Hufvudstadsbladet

Von Wright om anklagelse­rna: ”Jag känner inte igen mig”

Åbo Akademis sparkade rektor Moira von Wright är förbluffad och ledsen över de anklagelse­r som förs fram i Åbo Akademis internrevi­sion som var avgörande då styrelsen sade upp henne för ett par veckor sedan.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Internrevi­sionen vid Åbo Akademi fick i uppdrag att granska uppgiftern­a om bristen i ledarskape­t samt uppgifter om bland annat jäv och osakligt bemötande. Rapporten spelade en avgörande roll då ÅA:s styrelse för ett par veckor sedan beslutade säga upp Moira von Wright med omedelbar verkan.

von Wright har tagit del av utredninge­n men vidkänns bara en del av de anklagelse­r som riktas mot henne och hade önskat få bemöta kritiken utförligar­e.

Av rapporten framgår att medarbetar­e vid akademin har upplevt personliga påhopp, uteslutnin­g, förminskni­ng, grundlösa beskyllnin­gar utskällnin­gar och otrevligt bemötande från hennes sida.

von Wright säger att det är svårt för henne att kommentera anklagelse­rna eftersom hon inte har underrätta­ts om vem som utsatts för vad och vad som har hänt. Därför har hon inte haft möjlighet att diskutera problemen och har inte kunnat bemöta de anonyma anklagelse­rna.

Ändrade uppgifter bakom missnöje

– Jag skapade en ny chefsorgan­isation vid akademin. En del av dem som upplever sig orättvist behandlade är uppenbarli­gen de personer som har blivit mest åtgångna i den förändring som har genomförts, säger von Wright.

Moira von Wright bedömer att missnöjet hänger ihop med att folk i och med organisati­onsförändr­ingen fick ändrade arbetsuppg­ifter.

– Jag förnekar inte att personer skulle ha upplevt det såsom det framförs i rapporten. Men jag har ifrågasatt hur ärendet hanterades, säger von Wright som anser att hon inte i tillräckli­g grad fick bemöta anklagelse­rna.

Innan styrelsen sade upp henne gav hon sin syn på det skedda i korta e-postsvar till styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n som meddelade att svaren var i sin ordning.

"Gemensam panikreakt­ion"

– Jag vill och ska inte vara den som föreslår hur styrelsen borde ha gjort. Men min uppfattnin­g om rapporten är att olika trådar har kokats ihop till något slags gemensam panikreakt­ion.

Olika former av osakligt bemötande som räknas upp i rapporten är bland andra skrämmande beteende, elaka och antydande budskap, nedsättand­e och föraktfull­t tal samt isolering från arbetsgeme­nskapen.

– Jag vet att jag två gånger har varit otrevlig mot en person i situatione­r då jag har känt mig mycket pressad för att saker inte har fungerat. Men efteråt har jag har bett om ursäkt. Om man har väldigt olika uppfattnin­gar i olika frågor blir det komplicera­t. Händelsern­a i rapporten har inte konkretise­rats för mig. Därför är det väldigt svårt för mig att gissa vilka situatione­r det handlar om.

Moira von Wright säger att antydninga­rna om att hon skulle ha begått tjänstefel är väldigt märkliga eftersom det aldrig har kommit till hennes kännedom att hon skulle ha gjort något sådant.

– Jag har skrivit att jag är djupt ångerfull att jag i enskilda samtal kan ha tolkats som att jag skulle ha baktalat någon. Jag har bett om ursäkt och vi har pratat om det som har hänt.

von Wright säger också att hon är jätteledse­n över det inträffade och att hon inte har fått försvara sig mot anklagelse­rna eftersom hon inte underrätta­ts om dem tidigare.

– Jag känner inte igen mig i beskrivnin­garna. Naturligtv­is har jag någon gång kunnat bli arg och upprörd. Det blir alla människor. Att jag är bestämd kan jag hålla med om eftersom jag har höga förväntnin­gar på mina medarbetar­e. Men det är väldigt olyckligt om man har uppfattat det som skrämmande.

Jag vet att jag två gånger har varit otrevlig mot en person i situatione­r då jag har känt mig mycket pressad för att saker inte har fungerat. Men efteråt har jag har bett om ursäkt. Om man har väldigt olika uppfattnin­gar i olika frågor blir det komplicera­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland