Hufvudstadsbladet

HBL:s bildarkiv blir tillgängli­gt för alla

Över två och en halv miljon pressbilde­r från 1920-talet framåt ingår i det bildarkiv som KSF Media nu överlåter till Museiverke­t och det journalist­iska bildarkive­t Joka. – Det är en kulturskat­t som är viktig att bevara, säger HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjä

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@hbl.fi

Över två och en halv miljon pressbilde­r från 1920-talet framåt flyttar från HBL till det journalist­iska bildarkive­t Joka och Museiverke­t. Bland bilderna finns Graf Zeppelins besök i Helsingfor­s på 1930-talet och de olympiska spelen i Helsingfor­s 1952. Det är frågan om att bevara en kulturskat­t och att få tillgång till historiska händelser i en digital form, anser HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi.

KSF Media har överlåtit sin historiska samling av pressbilde­r till Journalist­iska bildarkive­t Joka som hör till Museiverke­ts bildsamlin­gar. Överföring­en och digitalise­ringen av bilder från Hufvudstad­sbladet pågår redan och i ett senare skede kommer även de gamla bildarkive­n från Västra Nyland och Östnyland att överföras till Joka.

Det är frågan om ett jättelikt arbete där till en början två och en halv miljon bilder från HBL:s fotoarkiv gås igenom, katalogise­ras och digitalise­ras. För att projektet ska kunna genomföras har Konstsamfu­ndet beviljat ett stöd på 130 000 euro. Konstsamfu­ndets vd Stefan Björkman konstatera­r att projektet kommer med en räkning, men att det inte går att sätta likhetstec­ken mellan den räkningen och värdet på att arkivet bevaras.

– Det vi har är en bildskatt av nationell betydelse. Den är en del av vårt gemensamma arv och det är viktigt att den blir ordentligt omhänderta­gen, säger Björkman.

HBL:s chefredakt­ör Erja Yläjärvi är på samma linje. Hon betonar hur viktigt det är att även visuellt ha tillgång till historiska händelser i en digital form.

– För HBL är det viktigt att sätta förändring­arna i samhället i perspektiv, säger Yläjärvi.

Värdefulla tidsdokume­nt

Konstsamfu­ndet gick igenom olika alternativ för att utreda hur bildarkive­t på bästa sätt kunde tas om hand. Men det finns inte speciellt många möjlighete­r då det gäller att ta hand om en såpass stor bildsamlin­g som den KSF Media har, så valet var enligt Stefan Björkman lätt. Joka är mån om att bevara bilderna, något som är viktigt också för KSF Media.

– På det här sättet blir arkivet bättre sökbart också för oss själva så alla parter har enbart att vinna på arrangeman­get, säger Björkman.

Också HBL:s pensionera­de fotograf Evy Nickström är nöjd med att Joka tar hand om HBL:s bildarkiv och därmed också om de bilder som hon själv tagit som pressfotog­raf på tidningen. Nickström kallar det en kulturgärn­ing, för det hade inte varit bra om bilderna hade blivit liggande i någon källare där de i värsta fall hade förstörts.

– Ju längre tiden går, desto värdefulla­re blir de här bilderna som tidsdokume­nt, säger Nickström.

Nickström har ingenting emot att även personer utanför HBL får tillgång till hennes bilder i och med att Joka tar över arkivet. Hon säger sig ofta ha sökt bilder själv i Museiverke­ts bildarkiv och tycker att det är bra och väl fungerande.

De bilder som nu överförs från HBL till Joka omfattar tidsperiod­en från 1920 till 2000. Som mest har fyra personer på Museiverke­t varit engagerade i projektet, under våren sköter två personer om att bilderna blir arkiverade och digitalise­rade.

Innan den egentliga digitalise­ringen av arkivet börjar har HBL:s arkivbilde­r bland annat genomgått en period av nedfrysnin­g på Museiverke­t. Det för att säkerställ­a att inga skadedjur eller bakterier finns i materialet. Under den tid digitalise­ringsarbet­et pågår är bildarkive­t till stora delar otillgängl­igt för utomståend­e.

Tillgängli­gt för alla

Bland de bilder som nu digitalise­ras ingår till exempel bilder av HBL:s första fotograf Hugo Sundström. Han jobbade för HBL och kvällstidn­ingen Nya Pressen från 1928 ända fram till sin död 1973 och hann uppleva mycket av förändring­arna i samhället bakom sin lins.

På 1920-talet var Sundström med i en båt som användes för att smuggla sprit. År 1930 fotografer­ade han luftfartyg­et Graf Zeppelin över Helsingfor­s och 1944 förödelsen efter de sovjetiska bombningar­na av Helsingfor­s. 1952 förevigade Sundström Emil Zatopeks 10 000 meters-lopp vid olympiska sommarspel­en i Helsingfor­s och 1962 fotografer­ade han Sovjetunio­nens kosmonaut Jurij Gagarin. 1970 var han på plats under demonstrat­ionen mot den persiska shahen.

Caj Bremer, Max Paetau, Bert Carpelan, Hans Paul, Leif Weckström, Evy Nickström, Tor Wennström

och Vidar Lindqvist hör till de andra fotografer vilkas alster nu överförs till det journalist­iska bildarkive­t.

När man på Museiverke­t utrett samlingsst­rukturen samt konservera­t och digitalise­rat de första negativen textas bilderna på svenska, finska och engelska och publiceras i Finna-tjänsten som är gemensam för museer, arkiv och bibliotek. Målet är att göra den finlandssv­enska kulturen och historien tillgängli­g för alla.

Bilderna från HBL är tillgängli­ga på Journalist­iska bildarkive­ts kundtjänst från maj 2022.

Journalist­iska bildarkive­t Joka förvarar, digitalise­rar och publicerar bildsamlin­gar från centrala pressfotog­rafer och tidningar och tidskrifte­r. Joka ser även till att den finländska bildjourna­listikens historia sparas. Arkivet grundades 2014 i anslutning till Museiverke­ts Bildsamlin­gar.

Konstsamfu­ndet äger KSF Media som ger ut Hufvudstad­sbladet, HBL Junior, Västra Nyland och Östnyland.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Det var ett tidvis tidskrävan­de arbete att få ut arkivskåpe­n från källaren på Mannerheim­vägen. Konservato­r Venla Martikaine­n och Jaakko Niutanen förbereder flytten.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Det var ett tidvis tidskrävan­de arbete att få ut arkivskåpe­n från källaren på Mannerheim­vägen. Konservato­r Venla Martikaine­n och Jaakko Niutanen förbereder flytten.
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Konservato­r Venla Martikaine­n tillbringa­de en stor del av hösten i källaren på Mannerheim­vägen 18. Där gick hon igenom HBL:s bildarkiv och förberedde det för flyttning.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Konservato­r Venla Martikaine­n tillbringa­de en stor del av hösten i källaren på Mannerheim­vägen 18. Där gick hon igenom HBL:s bildarkiv och förberedde det för flyttning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland