Hufvudstadsbladet

Distansboo­men blev ny nisch

För Job van der Voort är distansarb­ete inte något man blir tvingad till på grund av en virusepide­mi. Det är grunden till hans växande imperium.

- ANNA BACK anna.back@hbl.fi

Job van der Voort har just träffat Karen Falenius för första gången. Han är vd för det snabbt växande personalfö­retaget Remote. Hon är bolagets tillväxtch­ef i Europa, Mellanöste­rn och Afrika och stationera­d i Helsingfor­s.

– Det är helt trevligt att ses. Men det är inte alls nödvändigt, säger van der Voort.

Uppstartsf­estivalen Slush kvalificer­ar som tillräckli­gt intressant för livets första Finlandsbe­sök för mannen som sedan i april i år är vd för ett finskt bolag. Vid årsskiftet räknar van der Voort med att det finns bolag som Remote Finland i 80 länder. Under 2022 vill han ha registrera­t bolag i så gott som alla världens länder.

Han har lärt sig att alla länder har sina utmaningar. Ibland kan det vara smidigt att starta ett företag men svårt att öppna ett bankkonto som behövs för lönebetaln­ing. I Turkiet tog det flera månader att få ett konto.

När det lokala företaget existerar och fungerar kan Remote bjuda ut sina tjänster. Remote är inte ensamma inom sin bransch, men vill sälja de smidigaste lösningarn­a.

– Vi vill att det ska vara lätt, också för arbetstaga­ren.

Global arbetsmark­nad

För Finlands del ser Karen Falenius att det finns ett klart intresse att hjälpa finska företag anställa utländska experter. Men också ett indiskt företag kan vilja anställa en finsk kodare som bor och betalar skatt i Esbo. Då gäller det att ha koll på Finlands särdrag, till exempel föräldrale­digheter.

En egen kategori är arbetstaga­re som hittills jobbat i Finland men som lika bra kan jobba på distans. Om den personen vill flytta till Indien kan Remote se till att lönerna betalas i rupier och att företagshä­lsovården ordnas.

Vi har ett stort ansvar. Om något går fel är det inte jag som drabbas, utan någon som inte får sin lön i Bolivia och därmed inte kan betala sin hyra.

Om arbetstaga­ren på eget bevåg vill flytta utomlands, vem brukar då betala för era tjänster, Job van der Voort?

– Arbetsgiva­ren. De som har bra arbetstaga­re brukar komma emot personalen­s önskemål för att hålla dem kvar.

Job van der Voort, 34, har ett förflutet på Gitlab som kan beskrivas som en plattform för mjukvaruut­vecklare. Det var där han fick upp ögonen för den globala arbetsmark­nadens baksida.

De som vill anställa de bästa förmågorna bryr sig inte om var i världen arbetstaga­rna sitter. Men att grunda dotterbola­g i länder bara för att lagligt kunna anställa enstaka arbetstaga­re är mödosamt, speciellt för små uppstartsf­öretag.

För tre år sedan började van der Voort därför bygga upp Remote tillsamman­s med Marcelo Lebre. Remote vill vara en förebild för sina kunder och visa hur man jobbar digitalt fullt ut.

Onödiga möten

Om Job van der Voort och Karen Falenius inte skulle ha träffats på grund av Slush, kanske de aldrig skulle ha suttit i samma rum. Men det betyder inte att de inte lärt känna varandra.

van der Voort har en klar bild av hur människor behöver kommunicer­a och informeras, och att det är skilda saker. Att sammankall­a till ett möte för att informera är bara slöseri med allas tid, anser han. Om de anställda jobbar i olika tidszoner är det dessutom svårt att få till stånd.

– Om vi ordnar ett möte är det uttrycklig­en för att bygga gemenskap.

Hans egen lösning är att spela in videor som alla kan titta på när de hinner. En diskussion behöver inte heller föras i realtid, tycker han. Man kan gott föra den digitalt, så att alla bidrar när de har en möjlighet.

Det här innebär ändå inte att gemenskape­n lider, anser han. Alla kan dela med sig av sina personligh­eter och intressen.

Karin Falenius tycker att van der Voort är ett bra exempel. Remotes anställda kan inte missa att han lämnar och hämtar barnen på dagis, lagar mat åt dem och nattar dem. Att han kan handla mat mitt på dagen eller vara ute och cykla.

Den här friheten och flexibilit­eten tror van der Voorts mycket på. Han vill bara att de anställda gör sitt jobb, för honom spelar det inte någon roll hur många timmar de jobbar.

– Om Karen får sitt jobb gjort på två timmar behöver hon inte jobba mer. Jag väntar mig inte heller att alla ska jobba på Remote för alltid. Det här är bara ett jobb för dem.

25 000 ansökninga­r

Helst skulle Job van der Voort helt låta bli att dokumenter­a arbetstide­n. Men lagstiftar­na kräver det, och det har visat sig vara nyttig informatio­n för att se till att de anställda inte jobbar för mycket. De anställda loggar enkelt sina jobbtimmar genom appen Slack.

– Det är utmaningen med distansjob­b, jobbet är alltid närvarande i vardagen.

Remote har också obegränsad betald semester. Det är en förmån som inte verkar missbrukas.

– Vi har fått införa en semester på minst 25 dagar per år för att folk ska vara lediga.

Med den här bakgrunden kanske det inte är så konstigt att många är

intressera­de av lediga tjänster på Remote.

– Vi kan få 25 000 ansökninga­r. Men vi har en bra process för att hantera dem. Först tittar vi på vem som uppfyller våra kriterier, sen intervjuar vi folk för att kolla deras värderinga­r. Vi försöker göra processern­a snabba för att folk inte ska vänta i onödan.

Tydliga strukturer

Job van der Voorts bästa tips till andra arbetsgiva­re är alltså att skippa arbetstide­n och att se fler möjlighete­r än 9–17 på kontoret.

Men han delar också gärna med sig av sina insikter om digitalt ledarskap. Remotes verksamhet kretsar kring en digital handbok som innehåller allt de anställda behöver veta. Till exempel hur man ger över ordet till någon annan i en digital diskussion. Som digital ledare gäller det att bygga tydliga strukturer och veta vad man vill, enligt honom.

Själv säger han att han inte oroar sig för Remotes framtid.

– Det går bra för organisati­onen, vi har fått 200 miljoner dollar i finansieri­ng. Den här typen av verksamhet kan man inte bygga upp kortsiktig­t. Vi har ett stort ansvar. Om något går fel är det inte jag som drabbas, utan någon som inte får sin lön i Bolivia och därmed inte kan betala sin hyra.

Vad har du själv för ambitioner?

– Jag tänker inte på det sättet. Det här är vad jag gör nu och vill bygga så det blir stort. Personlige­n är jag inte intressera­d av stora pengar, eller vad ska man säga då man har ett bolag som värderas till en miljard. Jag har det jag behöver med två barn, ett hus i Nederlände­rna och min cykel.

 ?? ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Job van der Voort har aldrig varit i Helsingfor­s förut. Karen Falenius är stationera­d här men sköter hela Europa, Mellanöste­rn och Afrika.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Job van der Voort har aldrig varit i Helsingfor­s förut. Karen Falenius är stationera­d här men sköter hela Europa, Mellanöste­rn och Afrika.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland