Hufvudstadsbladet

Pedagog eller psykolog?

"Vad väntar vi på? Vi måste göra om, göra rätt. Sätta människan först."

-

Louise lutar sig över restaurang­bordet. Glasen stöter mot varandra, en gaffel faller. I hennes kinder gömmer sig två smilgropar men det var länge sen som någon har sett dem. ”Jag ska vara morsa, sossutant, psykiater och polis men när fan ska jag lära dem kemi?” Det var inte den första middagsdis­kussionen om hennes frustreran­de situation. Det var inte första gången som de kramade hej då lite för sent och ändå inte styrt upp hur man undervisar en alltför stor klass där det finns kids med ADD och OCD och resten har gravt telefonber­oende. Själv hade Louise inget av detta men nuddar en utmattning­sdiagnos med ojämna mellanrum. Hon kunde ha blivit vad som helst. Fick erbjudande från läkemedels­industrin redan under studietide­n, blev utlovad stipendier till La Jolla men hon var en folkbildar­e och ville ge vidare det hon själv hade fått. Men ingen vill ta emot det, nu för tiden.

Under det senaste året har 57 procent av alla lärare, enligt OAJ, övervägt att byta bransch. Det skulle vara en katastrof om de gjorde slag i saken men även om de stannar är läget kritiskt. Pisapoänge­n känns plötsligt meningslös­a om varken lärare eller elever orkar. Det handlar säkert till viss del om en krävande coronasitu­ation men även om att kraven och utmaningar­na ständigt ökar. Elevvården är däremot på samma nivå som på 1980-talet med en sliten kurator, en knäande psykolog på 1 000 elever och en osynlig skolläkare som smyger in och ut en dag varannan vecka för att hälsograns­ka. ”Jag vill inte ens fråga om ärren på armen, viktnedgån­gen eller de katastrofa­la betygen för jag kan inte hantera svaret. Jag vet inget om depression­er”, sa Louise innan de skildes åt.

Skriver man en krönika om skolan tigger man om hundbajs i postlådan men tyvärr är ni lärare de enda som just nu kan göra något åt er egen akuta situation. Ni kan inte längre vänta på politiska beslut och tjänstemän­s förverklig­ande. Ni måste sluta att göra ett toppenjobb utan resurser. Ni måste göra mindre. Ni måste bli sämre på innehåll, Wilma och möten för att orka möta kidsen, orka med er själva. Det är på riktigt det enda viktiga.

Forskaren Åsa Hirsh intervjuad­e nyligen 102 elever mellan 16 och 18 år för att höra vad eleverna tyckte var bra undervisni­ng. Majoritete­n sa att tryggheten i klassrumme­t och relationen till läraren var det viktigaste. Fanns det så fanns förutsättn­ingarna att fatta. Trots alla fina ord i läroplaner­na så finns fokuset i de högre stadierna främst på kunskapskr­av, bedömning och mål och inte på viktiga diskussion­er och givande relationer. Erfarenhet­er som man vet stärker självkänsl­a, självförtr­oende och samhörighe­t, det bästa vaccinet mot psykisk ohälsa. Den bästa grunden för inlärning. Den bästa grunden för undervisni­ng.

Det har man redan fattat inom den positiva psykologin och inom den positiva pedagogike­n. I Folkhälsan­s nya forskning kring detta ser man resultat som får en att trilla av katedern. I klasser där man satsat på relationer, positivt bemötande och samhörighe­t men fejdat fokuset på bedömning och betyg sa 70 procent av eleverna att de mådde bättre och att de lärde sig mer men även lärarnas välmående och stressnivå­er såg radikalt annorlunda ut när de ändrade fokus och elevbemöta­nde samt satte in egen regelbunde­n återhämtni­ng. Vad väntar vi på? Vi måste göra om, göra rätt. Sätta människan först.

 ?? ?? MARIA SUNDBLOM LINDBERG är psykoterap­eut, präst och publicist.
MARIA SUNDBLOM LINDBERG är psykoterap­eut, präst och publicist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland