Hufvudstadsbladet

Rädda människoli­v vid gränsen mellan Belarus och Polen

-

FLYKTINGAR Finlands svenska unga socialdemo­krater (FSUD) stöder migranters rätt att söka asyl och uppmanar alla berörda stater samt EU att ta ansvar för välbefinna­ndet hos de människor som är fast vid gränsen mellan Belarus och Polen.

I nuläget finns det mellan 3 000 och 4 000 människor i gränsområd­et mellan Belarus och Polen. Bägge ländernas motvilligh­et att låta dem söka hjälp på vardera sidan av gränsen har tvingat vuxna och barn, många av dem offer för människosm­uggling, att uthärda köld, hunger, törst och total osäkerhet i flera månader. Sedan i somras har elva migranter hittats döda i samband med krisen. Det är högst sannolikt att den snabbt närmande vintern kommer att medföra ännu mer lidande och död.

Många politiker och medier har valt att beskriva människor i fråga med förnedrand­e ord som ”olagliga” och ”ström av migranter”. I stället för att underlätta dessa människors desperata situation har alla parter ägnat sig åt ömsesidiga anklagelse­r. I stället för att göra allt i sin makt att värna om migranters rättighete­r och säkerhet har Polen skickat tusentals soldater till gränsen, medan båda sidorna har utsatt dem som försöker ta sig ut ur detta ingenmansl­and för våld och förtryck.

Här hemma försöker opposition­en plocka politiska poäng i samband med den pågående humanitära krisen genom att kräva en lagförändr­ing som gör det möjligt att stoppa migranter vid gränsen. Detta populistis­ka utspel kombinerat med Kai Mykkänens (Saml) förslag på att bygga stängsel längs med östra gränsen är inget mer än att flörta med ytterhöger­n.

Vi inom FSUD är däremot fast övertygade om att ingen är olaglig och att asylrätten alltid ska respektera­s. I praktiken faller det i denna stund på polska människorä­ttsaktivis­ter att sörja för migranters behov, men det är EU-länder och Belarus som måste agera snabbt för att undvika ytterligar­e trauma och förlorade människoli­v. Dessa människor ska omedelbart släppas in för att kunna ansöka om uppehållst­illstånd – utan att frysa, svälta eller slås ihjäl.

JONATAN WIKSTRÖM ordförande ARSENIY LOBANOVSKI­Y vice ordförande Finlands svenska unga socialdemo­krater

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland