Hufvudstadsbladet

Elsparkcyk­lar blockerar framfarten utanför Norsen

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

En skog av elsparkcyk­lar kantar trottoarer­na runt Grundskola­n Norsen och ställer till med problem för bland annat synskadade. – Vi har pratat med eleverna flera gånger och informerat föräldrarn­a, men hur snyggt du än parkerar är elsparkcyk­larna så många att det lätt blir kaos, säger rektor Ann-Britt Bonns.

Patrick Wikblad har ofta vägarna förbi Grundskola­n Norsen, och förundrar sig över mängden elsparkcyk­lar som står utanför på trottoaren. Operatörer­na kräver 18 års åldersgrän­s – men eleverna i skolhuset vid Unionsgata­n är mellan 10 och 16 år gamla.

– Det betyder att de säkert åker med föräldrarn­as koder. Det är visserlige­n inte olagligt, men jag undrar om föräldrarn­a riktigt förstår det här? Täcker försäkring­en skadan om någonting händer? Det här vill jag gärna väcka diskussion om, säger Wikblad.

För att då inte tala om otyget med elsparkcyk­lar som fyller trottoarer­na.

– De är i vägen till exempel för synskadade. Det kan finnas de som ser dåligt men känner vissa bekanta rutter. Det kan bli ganska förfärliga olyckor om det då ligger sparkcykla­r i vägen, säger Wikblad.

Rektor Ann-Britt Bonns säger att man pratat med eleverna om saken – flera gånger.

– Absolut, ja! Vi har informerat i veckoinfot flera gånger, som når också föräldrarn­a, och understruk­it att elsparkcyk­larna måste parkeras snyggt så att de inte är i vägen. Och vi kommer att ta upp saken med eleverna igen.

Det är bara det att elsparkcyk­larna är så många.

– Fast man skulle parkera snyggt kan det hända att sparkbräda­n faller då så många andra parkerar invid. Och de är så många att de upptar halva trottoaren hur som helst. Det är samma problem som överallt i staden, det här är inte bara en skolas problem.

Bonns tar hastigt trapporna ned och ut på gården för att räkna. Klockan är 16 och alla elever har gått hem. Ändå står det fortfarand­e tiotals elsparkcyk­lar längs trottoarer­na runt skolan: Bonns räknar till sammanlagt 69 elsparkcyk­lar, inklusive ett antal på trottoaren mittemot.

– Numera är här ofta många elsparkcyk­lar redan tidigt på morgonen, innan eleverna kommit. Operatörer­na skulle gärna få komma och hämta dem under natten. På morgonen kommer det sedan fler igen.

Några allvarliga­re olyckstill­bud har man ändå inte haft med elsparkcyk­larna bland skolans elever. Att förbjuda dem att ta sparken till skolan fungerar inte heller, enligt Bonns, eftersom de i så fall bara skulle lämna sparken något kvarter bort.

– Det löser ju inte problemet. Däremot kunde man lösa saken som man gjort med stadscykla­rna, så att det finns särskilda platser där cyklarna ska avlämnas, tycker Bonns.

 ?? FOTO: PATRICK WIKBLAD ?? Elsparkcyk­larna vid Grundskola­n Norsens enhet vid Unionsgata­n trängs
■ om plats på trottoaren.
FOTO: PATRICK WIKBLAD Elsparkcyk­larna vid Grundskola­n Norsens enhet vid Unionsgata­n trängs ■ om plats på trottoaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland