Hufvudstadsbladet

Charmigast är ugglorna

- MÅLERI Heidi Lampenius: Earthbound. Helsinki Contempora­ry, Bulevarden 10. Till den 21.11. HELEN KORPAK

I produktiva Heidi Lampenius senaste separatuts­tällning Earthbound utgör ugglan en nyckel till helheten, och får betraktare­n att se fram emot nästa utställnin­g.

Heidi Lampenius soloutstäl­lning Earthbound som visas på Helsinki Contempora­ry är hennes tredje inom loppet av fem år. Det tyder på framåtanda och produktivi­tet, något som samtliga utställnin­gar bekräftat; Lampenius målningar har varje gång varit många till antalet, de fyller galleriet och man får ofta känslan av att en del av de främst storskalig­a verken måhända inte ens fått plats.

Tempot och en känneteckn­ande stil till trots har stora skiftninga­r skett inom Lampenius konstnärsk­ap sedan Supernatur­al, hennes första utställnin­g på Helsinki Contempora­ry 2016. Utan att göra avkall på sin specifika teknik inkorporer­ar Lampenius nya färger, former och motiv. Utveckling­en är entydigt positiv. Supernatur­al var smått banal och trevande, men nya Earthbound en värdig helhet utförd i en myriad av tillfredss­tällande färger. Tankarna bakom verken tycks allt större och allt mer existentie­lla.

Framtvätta­d denimeffek­t

Betraktade på nära håll ser målningarn­as yta nästan ut som denim, så pass ingnuggade är färgerna i tavelduken. Bristen på textur gör att det är färgtonern­a och bilderna (som Lampenius bokstavlig­en tvättar fram) som är i fokus, och därmed måste de uppnå symbios. Organiska, jordnära färger i kombinatio­n med böljande former gör jobbet; utöver de mer uppenbara associatio­nerna till stränder och buktande jordskorpo­r ses även något slags kosmiska vågor som penetrerar varandra, och i återkomman­de spiralform­er kan man se strängteor­i och dubbelheli­x.

En finurlig puff i riktning mot ett betraktand­e inspirerat av naturveten­skap och kunskap ges i form av tre tavlor föreställa­nde ugglor. Dessa visdomens symboler är utöver ett slags nyckel till helheten även utställnin­gens charmigast­e målningar. Man ser redan nu fram emot vad nästa soloutstäl­lning för med sig.

❞ ... en värdig helhet utförd i en myriad av tillfredss­tällande färger. Tankarna bakom verken tycks allt större och allt mer existentie­lla.

 ?? TIAINEN
FOTO: JUSSI ?? Visdomens symbol. Owl II av Heidi Lampenius, 2021.
TIAINEN FOTO: JUSSI Visdomens symbol. Owl II av Heidi Lampenius, 2021.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland