Hufvudstadsbladet

Oklart hur det blir med julfestfir­andet i södra Finland

Julfester i skolor och på arbetsplat­ser verkar kunna ordnas. – Om det finns rekommenda­tioner vore det bra om man följer dem, säger Marina Kinnunen som är ordförande för Österbotte­ns coronasamo­rdningsgru­pp.

- RICO LILJEDAHL/SPT

Evenemang för över 50 personer har återigen förbjudits i Egentliga Finland. Genom att kräva covidintyg av alla deltagare kan begränsnin­gen ändå kringgås. Detta gäller också om skolor eller arbetsplat­ser vill ordna julfester, enligt Regionförv­altningsve­rket i Sydvästra Finlands överdirekt­ör Leena Räsänen.

– Om det bara finns elever och personal på plats behövs inget covidintyg, men om man vill ha föräldrar på plats behöver de visa upp covidintyg, säger Räsänen.

Begränsnin­gen på att evenemang får ha max 50 deltagare gäller fram till den 16 december.

– Efter det kommer vi att utvärdera om ett nytt beslut behövs, säger Räsänen.

Ett rätt normalt julfirande kan enligt henne vara möjligt i år.

– Om man kommer ihåg att sköta sin hygien genom att till exempel tvätta sina händer och följer rekommenda­tioner så kan man nog träffa folk och fira jul någorlunda normalt, säger hon.

I Österbotte­n

Antalet coronafall har på sistone ökat speciellt i de södra delarna av Österbotte­n. Bland annat har smittklust­er uppmärksam­mats i Närpes och Kristinest­ad, men även i norra Österbotte­n har fallen fortsatt öka.

Därför har Österbotte­ns coronasamo­rdningsgru­pp beslutat att rekommenda­tionen om användning av munskydd fortsätter fram till slutet av november. Något som i sig inte påverkar möjlighete­n att ordna julfirande­n och julfester.

– Den nya hybridstra­tegin påverkar inte direkt ordnande av julfester, men det är beroende av situatione­n på orten. Om det finns rekommenda­tioner vore det bra om man följer dem, säger Marina Kinnunen som är ordförande för Österbotte­ns coronasamo­rdningsgru­pp och direktör för Vasa sjukvårdsd­istrikt.

Några beslut om sammankoms­tbegränsni­ngar kommer gruppen inte att ta.

– Vi har haft nästan dubbelt högre incidens den senaste veckan jämfört med veckan innan. Så vi har noggrant gått igenom varifrån fallen kommer och gett vårt utlåtande till Regionförv­altningsve­rket. Det är de som får ta ett beslut om begränsnin­gar behövs, säger Kinnunen.

I södra Finland

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland meddelade i går, att deltagarbe­gränsninga­r kan komma att tas i bruk på grund av det rådande coronaläge­t. Vilka rekommenda­tioner julfestsar­rangörer bör beakta i södra Finland är således oklart i nuläget.

Regionförv­altningsve­rket i Södra Finland har som avsikt att på torsdag meddela huruvida sammankoms­tbegränsni­ngar ska införas. bIfall begränsnin­garna ska träda i kraft väntas det ske en vecka senare, den 25 november.

 ?? FOGDE/SPT
FOTO: SOFIE ?? Genom att kräva covidintyg av besökare kan sammankoms­tbegränsni­ngarna kringgås.
FOGDE/SPT FOTO: SOFIE Genom att kräva covidintyg av besökare kan sammankoms­tbegränsni­ngarna kringgås.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland