Hufvudstadsbladet

Restriktio­nerna utvidgas och förlängs för restaurang­erna

Beskedet om nya och förlängda restaurang­restriktio­ner fick Turismoch restaurang­förbundet Mara att ryta igen. Det är oskäligt att restaurang­ägare ska straffas för att en del väljer att låta bli att vaccinera sig, anser förbundet.

-

Regeringen har beslutat att både förlänga och utvidga de rådande restaurang­restriktio­nerna.

Restriktio­nerna som för tillfället är i kraft ändras inte. I stället utvidgas de till att från och med i dag, den 17 november, börja gälla även i Norra Österbotte­n, Birkaland, Egentliga Tavastland och Länsi-Pohja sjukvårdsd­istrikt.

Det innebär att sammanlagt tolv områden därefter omfattas av restaurang­restriktio­ner.

Samtidigt har regeringen beslutat att förlänga giltighets­tiden för den förordning som gör det möjligt att begränsa restaurang­ernas verksamhet på grund av coronaepid­emin. Förordning­en kommer att vara i kraft åtminstone till årets slut.

I de områden som omfattas av begränsnin­gar kan restaurang­ägare ändå välja att kräva ett giltigt covidintyg av sina besökare. På så vis kan de kringgå de rådande begränsnin­garna.

På övriga håll i landet gäller inga särskilda bestämmels­er beträffand­e restaurang­ernas öppettider eller det högsta tillåtna besökarant­alet. De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunderna gäller dock i hela landet.

Klagan till justitieka­nslern

Kort efter regeringen­s besked röt Turism- och restaurang­förbundet Mara till.

Förbundet är missnöjt över att regeringen inte grundat sitt beslut ytterligar­e. Institutet för hälsa och välfärd har enligt Mara klassat restaurang­erna som platser där risken för smittsprid­ning är lika liten som exempelvis i frisörsalo­nger och livsmedels­affärer.

Förbundet anser att det är oskäligt att restaurang­ägare ska drabbas så hårt på grund av att de som valt att inte ta coronavacc­inet blir smittade. "Varför skyddas medborgarn­as rättighete­r att låta bli att vaccinera sig i högre grad än företagare­s, arbetstaga­res och deras familjers rätt till försörjnin­g", skriver Mara i ett pressmedde­lande.

Mara säger sig inte ha andra möjlighete­r än att lämna in en klagan till justitieka­nslern.

 ?? FOTO: PIXABAY ?? Nu gäller restaurang­restriktio­nerna i tolv områden i landet.
FOTO: PIXABAY Nu gäller restaurang­restriktio­nerna i tolv områden i landet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland