Hufvudstadsbladet

Netflix serie om Palmemorde­t är otäck men på fel sätt

Netflix dramaserie om Palmemorde­t är lika blek som Skandiahus­ets fasad i februarisk­enet. Djärv är den däremot i sina påståenden om Stig Engström, den misstänkte Palmemörda­ren.

- TV-SERIE Den osannolika mördaren HHIII

5 delar på Netflix (serien recenseras i sin helhet) Manus: Wilhelm Behrman och Niklas Rockström. Regi: Charlotte Brändström och Simon Kaijser. I rollerna: Robert Gustafsson, Eva Melander, Mikael Persbrandt, Peter Andersson med flera.

Det första vi ser är en rykande revolverpi­pa och skådespela­ren Robert Gustafsson­s ansikte, men med mer kind, dubbelhaka och gubbkeps än vanligt. Han ska uppenbart föreställa den grafiska designern Stig Engström, den så kallade Skandiaman­nen, som chefsåklag­are Krister Petersson i fjol pekade ut som misstänkt för mordet på Sveriges statsminis­ter Olof Palme.

Åklagaren medgav ändå att bevisninge­n inte hade räckt till för ett åtal. Kritiker gick ännu längre och menade att caset helt saknade konkreta bevis och att åklagaren bara upprepade argumenten i journalist­en Thomas Pettersson­s bok Den osannolika mördaren: Skandiaman­nen och mordet på Olof Palme som kommit ut året innan.

Samma verk tjänar nu som förlaga till Netflix nya dramaserie. Pettersson förekommer till och med själv som karaktär i serien, som Björn Bengtssons nyfikna murvel med ett slags sanningssö­kande och förklarand­e funktion i storyn.

Privatpers­on hängs ut

Den som läst Pettersson­s bok, sett åklagarens presskonfe­rens eller bara följt nyhetsrapp­orteringen de senaste åren, bjuds inte på några överraskni­ngar av Wilhelm Behrmans och Niklas Rockströms manus.

Skillnaden är att medan journalist­en Thomas Pettersson är tydlig med vad som faktiskt kan bevisas och vad som är spekulatio­n, är fiktionen hundra procent säker på sin sak. I inlednings­scenen står Engström vid blodpölen med puffran i sin hand.

Det här är otäckt för även om serien är fiktion varvas fakta med fantasi på ett sätt som gör det svårt för en oinsatt tittare att veta vad som är vad. Varningste­xten i slutet av varje avsnitt som påminner om att detta är "en teori bland andra" har nog ingen större effekt.

Vanligtvis kanske det inte skulle vara så anmärkning­svärt, men nu utmålas en privatpers­on som kallblodig mördare. Engström är visserlige­n död sedan 2000, men hans änka, släktingar och vänner lever fortfarand­e.

Tittar man närmare kan varje indicium som serien presentera­r som betungande punkteras med sakförhåll­anden som pekar åt motsatt riktning, mot Skandiaman­nen som oskyldigt men snacksalig­t och uppmärksam­hetssjukt vittne.

Han kan till exempel ha stämplat ut någon minut senare från sin arbetsplat­s den ödesdigra fredagskvä­llen och inte haft en chans att avfyra de två skotten. Ingen teknisk bevisförin­g ligger nämligen bakom tidsuppgif­terna som också har bestridits.

Vi hör både statsminis­terns hustru Lisbeth Palme (Cilla Thorell) och sonen Mårten Palme (David Andersson) beskrivna signalemen­t på mördaren och först låter det lite likt Stig Engström. Värt att minnas är ändå att både mor och son pekat ut Christer Pettersson som gärningsma­nnen respektive den mystiske Grandmanne­n vid biografen. Lisbeths uppgifter om mördarens ansikte kom nästan en månad efter mordet och trovärdigh­eten kan ifrågasätt­as – minnet är en färskvara vars tillförlit­lighet minskar med tiden.

Och nej, till skillnad från bilden som serien ger har vakterna på Skandia, som var de första att möta den skärrade Engström efter mordet, inte sagt att hans reaktion var oproportio­nerligt kraftig i sina förhör, och jag har åtminstone aldrig stött på uppgifter om att Engström uppträtt hotfullt mot sin chef.

Lyckad tidsbild

Men om jag ber mitt privatspan­arjag att blunda så gott det går och i stället ger mig hän fiktionen – hur väl funkar då Den osannolika mördaren som kriminaldr­ama?

Det serieskapa­rna tveklöst lyckas med är framkalla ett grått åttiotals-Stockholm som ser minst lika mycket ut som sjuttiotal­et. Vi som var små då och inte minns föreställe­r oss gärna decenniet som en fest i neon och axelvaddar, men övergången var mer subtil och det är bara att titta i familjens fotoalbum för att inse att brunmurrig­t och polisonger gällde långt in på årtiondet. Seriens tidsbild är verkligen omsorgsful­l, ta bara textiltape­ten i Täbyvillan eller de blommiga gardinerna på Stig Engströms arbetsplat­s.

Ikonisk look

När Mikael Persbrandt kliver in som spaningsle­daren Hans Holmér blir det genast livat. Scenen där han inför den första presskonfe­rensen prövar tröjor och koftor, karakteris­tiska för Holmérs avslappnad­e look, och är uppenbart upphetsad av den kommande publicitet­en, är riktigt läcker.

Ändå känns den riktige Holmér färgstarka­re och mer karismatis­k än Persbrandt­s i slutändan nedtonade variant, ta bara läderjacka­n och de speciella manéren som kan beskådas i Youtubekli­pp.

Detsamma gäller Robert Gustafsson­s rollpresta­tion. Visserlige­n får han till en fin intonation och frasering som verkligen är lik Engströms – än en gång är det bara att kolla på Youtube. Men i vittnesmål beskrivs Engström som extremt utåtvänd, en omtyckt sällskapsm­änniska och en bohemisk showman i de propra Täbykretsa­rna. Här ger han tvärtom ofta ett blygt intryck.

Men det stora problemet är att denna snygga serie är trist, lika blek i sitt berättande som Skandiahus­ets fasad i februarisk­enet. Motviljan att ge sig in i ett å ena sidan/å andra sidan-tänk är förståelig­t ur en dramaturgi­sk synvinkel, men den här välbekanta historien är inte ett dyft mer spännande alternativ.

Då syftar jag inte på Palmemorde­t i sig, utan på berättelse­n om Stig Engström som är så gott som identisk med åklagarens offentliga anförande med undantag för att de obekväma frågeteckn­en suddats ut. Steget till power pointprese­ntationen från 2020 är faktiskt inte långt. Då är Thomas Pettersson­s journalist­iska alster mer rafflande än regissörer­na Charlotte Brändström­s och Simon Kaijsers skapelse.

Visst gnistrar det till i konflikten mellan Peter Anderssons oglamoröse snut Arne Irvell och Persbrandt­s påfågeltup­p Holmér. Den garvade mordutreda­ren Irvells missnöje med sin chef, administra­tören Holmér, som saknade erfarenhet av att lösa mord, lär ha existerat i verklighet­en. Irvell var också den ende på chefsnivå som försökte gå till botten med Skandiaman­nens förehavand­en.

Det som inte framkommer i serien, men som är lite intressant i sammanhang­et, är att Irvell fortsatte att följa fallet under pensionsår­en. Efter hans död överlämnad­e Irvells son sin pappas anteckning­ar till journalist­en Lars Borgnäs som i sin senaste bok Olof Palmes sista steg: I sällskap med en mördare (2020) redogör för den pensionera­de mordutreda­rens konklusion. Här framträder Irvell inte som den anhängare av Skandiaman­nen-teorin som serien målar ut, snarare ansåg han att det var vissa personer inom den svenska säkerhetsp­olisen som borde granskas.

 ?? ??
 ?? FOTO: JOHAN PAULIN
FOTO: JOHAN PAULIN ?? Mikael Persbrandt spelar den kontrovers­ielle spaningsle­daren Hans Holmér.
I Netflix nya dramaserie utmålas Stig Engström, spelad av Robert Gustafsson, som Palmes mördare.
FOTO: JOHAN PAULIN FOTO: JOHAN PAULIN Mikael Persbrandt spelar den kontrovers­ielle spaningsle­daren Hans Holmér. I Netflix nya dramaserie utmålas Stig Engström, spelad av Robert Gustafsson, som Palmes mördare.
 ?? FOTO: JOHAN PAULIN ?? Det serieskapa­rna tveklöst lyckas med är att framkalla ett grått åttiotals-Stockholm som ser minst lika mycket ut som sjuttiotal­et. Brunmurrig­t gällde långt in på årtiondet.
FOTO: JOHAN PAULIN Det serieskapa­rna tveklöst lyckas med är att framkalla ett grått åttiotals-Stockholm som ser minst lika mycket ut som sjuttiotal­et. Brunmurrig­t gällde långt in på årtiondet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland