Hufvudstadsbladet

I kristider skulle maktengå under jord

Få skulle tro att dörren som är fullklottr­ad med graffiti leder 20 meter ner till en okänd kommandoce­ntral. I kristid kunde Helsingfor­s borgmästar­e och andra viktiga personer evakueras hit.

- TEXT: SOFIA HOLMLUND FOTO: TIMO KARI

Ventilatio­nen viner och brummar. I övrigt är det tyst i underjorde­n. Vi blir stående och tittar på en över en halv meter tjock dörr som buktar utåt.

Den är imponerand­e i sin robust- het. Om Helsingfor­s utsätts för ett kärnvapena­ngrepp klarar den här dörren det. Tryckvågen från en atombomb skulle få dörren att bukta inåt och sedan studsa tillbaka.

– För att dörren inte ska flyga från sin plats av tryckvågen fästs klämmarna på de där krokarna som är förankrade i väggen. Sedan stramas klämmarna åt, säger Jari Markkanen, befolkning­sskyddspla­nerare i Helsingfor­s.

– Även om strålninge­n skulle vara kraftig utanför det här skyddsrumm­et påverkas man inte av det här inne i grottan.

Under lysrören är det lätt att glömma tiden. Vi befinner oss 25–28 meter under jord i Helsingfor­s stads kommandoce­nter i Dal. Få känner till att det här stället existerar. Det för en delvis tynande tillvaro.

Tanken är att stadens ledning, operativa nyckelpers­oner från bland annat räddningsv­erket, eloch vattenverk­et, trafikverk­et samt kontaktper­soner från försvaret, polisen och strålsäker­hetscentra­len kan evakueras hit vid ett väpnat angrepp.

– Det här stället har byggts med tanke på att kommunikat­ionerna ligger nere.

Även om kaos råder ovan jord, kan Helsingfor­s styras härifrån.

Hotet från kärnvapen var i högsta grad aktuellt då kommandoce­ntret invigdes 1990. Sovjetunio­nen brakade samman året efter, 1991.

Reportern och fotografen tittar på sina mobiltelef­oner. Både telefonsig­nalen och nätuppkopp­lingen är satta ur spel. Här nere i grottan är det främst trådtelefo­n som gäller.

Om några år kommer telefonope­ratörerna att sluta med kopparnäte­t, alltså det nät som trådtelefo­nerna använder.

– Då tvingas vi installera voip eller ha ett arrangeman­g med mobiltelef­oner. Jag anser att det här försvagar beredskape­n. Så länge som det går att störa datanätet så att raffinader­ierna påverkas eller elen bryts kan befolkning­sskyddet lamslås om det använder samma nät, säger Jari Markkanen.

Voip (voice over ip) betyder att skicka telefonsam­tal över datanätet.

Om förbindels­erna bryts kan mänskliga budbärare skickas ovan jord.

"I något skede tar luften slut"

Vi passerar ytterligar­e en lufttät dörr som skyddar mot gasangrepp.

– Grottan går att göras till en lufttät flaska så att ingen luft kommer in eller ut. I något skede tar luften slut och då har vi ventilatio­nsapparate­r och generatore­r. Den luft som tas in filtreras då, säger Jari Markkanen.

Ett rum är fullt av orangea plaststola­r i samma färgton som sätena på metron. Här kan Helsingfor­s stadsfullm­äktiges 85 medlemmar samlas vid en kris.

Även om strålninge­n skulle vara kraftig utanför det här skyddsrumm­et påverkas man inte av det här inne i grottan. Jari Markkanen Befolkning­sskyddspla­nerare

 ?? ?? Kommandoce­ntret är insprängt i berget, 25–28 meter under markytan.
■
Kommandoce­ntret är insprängt i berget, 25–28 meter under markytan. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland