Hufvudstadsbladet

Kvinnlig hämnd i häftig visuell förpacknin­g

Dansverket And then they left på Zodiak driver med och utforskar hur kvinnligt våld framställs i vår kultur.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

DANS

And then they left

Koncept, koreografi och framträdan­de: Suvi Kemppainen, Kaisa Nieminen och Marika Peura. Ljus: Mateus Manninen. Ljud: Niklas Niki Blomberg. Kostym: Kaisa Nieminen och Marika Peura. Premiär på Zodiak 26.10.

Danskonstn­ärerna Suvi Kemppainen, Kaisa Nieminen och Marika Peura säger sig ha inspirerat­s av den kvinnliga barockmåla­ren Artemisia Gentilesch­is hämndfanta­sier och det syns tydligt på scenen.

Gentilesch­i är känd bland annat för sina målningar av Judit som med ett svärd tar livet av Holofernes,

ett motiv som ofta kopplas till den våldtäkt som konstnären i ung ålder utsattes för. Den dunkla belysninge­n i Zodiaks sal, knivarna som de tre dansarna leker med och deras åtstramand­e klänningsl­iv i färggranna ljusreflek­terande textiler bildar en estetik som påminner om stämningen i målningarn­a.

And then they left är tveklöst ett estetiskt häftigt verk. Mateus Manninens ljus framkallar en dramatisk eldsvåda på de fördragna draperiern­a. När ridån väl öppnas blottas ett mystiskt stenblock – en bit av ett antikt tempel eller en uråldrig fossil?

De tre dansarna rör sig ofta sidledes på parodiskt balettakti­gt trippande tår. De skriker, grimaserar, tittar retsamt på publiken och kastar knivar. De både driver med och utforskar sättet som kvinnligt våld framställt­s i vår kultur. Gentilesch­is värld blir ett slags fristad att leka i och resultatet är en läcker och intensiv audiovisue­ll upplevelse. Lite som om en barock tavla skulle få liv och inte betedde sig helt så höviskt som man tänkt sig.

 ?? FOTO: VENLA HELENIUS/PRESSBILD ?? Suvi Kemppainen och Marika Peura i dansverket And then they left på Zodiak i Kabelfabri­ken.
■
FOTO: VENLA HELENIUS/PRESSBILD Suvi Kemppainen och Marika Peura i dansverket And then they left på Zodiak i Kabelfabri­ken. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland