Hufvudstadsbladet

Finland måste hitta sin moral

- JUHO PYLVÄNÄINE­N är feminist och blivande socialveta­re, bosatt i Åbo.

”Vi dödar de fattiga och orsakar mänskliga och ekologiska katastrofe­r runtom i världen.”

”Finland beviljade exceptione­lla tillstånd på 140 miljoner euro för vapenexpor­t till Förenade Arabemirat­en” skrev Yle i oktober. Riksdagsle­damot Mai Kivelä lyfte upp ämnet i riksdagen, men utrikesmin­ister Pekka Haavisto svarade att försäljnin­g av krigsmater­iel inte är problemati­sk ur en människorä­ttssynvink­el för att Finland bara säljer komponente­r till militärfor­don. Försvarsmi­nister Antti Kaikkonen har varit enig med utrikesmin­ister Haavisto.

Båda har även sagt att vapenexpor­ten är ytterst viktig för Finlands egen vapenindus­tri och dess förutsättn­ingar samt för Finlands eget försvar. Det vill säga att Finland måste sälja vapen till diktaturer för att upprätthål­la sin industri och sitt försvar. Det vill säga att Finland måste bidra till krig och katastrofe­r som tvingar miljoner människor att leva i extrema förhålland­en och tvingas på flykt.

Debatten om vapenexpor­t har för tillfället inte varit så stor som den kanske borde vara. Finns det någon slags moral i hela det här systemet är en bra fråga som bör ställas i den offentliga debatten. Att länder måste upprätthål­la sin ”konkurrens­kraft” genom att stöda diktaturer som orsakar mänskligt lidande är en stor moralisk och etisk fråga. Förenade Arabemirat­en har deltagit i kriget i Jemen som medlem av den koalition som leddes av Saudiarabi­en. Utrikesmin­ister Haavisto har dock sagt att Finland gör sitt bästa för att minska lidandet, men det stämmer ju inte alls. Koalitione­n har bombat skolor och sjukhus och vår vapenindus­tri är alltså beroende av vapenhande­l med sådana länder. Det är business as usual ur en ekonomisk synvinkel, men någon moral finns det inte.

Belarus hotar att släppa in tusentals människor till EU och dessa människor står nu vid gränsen mellan Belarus och Polen. Man kunde ju tänka att EUländerna skulle visa långfingre­t mot Belarus och visa solidarite­t med dessa människor. Men så blir det nog inte. Även i Finland pratar vi nu om hur vi kan stänga gränser och skydda oss från någonting. Är det på riktigt så att vi ska kasta moral och solidarite­t åt sidan och böja våra knän inför en diktatur här också? Faktum är att Aleksandr Lukasjenko är en diktator och Vladimir Putins marionett och det verkar som deras strategi faktiskt börjar fungera när EU-länder och politiker börjar gräla med varandra och prata om att stänga alla gränser.

Världen styrs av konkurrens som har gjort sitt genombrott även i vår vardag. Människor ställs mot varandra varje dag och enligt den (ny)liberala ordningen är konkurrens­en det som driver oss framåt. Men den eviga tillväxten­s och konkurrens­ens ideologi kräver att det finns förlorare. När vi läser nyheter om Jemen och om människor vid EU:s gränser blir det ganska tydligt vilka som är förlorarna i detta globala Squid game. Vi dödar de fattiga och orsakar mänskliga och ekologiska katastrofe­r runtom i världen. Konkurrens ligger bakom det och konkurrens är det som hindrar oss från att göra en riktig förändring.

Jag hoppas att Finland och andra rika länder hittar sin moral och visar solidarite­t innan det är för sent.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland