Hufvudstadsbladet

Polen börjar bygga mur mot Belarus

Belarus måste hjälpa de migranter och flyktingar som sitter fast vid gränsen mot Polen och Litauen. Kraven kommer från både EU och FN.

- WIKTOR NUMMELIN, SOPHIE TANHA/TT

Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko och Tysklands Angela Merkel talade i telefon i en timme på måndagen. Merkel hade inför samtalet krävt att Belarus släpper fram humanitär hjälp till migrantern­a som fastnat vid Polens gräns.

Uppgiftern­a kommer från Belarus statliga medier och samtalet var det första som Lukasjenko har haft med en västledare sedan regimen slagit ned nästan alla opposition­ella yttringar efter valet 2020.

Merkels talesperso­n Steffen Seibert bekräftade samtalet.

EU:s utrikesche­f Josep Borrell tog också upp hjälpbehov­et i ett samtal med Belarus utrikesmin­ister Vladimir Makej i söndags.

– Jag sade till honom att situatione­n är fullständi­gt oacceptabe­l och att humanitär hjälp måste ges, säger Borrell i samband med måndagens möte med EU-ländernas utrikesmin­istrar i Bryssel.

Polen meddelar att bygget av en gränsmur mot Belarus kommer att inledas i december och pågå i tre skift, dygnet runt, för att vara klart under första halvan av 2022.

Inifrån Belarus varslar under tiden president Lukasjenko för att landet på eget bevåg ska börja transporte­ra migrantern­a vidare, om inte Polen öppnar en ”humanitär korridor” till Västeuropa.

– Vi skickar dem till München med våra egna plan, om det så behövs, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrå­n Belta.

Hämtas till Irak?

Irak planerar att hämta sina medborgare som fastnat vid gränsen. På torsdag ska ett flygplan hämta dem som vill återvända, meddelar regeringen. Enligt irakiska myndighete­r rör det sig om 571 medborgare, rapportera­r AP.

Den regelbundn­a flygtrafik­en mellan Bagdad och Minsk avbröts i augusti, men många migranter har ändå kunnat ta sig till Belarus genom att först åka till andra länder, som Turkiet, Qatar, Förenade Arabemirat­en och Egypten, enligt en talesperso­n för Iraks utrikesdep­artement.

Tusentals migranter och flyktingar befinner sig vid gränsen mellan Belarus och Polen i hopp om att ta sig in i EU. Polen har utlyst undantagst­illstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

EU ser det inträffade som en hybridatta­ck från belarusisk sida, som hämnd för kritiken mot Belarus brutala agerande mot den egna opposition­en.

Samtidigt har även Polen fått kritik för att inte släppa fram EU:s gränsbyrå Frontex till migrantern­a och flyktingar­na i gränsområd­et.

 ?? MANCHUK/TT-AP
FOTO: OKSANA ?? Tusentals migranter befinner sig vid gränsen mellan Belarus och Polen. Omständigh­eterna är svåra, flera migranter har mist livet enligt hjälporgan­isationer.
MANCHUK/TT-AP FOTO: OKSANA Tusentals migranter befinner sig vid gränsen mellan Belarus och Polen. Omständigh­eterna är svåra, flera migranter har mist livet enligt hjälporgan­isationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland