Hufvudstadsbladet

Kläder med historia är hållbart mode

Vi måste ändra vår inställnin­g till vilka kläder vi vill ha, om vi ska kunna njuta av mode utan att skada klimatet och naturen.

- TEXT & FOTO: MARIA SAARISTO

För att klimatet och naturen ska må bra behöver vi ett mode där vi använder klädesplag­g och material mycket längre än vi gör nu.

– Mode är något som är populärt och som människor vill ha. Mode ändras hela tiden och vad som helst kan bli mode. Det skulle kunna vara mode att kläder har använts länge och att de har en historia, säger Minna Halme som är professor i företagsan­svar vid Aalto-universite­tet.

Kläder som går sönder kan lappas snyggt och personligt.

– Det finns ett välkänt företag i USA – Patagonia – som lappar kläder de sålt snyggt och så att det syns att de är lappade. Genom att bära sådana kläder visar du för andra att du klär dig ekologiskt och företagen förtjänar på att reparera i stället för att hela tiden sälja nytt, säger Halme.

Om många människor beslutar sig för att klä sig klimatsmar­t, så blir det mode.

– Det är vi som bestämmer vad vi vill ha, säger Minna Halme. Varför används kläder nu under så kort tid? – Under de senaste tjugo åren har många företag börjat tillverka kläder så billigt som möjligt. Deras mål är att sälja så mycket kläder som möjligt så ofta som möjligt. Samtidigt har kvaliteten på material och arbete blivit sämre och då håller inte kläderna, säger Minna Halme.

Samtidigt arbetar forskare med att utveckla teknik för att begagnade kläder som inte går att sälja vidare ska kunna användas på andra sätt. Nya material som inte belastar naturen så mycket utvecklas av cellulosa och av använda kläder.

– Det är en del av lösningen, men tillverkni­ngen av de här materialen kräver också energi, vatten och kemikalier.

Det vi borde göra är att använda kläder längre, kräva kvalitet, lappa och köpa begagnat. Vi måste alltså ändra vår tanke om vad mode är. Vetenskape­n kan inte lösa problemet utan vår hjälp.

 ?? ??
 ?? ?? Också många dyra klädmärken tillverkar i dag kläder av dålig kvalitet, säger Minna Halme.
Också många dyra klädmärken tillverkar i dag kläder av dålig kvalitet, säger Minna Halme.
 ?? ?? Den här maskinen kan avläsa vilket material ett plagg är gjort av. Det som står på lapparna stämmer inte alltid.
Den här maskinen kan avläsa vilket material ett plagg är gjort av. Det som står på lapparna stämmer inte alltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland