Hufvudstadsbladet

Styrelseor­dförande: Jävsfrågan inte grund för uppsägning­en

Osakligt bemötande och jäv är internrevi­sionens rubrik för rapporten om ledarskape­t vid Åbo Akademi. Men styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n säger att styrelsen inte har hänvisat till jävsutredn­ingen som grund för sitt beslut att säga upp Moira von Wrig

- ANNA SVARTSTRÖM

Thomas Wilhelmsso­n är ordförande för styrelsen för Åbo Akademi. Han vill inte närmare kommentera uppgiftern­a i den rapport som internrevi­sionen vid Åbo Akademi har gjort, där uppdraget har varit att "granska uppgiftern­a om brister i ledarskape­t samt uppgifter om att tjänstefel, jäv och osakligt bemötande har förekommit".

Han hänvisar till integritet­sskäl med tanke på enskilda anställda och rektorn.

Rapporten har enligt Wilhelmsso­n varit en av de faktorer som spelade in när styrelsen fattade sitt beslut att säga upp Moira von Wright.

Stora delar av rapporten är svärtade, men en betydande del av rapporten behandlar uppenbarli­gen jäv. Det är ändå något som Wilhelmsso­n inte alls vill gå in på.

– Vi har inte hänvisat till det som grund för beslutet.

Vad gäller osakligt bemötande skriver rapporten att missförhål­landet inte har avlägsnats trots att medarbetar­e lyft frågan om osakligt bemötande redan under 2020.

Är det så att styrelsen får en känga här?

– Man kan läsa det på det sättet jo. Men det betyder ju inte att styrelsen inte har gjort någonting, men det kan betyda att man inte har lyckats med att få förändring­ar till stånd.

Vad har det berott på?

– Det är svårt att analysera i detalj, sådana processer har att göra med enskilda förhålland­en mellan personer. Det är svårt att säga något om det utan att ta fram hela ärendet i frågan.

Letar efter involveran­de rektor

Åbo Akademi har nu ledigförkl­arat rektorsjob­bet.

Thomas Wilhelmsso­n säger att det viktiga är att få en rektor som kan föra Åbo Akademi framåt.

– Men det är klart, och syns väl i annonsen också, att vi gärna fokuserar på att få en rektor som vi tror kan bygga det här samfundet, skapa den enighet och sammanhåll­ning och utnyttja den som ändå är ett väldigt starkt värde och en viktig sak på Åbo Akademi.

Han säger att han upplevt en god anda på Åbo Akademi som något väldigt fint.

– Att man skapar en anda av gemenskap och får alla involverad­e i processern­a. Det är en viktig sida som vi kommer att titta på.

Det är på bland annat de punkterna som von Wrights ledarskap har kritiserat­s.

På frågan om diskussion­en och omständigh­eterna kring hennes uppsägning kan avskräcka sökande svarar Wilhelmsso­n: – Nej, det tror jag verkligen inte. Tanken är enligt honom att processen ska vara avgjord under januari månad.

Först ska bland annat universite­tskollegie­t få höra kandidater­na, som eventuellt också ska genomgå tester.

Det är tradition att universite­tskollegie­t, med 24 medlemmar, ställer frågor till kandidater­na. Universite­tskollegie­t är också det organ som bland annat i brev till styrelsen tagit upp de upplevda problemen med von Wrights ledarskap.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Enligt styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n kommer styrelsen att se på rektorskan­didaternas förmåga att skapa en gemenskaps­anda och involvera alla i processern­a.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Enligt styrelseor­dförande Thomas Wilhelmsso­n kommer styrelsen att se på rektorskan­didaternas förmåga att skapa en gemenskaps­anda och involvera alla i processern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland