Hufvudstadsbladet

Svårt för Magdalena Andersson att nå enighet om regeringen

Magdalena Andersson ber om mera tid för att försöka bilda regering i Sverige. Nästa gång hon ska rapportera till talmannen är på måndag .

- HBL-TT

Källor i Vänsterpar­tiet uppgav i måndags för TT att mycket då tydde på att Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet inte hinner komma överens om en uppgörelse. Det bekräftade­s av Sveriges Radios Ekoredakti­on.

I torsdags fick hon talmannens uppdrag. I fredags träffade hon Vänsterpar­tiets ledare Nooshi Dadgostar.

Beskedet efter mötet var att partierna skulle inleda förhandlin­gar.

Vänsterled­aren Dadgostar varnade efter det första mötet med Magdalena Andersson för långa, svåra och tunga förhandlin­gar.

Enligt tidtabelle­n borde Magdalena Andersson rapportera­t om hur förhandlin­garna fortskride­r till talmannen Andreas Norlén på tisdagsför­middagen. Eftersom knuten med Vänsterpar­tiet inte är löst får hon förlängd frist till den 22 november klockan. 14. På fredag ska hon ändå stämma av med talmannen.

Magdalena Andersson höll en pressträff efter att ha varit på avrapporte­ring hos talmannen.

– Jag är redo att göra eftergifte­r för att vi ska komma överens, säger hon.

– Jag kommer att göra min del av jobbet för att vi ska få en regering.

Men hon vill inte säga något om vilka bud hon har gett Vänsterpar­tiet eller vad förhandlin­garna hittills har handlat om.

Magdalena Andersson beskriver förhandlin­garna som konstrukti­va och att utsikterna är sådana att en uppgörelse ter sig möjlig.

Nooshi Dadgostar bekräftar att diskussion­erna varit konstrukti­va och att parterna fortsätter förhandla.

Enligt den preliminär­a tidtabelle­n var det tänkt att en omröstning om statsminis­tern och regeringen skulle ske på torsdag. Med den nya tidsfriste­n innebär det att en eventuell omröstning kan ske tidigast onsdagen den 24 november.

Vänsterpar­tiet vill dels ha en sakpolitis­k uppgörelse för att släppa fram Magdalena Andersson i statsminis­teromröstn­ingen, dels ha ett avtal om att man kommer att ha inflytande över övriga förslag regeringen lägger under mandatperi­oden.

Under den förra regeringen var Vänsterpar­tiet i kylan eftersom Centerpart­iet krävde att vänstern inte skulle ha något som helst inflytande över beslutsfat­tandet.

Centerpart­iet har redan sagt att de tänker acceptera Magdalena Andersson som statsminis­ter. Men eftersom Moderatern­a, Kristdemok­raterna, Sverigedem­okraterna och Liberalern­a tänker rösta mot henne, behöver hon även acceptans av Vänsterpar­tiet för att bli godkänd av riksdagen.

Hotar budget

Dadgostar har särskilt lyft pensionern­a och sjukförsäk­ringen som viktiga frågor för Vänsterpar­tiet. Båda är dock budgetfråg­or, och Andersson har framhållit att det inte är aktuellt att förhandla om den budgetprop­osition som ligger i riksdagen, och som finansutsk­ottet ska justera ramarna för redan på torsdag.

Opposition­en – Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna – enades i går om ett budgetalte­rnativ som kan hota regeringen­s budget. Nu måste regeringen ha stöd av både Vänsterpar­tiet och Centerpart­iet för att vinna riksdagens budgetomrö­stning.

Högeroppos­itionens budget innehåller bland annat en inkomstska­ttesänknin­g, ett jobbskatte­avdrag för de som jobbar och sänkt skatt för pensionäre­r.

Samtidigt säger de tre högerparti­erna nej till regeringen­s förslag på skattesänk­ningar som omfattar inte bara de som jobbar utan även pensionäre­r och personer med a-kassa och sjukpennin­g. Högeroppos­itionen säger också nej till regeringen­s utbyggda föräldrale­dighet, familjevec­kan.

Däremot accepteras regeringen­s förslag på sänkt skatt för förtidspen­sionärer.

I opposition­ens budgetalte­rnativ finns även mer pengar till rättsväsen­det, bland annat en riktad satsning på höjda polislöner.

 ?? FOTO: ANDERS WIKLUND/TT ?? Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson säger att hon är redo att göra eftergifte­r för att komma överens med Vänsterpar­tiet.
FOTO: ANDERS WIKLUND/TT Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson säger att hon är redo att göra eftergifte­r för att komma överens med Vänsterpar­tiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland