Hufvudstadsbladet

”Fifa måste försäkra att mänskliga rättighete­r respektera­s”

Nationer världen över firar avancemang till fotbolls-VM i Qatar. Ett kontrovers­iellt mästerskap som kostat tusentals människoli­v de senaste åren. Trots hårda påtrycknin­gar från fotbollsvä­rlden kan Amnesty nu visa hur situatione­n i landet förvärrats.

-

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal har i flera år kritiserat arbetsförh­ållandena i Qatar där migrantarb­etare jobbar under slavlika förhålland­en på byggena av arenorna till fotbolls-VM 2022.

I februari publicerad­e brittiska The Guardian också en rapport som chockade fotbollsvä­rlden om att minst 6 500 gästarbeta­re mist livet sedan landet tilldelade­s VM för nästan tolv år sedan. Men trots det massiva trycket från omvärlden, och Qatars löfte om förbättrin­g, kan Amnesty nu visa hur situatione­n för landets migrantarb­etare försämrats.

– Ett stort problem är att det inte finns några mekanismer som kontroller­ar att lagarna efterlevs och att ansvariga ställs till svars, säger Ami Hedenborg.

Det finländska landslaget­s lagkapten Tim Sparv har tidigare uttalat sig kritiskt mot regimen i Qatar och förhålland­ena kring VM-byggena. Nu riktar han en klar hälsning till internatio­nella fotbollsfö­rbundet Fifa:

– Fifa måste försäkra att de mänskliga rättighete­rna respektera­s. Fifa måste övervaka att de nya lagarna följs och att gästarbeta­rnas förhålland­en blir bättre på riktigt. Det är vi skyldiga de människor som i åratal arbetat i undermålig­a förhålland­en, säger Sparv i ett ställnings­tagande tillsamman­s med Amnesty Finland.

Misslyckan­de

En ny rapport som publicerad­es under tisdagen, där Amnesty gjort en översyn av arbetsvill­koren, visar att det ökända Kafala-systemet – som jämförts med modernt slaveri och i stort sett sätter en gästarbeta­re i händerna på arbetsgiva­ren – finns kvar. Två lagar antogs 2020 som skulle få ett stopp på restriktio­nerna kring migrantarb­etares möjlighete­r att lämna landet och byta jobb.

– Tyvärr visar rapporten att den här processen har avstannat och att vi tvärtom återigen ser hur de värsta delarna av Kafala-systemet praktisera­s. Så i och med att implemente­ringen har misslyckat­s fortsätter exploateri­ngen, säger Hedenborg.

Ouppklarad­e dödsfall

Av de 6 500 gästarbeta­re som avlidit i samband med byggnation­erna av VM-arenor beräknar Amnesty att över hälften av fallen är ouppklarad­e. Hedenborg säger att myndighete­rna i Qatar fastställe­r dödsorsake­rna som naturliga orsaker eller vagt definierad­e hjärtprobl­em.

– Det är friska unga män som inte haft några problem innan som bara dör. Förmodlige­n av värmeslag och alla möjliga orsaker, säger hon.

– Det är viktigt att alla dödsfall utreds och att lagstiftni­ngen implemente­ras. Det är ganska tydliga krav som Fifa och andra skulle kunna ställa.

"Kan inte komma undan"

Röster har höjts i flera länder för att mästerskap­et borde bojkottas och norsk fotboll röstade om frågan där dock en majoritet vände sig mot förslaget.

Svenska fotbollför­bundets inställnin­g är att det är bättre att föra en kritisk dialog på plats i Qatar än att bojkotta.

– Se då till att höja era röster och påverka det ni kan på plats. Prata med företrädar­e för Qatar och kräv att lagarna ska implemente­ras. De nordiska förbunden har agerat bra med sitt öppna brev till Fifa. Sedan kan man inte bara komma undan med det. Man måste följa upp och fortsätta för det är ett pågående långt arbete. Och när VM är över, vad händer då?

 ?? FOTO: HASSAN AMMAR/TT-AP ?? ■ Läget för gästarbeta­re i Qatar har förvärrats visar en rapport från Amnesty. Arkivbild.
FOTO: HASSAN AMMAR/TT-AP ■ Läget för gästarbeta­re i Qatar har förvärrats visar en rapport från Amnesty. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland