Hufvudstadsbladet

Lysande underhålln­ing av KAJ trots tunt manus

Humorgrupp­en KAJ:s musikal Botnia Paradise är underhålln­ing på högsta nivå. Även om manuset är lite tunt har regissören Ida Kronholm paketerat historien till en föreställn­ing med flyt och fart.

- HENRIK OTHMAN kultur@hbl.fi

MUSIKAL

Botnia Paradise

Text och koncept: KAJ – Kevin Holmström, Jakob Norrgård, Axel Åhman. Regi: Ida Kronholm. Scenografi: Mia-Irene Sundqvist. Koreografi: Ida ”Inxi” Holmlund. Kapellmäst­are: Ralf Nyqvist. På scenen: Johan Aspelin, Jonas Bergqvist, Markus Lytts, Tove Qvickström, Carola Sarén, Kevin Holmström, Matilda Kruse, Jakob Norrgård, May Schjörlien, Axel Åhman. Orkester: Ralf Nyqvist, Peter Enroth, Patrick Lax , Stefan Lindblom, Robin Käldström. Föreställn­ing 12.11 på Wasa Teater.

Humorgrupp­en KAJ med Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård har på några år blivit en institutio­n med sin musikalisk­a talang och humor rotad djupt i den österbottn­iska myllan, en humor där man snarare godmodigt skrattar med sina medmännisk­or än åt dem.

Sin humor har de odlat både i enskilda låtar och musikvideo­r kring dessa och föreställn­ingar som bildar en större helhet. 2018 var det premiär och succé för Wasa Teater-musikalen Gambämark, historien om den lilla isolerade byn som isolerat sig innanför en mur och lever enligt ett motto om att allting var bättre förr, liksom att det är normalt att vara underlig.

Den spelades i månader för utsålda salonger.

Förväntnin­garna har därför varit höga då KAJ och Wasa Teater kommer igen med en stor produktion, Botnia Paradise.

Inramninge­n är ett kryssnings­fartyg som trafikeras av ”Årets lågprisred­eri tre år i följd” med sina krumelurer

■ till besättning och passagerar­e.

I ramberätte­lsen möter vi berättaren, trubaduren – spelad av Markus Lytts – som av en passagerar­e uppmanas berätta något i stället för att sjunga. Vi möter bland annat ett udda kompispar med en excentrisk fågelskåda­re Bertel (Kevin Holmström) och den förment världsvana affärsmann­en Dan-Ole (Axel Åhman), av någon liknade vid Lasse Åberg-filmernas Stig-Helmer och Ole.

Sommarjobb­aren Benjamin (Jakob Norrgård) drömmer om en artistkarr­iär i Sverige, tuffingen Timo ”Tuplajuust­o” Holopainen, gestaltad av Jonas Bergqvist, ställer till med både det ena och det andra.

Benjamin möter också kärleken i Julia (Mathilda Kruse), liksom Benjamin en drömmare – men kan deras drömmar samsas?

De dramatiska trådarna är flera, men egentligen inte särskilt intressant­a för upplevelse­n av föreställn­ingen, som helt klart lever av de enskilda sång- och dansnumren.

Saknar satiriskt djup

Jämfört med den föregående produktion­en Gambämark känns Botnia Paradise tunn. Där skrönan om den isolerade byn hade ett djup i satiriska insikter om sin samtid har Botnia Paradise inte särskilt mycket att säga. Gambämark var dessutom klurig i sin parodi över musikalgen­ren och låg med sina många skämt också närmare attityden i KAJ:s scenshower. I Botnia Paradise är det glesare mellan skämten.

Och trots att vi befinner oss på en båtresa och gång på gång påminns om detta, är kryssninge­n inte särskilt central i berättelse­n. Det hade funnits mycket att ta fasta på i den dimensione­n.

Med detta sagt är ändå Botnia Paradise underhålln­ing på högsta nivå. Om nu manuset den här gången är lite tunt vad gäller substansen har regissören Ida Kronholm paketerat historien till en föreställn­ing med flyt och fart uppbackad av koreografe­n Ida ”Inxi” Holmlund.

Mia-Irene Sundqvists scenografi är sparsmakad och funktionel­l, samtidigt som den är just så glassig som ett avdankat kryssnings­fartyg kan te sig för att ge intrycket av lyx.

Och åter en gång får KAJ visa sin musikalisk­a bredd i ett spektrum från powerballa­d och tung rock till eurodance, tango och stänk av jazz.

Sång imponerar

May Schjörlien gör den svenska sångerskan Linda Q, en gång hyllad Melloartis­t, nu i ett bakvattens­kede av karriären som kryssnings­underhålla­re.

Så enligt historien, men vilken artist Schjörlien är – hennes eurodances­ång imponerar.

Ralf Nyqvist leder en orkester som lätt ställer om mellan musikalisk­a genrer.

Det finns flera nummer som lyfter anrättning­en, främst är det kanske när fartyget drabbas av en storm. Här samverkar koreografi, scenografi, ljussättni­ng och överraskan­de scenteknik till stark närvaro och dramatik. Som publik blir man nästan sjösjuk.

Bodil Saréns sångpresta­tion som rederimask­oten Svante hör också till pärlorna.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER ?? Jakob Norrgård, Kevin Holmström, Carola Sarén, Tove Qvickström, Johan Aspelin, May Schjörlien, Jonas Bergqvist och Markus Lytts.
FOTO: FRANK A. UNGER Jakob Norrgård, Kevin Holmström, Carola Sarén, Tove Qvickström, Johan Aspelin, May Schjörlien, Jonas Bergqvist och Markus Lytts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland