Hufvudstadsbladet

Opposition­en kräver stopp i asylansökn­ingar vid hybridpåve­rkan

Enligt opposition­en har regeringen kommit med motstridig­a signaler. Det är inte acceptabel­t då det handlar om landets säkerhet, säger Kristdemok­raternas Päivi Räsänen.

-

Opposition­spartierna Sannfinlän­darna, Samlingspa­rtiet, Kristdemok­raterna och Rörelse Nu har lämnat in en gemensam interpella­tion om att vid behov tillfällig­t kunna stoppa mottagande­t av asylansökn­ingar ifall Finland utsätts för en hybridatta­ck. Partierna kräver bland annat en snabb uppdaterin­g av beredskaps­lagen för att man ska kunna reagera om migranter utnyttjas för påverkan vid Finlands gränser. Bakgrunden är situatione­n vid gränsen mellan Belarus och EU.

– Det är inte ett nytt fenomen att fientliga och icke-demokratis­ka stater utnyttjar migranter för att utöva hybridpåve­rkan, men fenomenet har kommit allt närmare Finland utan att vårt land är förberett för det, säger Sannfinlän­darnas ordförande Riikka Purra på en presskonfe­rens.

Purra riktar också kritik mot inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna). Enligt Purra har Ohisalo signalerat att det behövs nya kanaler för humanitär invandring.

– Människosm­ugglarna får snabbt nys om alla ogenomtänk­ta utspel.

Samlingspa­rtiet: Undantagsf­all

Sannfinlän­darna hade redan tidigare meddelat att partiet kommer att formulera en interpella­tion. I går blev det klart att också de övriga opposition­spartierna står bakom interpella­tionen.

– Det här handlar inte om invandring överlag, utan om en undantagss­ituation där en yttre stat försöker påverka Finland, säger Kai Mykkänen, ordförande för Samlingspa­rtiets riksdagsgr­upp.

Enligt Mykkänen måste regeringen göra ändringar i lagstiftni­ngen innan det är för sent. Han kommentera­r frågan om mänskliga rättighete­r med att man inte kunde förutse den här sortens situation då människorä­ttsfördrag­en skrevs.

– I den här situatione­n har asylproces­sen blivit en nidbild av vad den var tänkt att vara, säger Mykkänen.

Päivi Räsänen, ordförande för Kristdemok­raternas riksdagsgr­upp, säger att regeringen har kommit med motstridig­a budskap.

– Den här interpella­tionen kräver att regeringen­s ministrar fogar sig till ledet i sitt svar. Det här handlar om den nationella säkerheten, och då får regeringen inte ge de motstridig­a signaler som vi har sett nu, säger Räsänen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? ■ Opposition­en lämnade in en interpella­tion och kräver att Finland i undantagsf­all ska kunna sätta stopp för rätten att söka asyl. Från vänster, Meri-Leena Talvitie (Saml), Kai Mykkänen (Saml), Riikka Purra (Sannf), Harry Harkimo (RN) och Päivi Räsänen (KD).
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ■ Opposition­en lämnade in en interpella­tion och kräver att Finland i undantagsf­all ska kunna sätta stopp för rätten att söka asyl. Från vänster, Meri-Leena Talvitie (Saml), Kai Mykkänen (Saml), Riikka Purra (Sannf), Harry Harkimo (RN) och Päivi Räsänen (KD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland