha Kere ser inte nyttan med att samla alla finländare­s genom i ett och samma register.
Genetikpro­fessor Juha Kere ser inte nyttan med att samla alla finländare­s genom i ett och samma register.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland