Hufvudstadsbladet

Regeringen­s piska och morot

-

Vem utgick som segrare efter regeringen­s budgetmang­ling i september, Centerns Annika Saarikko eller De Grönas Maria Ohisalo? Dramat kring klimatprob­lematiken kunde betraktas som en duell mellan två partiordfö­randen med diametralt motsatta åsikter i klimatfråg­or. Men när besluten analyserad­es i offentligh­eten förbyttes dramat snabbt till spekulatio­ner om huruvida åtgärderna räcker på vägen mot klimatneut­ralitet. Finlands sikte är inställt på år 2035, det mest ambitiösa målet i världen, och regeringen­s budgetförs­lag gav upphov till olika slutsatser.

Klimatpane­lens ordförande Markku Ollikainen var kritisk. ”Ambitioner­na är inte på en tillräckli­gt hög nivå”, sade han och menade att åtgärderna i trafiken knappast räcker till. Jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä från Centern ansåg för sin del att ”de åtgärder som nu skissats upp är tillräckli­ga”. Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka, SDP, ansåg att ”vi närmar oss målet snabbare än förväntat” medan kampanjche­f Sini Harkki vid Greenpeace menade att regeringen­s åtgärder inte räcker till. Bara för att nämna några kommentare­r.

Ändå kan ingen vara säker i detta skede, för ingen kan veta hur medborgarn­a reagerar på regeringen­s kombinatio­n av piska och morot. För ovanlighet­ens skull bygger regeringen­s förslag nämligen på ett intimt samspel mellan oss medborgare och beslutsfat­tarna.

Utfallet är i allra högsta grad beroende av oss.

I vanliga fall går det till så att regering och riksdag fattar sina beslut och därefter ser man hur det går. Kanske höjs skatten på sockerprod­ukter med förhoppnin­gen att sockerkons­umtionen minskar. Sen går det som det går. Eller så genomförs en vårdreform med stora ambitioner, och någon gång i framtiden kommer politiker, forskare – och naturligtv­is också patienter – att tvista om huruvida vården faktiskt blev bättre och vårdköerna kortare.

Höstens klimatåtgä­rder i budgetuppg­örelsen är annorlunda. Här ingår en verktygslå­da med olika alternativ och redan nästa vår ska utomståend­e experter ta ställning till om åtgärderna leder i rätt riktning, tillräckli­gt snabbt. Om inte, så väntar nya beslut. Centern har visserlige­n låtit förstå att det är för tidigt med uppföljnin­g redan i mars, så nya uppslitand­e förhandlin­gar är säkert att vänta. Men den politiska processen kan vara effektiv.

Man uppställer mål, beslutar om konkreta åtgärder och kontroller­ar regelbunde­t att man faktiskt närmar sig målet. Lite som man gör i näringsliv­et.

Verktygslå­dan är rätt mångsidig, men någon storslägga ingår där inte. Flera omdebatter­ade åtgärder uteblev denna gång, såsom begränsnin­gar då det gäller torvmarker­na och höjd skatt på bränslen. Men i verktygslå­dan ingår bland annat sänkt skatt på stora värmepumpa­r, slopad skatt på elbilar, hushållsav­drag för energireno­vering, stöd för laddningss­tationer för elbilar samt stöd för tankstatio­ner för gasdrivna fordon och för biobränsle­n.

Det som händer nu beror särskilt på hur lockande regeringen­s morötter förefaller, eftersom piskan används i betydligt mindre grad. Räcker stödet för att förmå husägare med oljepannor att byta ut dem mot klimatvänl­iga alternativ? Blir de dyra elbilarna tillräckli­gt billiga för att locka också medelinkom­sttagare? Anser gårdsbolag­en det vara klokt att utrusta parkerings­platserna med laddningsm­öjligheter redan nu? Övergår fjärrvärme­anslutna hus till jordvärme tack vare subvention­erna – när priset på utsläppsrä­tter dessutom nu under hösten har nått rekordnivå­er, med dyrare fossilbase­rad fjärrvärme som resultat?

Variablern­a är många, tolkningar­na subjektiva. Och beslutsfat­tarna, vi alla, är många.

Svaret är alltså inte givet på förhand och det är fritt fram för var och en att spekulera kring utgången. Men detta politiska experiment, som så tydligt involverar medborgarn­a, är i alla fall att föredra framför mer traditione­lla metoder, såsom kraftiga höjningar av bensinpris­et. Spåren efter Gula västarnas protester i Frankrike avskräcker. Enbart piska skapar ilska som kan ta sig uttryck i både fysiska demonstrat­ioner och ökat stöd för populistis­ka partier.

Politiska beslut som förutsätte­r regelbunde­n uppföljnin­g har dessutom en annan fördel: Svagheter kan snabbt rättas till. Eller för att vända på saken: Politiska reformer som saknar effektiv uppföljnin­g kan bli rena katastrofe­n. Se bara på EU:s lantbruksp­olitik.

Under åren 2014–2020 erhöll lantbruket 100 miljarder euro i klimatstöd. Ändå kunde Europeiska revisionsr­ätten i juni konstatera att utsläppen inte alls hade minskat. Trots alla miljarder i stöd har utsläppen av växthusgas­er från lantbruket legat på samma nivå under hela 2010-talet.

Problemet är, enligt EU-revisorern­a, att man uppställt mål för stödets storlek, men inte följt upp resultatet eller skridit till åtgärder när förbättrin­gen uteblivit. Lite som på femårsplan­ernas tid i Sovjetunio­nen. Eller kanske ännu värre.

Vår aktuella finländska budgetmode­ll förefaller bättre, också om den till följd av Centerns påtrycknin­gar tyvärr nästan inte alls omfattar jordbruket.

Kan kombinatio­nen av konkreta mål, åtgärder som aktiverar medborgarn­a och regelbunde­n uppföljnin­g användas i andra sammanhang i politiken? Säkert. Metoden kunde fungera vid reformerin­gen av den sociala tryggheten under andra hälften av 2020-talet.

Den sociala tryggheten är i dag en djungel av olika stödformer, från bostadsbid­rag till utkomststö­d, som ofta inte sporrar mottagarna till att ta ansvar för sina egna liv. Sedan i fjol har en parlamenta­risk kommitté arbetat på lösningsfö­rslag med målet att förenkla systemet, sporra till arbete och egna initiativ, garantera alla medborgare minimitryg­ghet och bättre sammanjämk­a de många förmåner som nu är överlappan­de.

I stället för att sikta på en jätterefor­m kan den sociala tryggheten kanske utvecklas stegvis, tillsamman­s med medborgarn­a? Med regelbunde­n uppföljnin­g, så att fel och misstag rättas till efter hand?

Men kanske är det ändå bäst att först avvakta och se om den nya resultatin­riktade politiken fungerar på klimatets område, i synnerhet om morötterna inte räcker till och regeringen borde ta till piskan. Om den vågar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland