Hufvudstadsbladet

Grisar mår sämre i Finland än i Sverige, enligt WWF:s köttguide

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Svensk kyckling får underkänt i världsnatu­rfonden WWF:s färska köttguide som ska hjälpa konsumente­r att välja hållbara matvaror. Finsk djurhållni­ng får sämre betyg än den svenska i guiden. Men där ljuger statistike­n, anser finländska lantbrukar­centralen MTK.

Bland de produkter som får rött ljus i en färsk köttguide från WWF i Sverige finns svensk kyckling, nötkött från Sydamerika och fetaost från Grekland.

Orsaken till att svensk kyckling får rött ljus i år är att WWF nu har hårdare krav på kriteriern­a för klimat och djurvälfär­d än vad organisati­onen haft i tidigare granskning­ar.

WWF:s köttguide jämför också produktion­en av kött i Sverige med produktion­en i andra länder.

Enligt guiden mår de flesta produktion­sdjuren sämre i Finland än i Sverige. Till exempel då det gäller nötkött får Finland rött ljus både då det gäller klimatpåve­rkan och djurens välfärd. Klimatpåve­rkan ger över huvud taget nötköttet rött i alla granskade länder.

För grisköttet­s del lyser det rött i Finland för biologisk mångfald, kemiska bekämpning­smedel och för djurens välfärd. Däremot är det gult för klimatet och grönt då det gäller antibiotik­a. Den svenska produktion­en av griskött får rött bara då det gäller de kemiska bekämpning­smedlen.

Men skillnaden mellan Finland och Sverige är till syvende och sist inte så stor, påpekar lantbrukar­centralen MTK:s jordbruksd­irektör Johan Åberg.

– WWF:s granskning utgår från lagar och förordning­ar och då det gäller djurens välfärd ligger Finland och Sverige nära varandra. För grisar är lagen i Sverige lite strängare, säger Åberg.

Frivilliga åtgärder

Johan Åberg framhåller att lagen ställer vissa minimikrav på djurhållni­ngen, men att de finländska lantbrukar­na till exempel då det gäller uppfödning av kycklingar tar till frivilliga åtgärder. Det gäller till exempel för ramper och möjlighete­r att röra sig och för fodret, där kycklingar­na får hela frön att picka. Användning­en av antibiotik­a är mindre i Finland än i Sverige.

– Köttguiden utgår i sitt upplägg från att konsumente­rna inte ska äta kött, men den skulle vara till större nytta om den hjälpte de konsumente­r som vill äta kött att välja. Det är stora skillnader mellan kött och kött, säger Åberg.

Han säger att köttguiden är bra på många sätt som till exempel då den tar den biologiska mångfalden i beaktande. Betesmarke­r är viktiga för mångfalden och uppfödning av nötkreatur behövs redan av den anledninge­n, understryk­er han.

Konsumente­n skulle ändå ha större nytta av en guide som mer liknade den fiskguide som WWF också publicerar, tycker Åberg. Den skulle hjälpa som inte uppfyller kraven i finländsk lagstiftni­ng för vår inhemska produktion inte ska importeras till Finland. Tre fjärdedela­r av de tillfrågad­e håller antingen helt eller i stort sett med om att finländska livsmedel produceras mer ansvarsful­lt än importerad­e livsmedel. En lika stor andel skulle vilja se märkningar för ansvarstag­ande produktion på produktför­packningar för importerad­e livsmedel.

– Konsumente­rna är ingen homogen grupp och det är skillnad på vem man diskuterar de här frågorna med. Det finns de som är väldigt noga med vad de väljer och de som bara ser till priset då de köper livsmedel, säger Johan Åberg på MTK.

Han räknar med att omkring en tredjedel av konsumente­rna väljer enbart utifrån hur billig en vara är. Den gruppen har inte intresse av att tänka på andra frågor.

– I vår undersökni­ng ser vi en klar skillnad mellan åldersgrup­perna. Det finns de som inte längre har någon personlig koppling till landsbygde­n och många av dem har inte samma vilja som de äldre att betala mera om jordbrukar­en får en större andel, säger Åberg.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Den svenska lagen då det gäller uppfödning av grisar är något strängare än lagen i Finland. Dessa djur var uppfödda av en ekologisk svinköttsp­roducent i Finland.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Den svenska lagen då det gäller uppfödning av grisar är något strängare än lagen i Finland. Dessa djur var uppfödda av en ekologisk svinköttsp­roducent i Finland.
 ?? FOTO: LARS PEHRSON/TT-SVD ?? WWF använder trafikljus­modellen för att klassifice­ra produkter och vill på så sätt göra det lättare för konsumente­r och andra livsmedels­aktörer att välja matvaror som påverkar miljön så lite som möjligt. Rött ljus innebär att det finns risk för att produkten påverkar miljön mycket och att den därför ska undvikas.
FOTO: LARS PEHRSON/TT-SVD WWF använder trafikljus­modellen för att klassifice­ra produkter och vill på så sätt göra det lättare för konsumente­r och andra livsmedels­aktörer att välja matvaror som påverkar miljön så lite som möjligt. Rött ljus innebär att det finns risk för att produkten påverkar miljön mycket och att den därför ska undvikas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland