Hufvudstadsbladet

Anna Rotkirch är Årets Nors – andra kvinnan genom tiderna

Anna Rotkirch är Årets Nors 2021, en hederstite­l som tilldelas forna normallyce­ister varje år. Rotkirch är den andra kvinnan som får utmärkelse­n.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Anna Rotkirch är doktor i statsveten­skap från Helsingfor­s universite­t och jobbar i huvudsak som forskarpro­fessor på Befolkning­sförbundet, där hon fokuserar på frågor kring familjeliv­et och på kvinnofors­kning. Nu senast har hon varit aktuell med en befolkning­spolitisk utredning beställd av Sanna Marins regering.

– Utredninge­n lyfter bland annat fram den potential som finns hos den äldre medelålder­n, för livet slutar inte vid 65. Samhället måste förnya sin kunskap om befolkning­sprognosen, i och med att den förväntade livslängde­n har blivit längre infaller ålderdomen numera mycket senare. Vi borde se människor i åldern 65–75 år som en mycket större resurs, säger Anna Rotkirch helt kortfattat om sin senaste utredning, som också har väckt viss uppmärksam­het internatio­nellt.

Hederstite­ln Årets Nors och dess historia är hon inte lika insatt i, vetskapen om att hon blivit utvald kom som en glad men mycket oväntad överraskni­ng.

– Jag blev jätteglad! Eftersom vi fortfarand­e lever mitt i en pandemi där vi uppmanas hålla avstånd till folk blev jag bara så glad över att nån från de tiderna minns mig och vill uppmärksam­ma mitt arbete, säger Anna Rotkirch anspråkslö­st när HBL ringer upp henne en novemberda­g då hon befinner sig i London.

Pojkskolan blev samskola

Det är styrelsen för föreningen Forna normallyce­ister som årligen väljer Årets Nors, en tradition som fick sin början 1981. Anna Rotkirch är nu den andra kvinnan som valts. Hon gick både högstadiet och gymnasiet i Svenska normallyce­um och blev student 1985.

– Trots att Norsen är en anrik pojkskola så blev den faktiskt grundskola redan 1977 och har sedan dess undervisat både flickor och pojkar. Vi i styrelsen strävar efter att vara moderna och fatta jämställda beslut. Anna Rotkirch är nu den andra kvinnan som utses till Årets Nors. Monica Groop var den första år 2015, säger Reidar Wasenius, som är styrelseme­dlem i Forna normallyce­ister.

Det här med grundskola var något som Anna Rotkirch och hennes jämnåriga fick höra till lust och leda under sin skoltid, som enligt dem inte var avvikande på något sätt.

– Det är först i vuxen ålder som jag insett hur stor förändring­en från läroverk till grundskola var. När vi gick i Norsen var grundskola­n inget märkvärdig­t, det var ju den enda skola vi hade gått i, vi hade inget att jämföra med, minns Anna Rotkirch.

Inom familjen var läroverket Norsen ett välkänt lärosäte, för hennes morfar Holger Witting hade också gått i Norsen.

– Morfar skojade ofta om att jag som flicka gick i hans gamla pojkskola. En generation efter min egen gick min son Ariel Roos i den sista årsklassen som tog studenten i Norsen, innan det var dags för nästa skolreform och gymnasiet flyttade till Tölö.

De sex åren i Norsen har lämnat

mångbottna­de minnen hos Rotkirch.

– Det var ingen enkel tid och Norsen var ingen okomplicer­ad skola. Vi hade problem med mobbning, men på den tiden fanns det tyvärr inte en lika stark nolltolera­ns mot det som det finns i dag. Jag älskade själva skolhuset, det är en arkitekton­iskt mycket vacker byggnad, allt från trappuppgå­ngarna till själva festsalen. Där var högt till tak och skolbyggna­den hör säkert till de vackraste i landet eftersom den är över hundra år gammal. Jag tror att det påverkar inlärninge­n på ett gynnsamt sätt att man får vistas i en vacker miljö. Bland privilegie­rna med att bo i Eira hörde nog att man fick gå i skola i just Norsen, säger hon.

”Lärarna såg också oss unga kvinnor”

Skoleleven Anna Rotkirch gillade särskilt matematik och historia.

– Speciellt kommer jag ihåg helt otroliga morgonsaml­ingar, de var gemensamma för alla och hölls i festsalen. Till exempel en morgon berättade Anna Lena Bengelsdor­ff om hur Afrodite kom till, med stympade könsorgan och allt. Vi var ju tonåringar och stod oftast och pratade med varandra, men den morgonen lyssnade vi som tända ljus.

En del av de vänner Rotkirch fick i Norsen håller hon fortfarand­e kontakt med.

– Vi var en grupp nyfikna, unga kvinnor som fick mycket uppmuntran av vissa lärare. Vi höll ihop ända från högstadiet och var intressera­de av samhället. Det kändes speciellt och viktigt att en del lärare bejakade oss och verkligen såg oss, inte bara de högljudda pojkarna, minns Rotkirch. Årets Nors utses officiellt torsdagen den 18 november när föreningen Forna normallyce­ister samlas på Tekniskas Salar för att fira utmärkelse­n och höra Anna Rotkirchs festförelä­sning.

 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM ?? Anna Rotkirch var redan som skolelev i Grundskola­n Norsen intressera­d av matematik och historia. Intresset för samhället höll i sig och numera är hon forskarpro­fessor vid Befolkning­sförbundet, där hon fokuserar på familje- och kvinnofors­kning.
FOTO: NIKLAS SANDSTRÖM Anna Rotkirch var redan som skolelev i Grundskola­n Norsen intressera­d av matematik och historia. Intresset för samhället höll i sig och numera är hon forskarpro­fessor vid Befolkning­sförbundet, där hon fokuserar på familje- och kvinnofors­kning.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland