Hufvudstadsbladet

Esbo godkände omtvistad generalpla­n

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Tre nya stadscentr­a, småhustomt­er för tusentals familjer och en markreserv­ering för snabbtåget till Åbo – där är några exempel på vad den nya generalpla­nen för norra och mellersta Esbo möjliggör. Stadens tjänstemän har nu gjort de rättelseup­pmaningar i Esbos nya generalpla­n som NTM-centralen krävde i juni.

För att Esbo stad ska kunna svara på den kraftiga befolkning­sökningen behövs nya bostadsomr­åden också i mellersta och norra delarna av den geografisk­t sett vidsträckt­a staden. Men för att det ska vara möjligt att bygga i de norra delarna behövs en ny generalpla­n som definierar var och hur man får bygga. Det här blev möjligt på måndagskvä­llen, då stadsfullm­äktige i Esbo godkände generalpla­nen för norra och mellersta Esbo. Planen har varit under beredning i närmare tio år.

– Det var mycket viktigt för Esbo som stad att generalpla­nen äntligen godkändes. Planeringe­n av norra Esbo har stått och stampat de senaste tio åren. Många tomter har belagts med byggförbud i väntan på generalpla­nen. Samtidigt finns det en enorm efterfråga­n på småhustomt­er i Esbo. Också markägarna i de norra delarna har väntat länge på planen, för i takt med att områden byggs ut förbättras serviceniv­ån, det kommer nya skolor, butiker och kollektivt­rafik, säger stadsstyre­lsens ordförande Henrik Vuornos (Saml).

De Gröna är inte lika ivriga över planen, tvärtom meddelade partiet avvikande åsikt och föreslog att generalpla­nen ännu en gång skulle återförvis­as till beredninge­n.

– Vi är bekymrade över att staden inte har åtgärdat de brister som finns i generalpla­nen och som NTMcentral­en påpekade redan i somras. Vi befarar att det kommer att leda till att framtida detaljplan­er inte heller kommer att godkännas och att beslutsfat­tandet i Esbo på grund av det här blir långsamt och arbetsamt, säger fullmäktig­es ordförande Henna Partanen (Gröna).

Tre nya stadscentr­a

Esbo förbereder sig för en massiv befolkning­sökning, stadens prognoser förutspår minst 400 000 Esbobor år 2050. Under nästa år kommer man att gå över 300 000-strecket, så ökningen ska ske i rasande fart. Det här sätter stora krav på infrastruk­turen och stadens serviceniv­å.

– Esbo kommer i framtiden att få tre nya stadscentr­a, Hista och Viskärr byggs helt från grunden och i Kalajärvi kommer vi att täta den befintliga stadsstruk­turen. Till alla tre centra planeras i det här skedet skolor, butiker och kollektivt­rafik, hur det blir med övrig service som sjukvård och bibliotek får tiden utvisa. Det är först nu vi kan börja planera på allvar, säger Vuornos.

– Generalpla­nen tillåter nu småhusbeby­ggelse på ett väldigt utspritt område, vilket gör det både besvärligt och dyrt för staden att erbjuda alla stadsbor närservice. Det hade varit förnuftiga­re att koncentrer­a bostadsomr­åden till klart avgränsade områden. Men visst finns det mycket positivt med generalpla­nen också, exempelvis att vi nu kan bygga ut Kalajärvi är bra, liksom att de som äger tomtmark i norra Esbo äntligen kan bygga egna hus åt sig där, säger Partanen.

Små justeringa­r i planen

De ändringar som under hösten har gjorts i den nu godkända generalpla­nen är ganska små och berör främst planbestäm­melser och utveckling­srekommend­ationer. Inga ändringar har gjorts i själva plankartan, den som godkändes i juni.

Exempel på preciserin­gar som gjorts berör det framtida byggandet. I planeringe­n av nya bostadsomr­åden måste Esbo bättre beakta det befintliga vatten- och avloppsnät­et och bygga ut det så att det uppfyller dagens krav på vattenförs­örjning även i glesbygden.

När det gäller nya fritidshus som byggs på områden som saknar detaljplan kommer Esbo stad att tilllämpa en praxis som förbjuder vattenklos­etter på strandområ­den.

Hista hänger på tåget

Den kanske viktigaste ändringen i planen gäller stationsom­rådet vid Hista, där man har infört spårtrafik som ett krav för att alls få påbörja byggandet. Så här lyder formulerin­gen om Hista: "Byggandet i området kan inledas när ett bindande beslut om spårtrafik­förbindels­en och stationen har fattats."

Det är ändå bara själva stationsom­rådet i den framtida stadsdelen Hista som nu omfattas av den nya generalpla­nen. Det beror på att den nya landskapsp­lanen Nylandspla­nen 2050 ännu inte har vunnit laga kraft. Markanvänd­ningslösni­ngen för den yttersta zonen i Hista kräver att Nylandspla­nen 2050 gäller, därför lämnades allt utom stationsom­rådet nu utanför behandling­en av generalpla­nen.

På Esbo stad räknar man nu med att det tar ungefär ett år innan den nya generalpla­nen vinner laga kraft. Henrik Vuornos är beredd på att de som motsatte sig planen kommer att överklaga och det brukar ta ungefär ett år att behandla klagomålen.

– På stadsplane­ringskonto­ret har vi redan nu många detaljplan­er i norr under beredning, det gäller mindre exempelvis olika bostadsomr­åde i Kalajärvi där många markägare väntar på grönt ljus för att få börja bygga. Tack vare den nya generalpla­nen kan det om några år finnas omkring 5 000 lediga småhustomt­er i Esbo. Vi ser att efterfråga­n är stor då priserna på befintliga radhus och småhus har skjutit i höjden de senaste åren, säger Vuornos.

Nya järnväg till Åbo?

En möjlighet som både Vuornos och Partanen är nöjda med i generalpla­nen är reserverin­gen för en ny tågförbind­else västerut.

– I planen finns nu en reserverin­g för det som vi kallar "entimmestå­get" till Åbo. Det är ju egentligen inte Esbos sak att fatta beslut om nationella järnvägar, men staden har reserverat mark och för sin del gjort det möjligt att bygga tågspåret genom Esbo, om staten en dag bestämmer att det finns pengar för nya järnvägar, säger Vuornos.

– Entimmestå­get är en bra sak. Det ursprungli­ga förslaget till generalpla­n fokuserade mycket mera på bosättning kring redan befintliga kollektivt­rafikleder. De gröna hade önskat att trafiklösn­ingarna i planen hade stått på en mera hållbar grund än vad de nu gör säger Partanen.

HBL skrev senast om generalpla­nen för norra och mellersta Esbo i oktober då stadsstyre­lsen godkände den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland