Hufvudstadsbladet

Tipsa oss om det goda

Minst 14 personer har dött efter lördagens vulkanutbr­ott på ön Java i Indonesien som fick tusentals människor att fly för sina liv. Sökarbetet efter överlevare försvåras av besvärliga förhålland­en på platsen.

- TT-AFP-AP-REUTERS

● Varje år sedan den första rapporten 2012 rangordnar FN världens länder på en lyckoskala. I år landade Finland på talet 7,889 av 10 och får kalla sig lyckligast i världen. Året innan var vi lyckliga till ett värde av 7,842 poäng. Det är bäst i världen två år på raken.

● FN:s lyckoindex räknas ut med hjälp av sex delområden: livslängd, inkomst, social omsorg, frihet, förtroende och generosite­t. För den globala lyckorappo­rten World Happiness Report har också 3 000 finländare fått bedöma sitt liv på en lycklighet­sskala från 0 till 10.

● Kalla gärna vår lista bristfälli­g, men berätta också vad som verkligen borde ha kvalat in. Vad är bra i Finland? Under de följande månaderna plockar vi upp fenomen bland era förslag och skriver om dem. Skriv till annika.rentola@hbl.fi.

Det plötsliga utbrottet överraskad­e många närboende på lördagen, och tvingade tusentals på flykt. Semeru, det största berget på ön Java, kastade upp aska och heta gaser 12 000 meter och fick människor att springa i panik.

Lava och annat vulkaniskt material har runnit ned längs med bergssidor­na och förstört bostäder och infrastruk­tur, bland annat en strategisk­t viktig bro.

I ett dramatiskt videoklipp, som ser ut att ha filmats med mobiltelef­on, syns ett enormt moln från utbrottet närma sig, och människor som flyr undan det.

Mörkret lade sig

På sina håll täckte det täta rökmolnet allt solljus och lade samhällen i mörker.

– Plötsligt blev allt mörkt, en ljus eftermidda­g förvandlad­es till natt.

Ett mullrande ljud hördes och hettan tvingade oss att springa till moskén, säger Fatmah, från samhället Curah Kobokan omkring fem kilometer från kratern.

Minst 14 personer har omkommit i samband med utbrottet, uppgav landets katastrofm­yndighet BNPB på söndagen. Ytterligar­e 57 vårdas på sjukhus, framför allt för brännskado­r, och 1 300 har evakuerats.

På söndagen fortsatte myndighete­rna att söka efter överlevare, däribland sju lokalbor som rapportera­ts saknade i en av de berörda byarna.

Sökarbetet vid bergets södra backe försvåras av en ansamling av tjock lera och glödande bråte kombinerat med kraftigt regn. Den förstörda bron försvårar arbetet ytterligar­e.

Avbröts tillfällig­t

Sökarbetet fick tillfällig­t avbrytas på söndagen efter oro om att regnet skulle föra med sig rykande bråte och varm aska längs med berget.

Haryadi Purnomo från en lokal räddningsm­yndighet beskriver tidigare frodiga byar söder om kratern som ”dödszoner”.

– Det finns inget liv där. Träd, gårdar och byggnader är brända, allt är täckt av tjock, grå aska.

På söndagen vädjade myndighete­rna till boenden att inte återvända till sina hem, med varningar om att faran ännu inte var över, men vissa valde ändå att bege sig hemåt för att se till boskapen och skydda sin egendom.

 ?? FOTO: JUNI KRISWANTO/LEHTIKUVA-AFP ?? En bybo räddar ett barn i byn Sumber Wuluh på den indonesisk­a ön Java som drabbades av vulkanen Semerus utbrott.
FOTO: JUNI KRISWANTO/LEHTIKUVA-AFP En bybo räddar ett barn i byn Sumber Wuluh på den indonesisk­a ön Java som drabbades av vulkanen Semerus utbrott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland