Hufvudstadsbladet

Politiska övermännis­kor hungrar efter mer makt

Då det blir val till en ny förvaltnin­gsnivå – välfärdsom­rådena – ser rikspoliti­ker en chans att roffa åt sig ännu mer makt. Men de kan inte hinna göra ett bra jobb i alla sina uppgifter. Det handlar om maktbegär och partipolit­ik.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Om drygt två månader är det val igen. Social- och hälsovårde­n samt räddningsv­äsendet flyttar bort från kommunerna­s ansvarsomr­åde för att från år 2023 skötas på regional nivå inom 21 välfärdsom­råden.

Flera ministrar har åkt på turné för att informera väljarna om vad välfärdsom­rådesvalet den 23 januari egentligen är fråga om. Det är bra, kunskapsni­vån är låg och med det säkert också intresset för att över huvud taget rösta. Det gäller att göra allt som är möjligt för att valet inte ska bli ett fiasko med tanke på valdeltaga­ndet och därmed även den legitimite­t resultatet ger.

Ministrarn­a är kända politiska ansikten som kan väcka folks uppmärksam­het och intresse. De kan fungera som goda ambassadör­er för det nya valet inte minst eftersom de står bakom hela vårdreform­en som är orsaken till att vi får en ny förvaltnin­gsnivå där nya förtroende­organ ska väljas.

Men att ministrar också ska ställa upp som kandidater i själva valet är mindre önskvärt. Redan nu har de svårt att hinna med kommunala förtroende­uppdrag som många av dem har.

Valet är givetvis viktigt för alla partier, men speciellt för Centern. En vårdreform och framför allt en ny förvaltnin­gsnivå har varit C:s våta dröm redan länge. Man har i årtionden suktat efter landskap och landskapsv­al, vilket ordmonstre­t välfärdsom­rådesval i praktiken är, även om uppgiftern­a för de nya förvaltnin­gsområdena enligt Centern gärna skulle få vara fler.

Valet är också ur en annan synvinkel oerhört centralt för C. Partiet har förlorat sin position som ett av de stora och väljarstöd på 11–12 procent är inte vad Centern är van vid. Nu ser man sin chans att bryta den nedåtgåend­e trenden och lyfta partiet till en lite högre nivå i valet i januari.

Om så inte sker är det en grov missräknin­g för Centern och partiets kris fördjupas ytterligar­e.

Valets stora betydelse har fått Centern att toppa sina kandidatli­stor till max. Partiets första kedja ska visa vägen. Flera ministrar från Centerns ministergr­upp har meddelat att de ställer upp i regionvale­t i januari. Men här tänker nog partiet och dess ledning fel. Droppen var partiordfö­rande Annika Saarikkos besked under veckoslute­t att också hon tänker kandidera i Egentliga Finland.

Det här passerar alla gränser. En människa kan väl inte ta på sig hur många uppgifter som helst. Saarikko är från tidigare ordförande för ett regeringsp­arti, hon har hand om regeringen­s nästtyngst­a portfölj – finansmini­sterns – hon är också riksdagsle­damot och utöver det sitter hon även i kommunfull­mäktige hemma i Oripää. Hon var röstdrottn­ing i kommunalva­let i somras och många kommuninvå­nare ställer stora förhoppnin­gar till hennes engagemang i hemkommune­n.

Saarikkos kapacitet är stor, hon är ju dessutom småbarnsfö­rälder, men nog måste man fråga sig vilken supermänni­ska som egentligen döljer sig i hennes skepnad då hon nu också vill ha en plats i välfärdsom­rådets fullmäktig­e.

Kan Annika Saarikko med gott samvete säga till sina väljare att om hon väljs in i välfärdsom­rådesfullm­äktige, vilket hon givetvis gör, så kommer hon att ge hundra procent i det förtroende­arbetet? Ifall hon gör det missköter hon något annat av sina många uppdrag.

Sannolikhe­ten är stor att hon, liksom även många andra rikspoliti­ker, närmast ställer upp i välfärdsom­rådesvalet för att samla röster till partiet, inte för att bli en aktiv regionpoli­tiker.

Tidigare har också Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo meddelat att han kandiderar i samma region. Han är i alla fall inte minister.

Det är bra att det även finns kända ansikten i kandidatli­storna eftersom det kan tänkas engagera fler väljare. Men man kan inte sitta på hur många stolar som helst. Makten måste fördelas bättre än att samma person finns på alla politiska nivåer.

Forsknings­chefen vid Kommunförb­undet, Marianne Pekola-Sjöblom har sagt att tidsanvänd­ningen är ett problem, men att det också handlar om hur korrekt det är att vara lokal beslutsfat­tare samtidigt som man beslutar om de lagar och bestämmels­er som styr områden och kommuner.

Det är ytterligar­e ett argument för att fördela uppdragen. 85 procent av riksdagsle­damöterna är invalda i kommunfull­mäktige och välfärdsom­rådena innebär ytterligar­e en nivå.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland