Hufvudstadsbladet

Påven: Försummels­e av migranter ett ”haveri”

Försummels­en av migranter är ett "civilisati­onens haveri", säger påve Franciskus i ett tal på plats på den grekiska ön Lesbos.

- TT-AFP

– Det finns de i Europa som fortsätter behandla problemet som om det är något som inte angår dem, säger påven i sitt tal på plats vid migrantläg­ret Mavrovouni.

Mavrovouni byggdes efter en stor brand i det ökända Morialägre­t förra hösten, och nära 2 200 asylsökand­e bor där. Påve Franciskus gjorde 2016 ett uppmärksam­mat besök i Moria och uttryckte då skarp kritik mot hur migrantern­a bemöttes av EU.

Under söndagens besök på Lesbos möttes han av en liten grupp asylsökand­e, framför allt barn, ståendes bakom metallstak­et.

Dyster begravning­splats

I sitt tal varnar han för att Medelhavet är på väg att bli en ”dyster begravning­splats utan gravstenar”.

– Efter all denna tid är det fortfarand­e lite i världen som har förändrats i migrations­frågan, säger han.

Det är grundorsak­erna, inte ”de stackars människor som får betala priset och till och med används för politisk propaganda”, som ska konfronter­as, säger påven.

– Hans besök är en välsignels­e, säger Rosette Leo, en kongolesis­k asylsökand­e och mamma till en två månader gammal baby.

– Han har makt, han kan påverka människor till att se flyktingar i ett annat ljus, säger hon.

Innan påven anlände till Lesbos besökte han Cypern och Grekland där han i lördags valde att rikta sig direkt till ledarna inom EU, då han varnade för populism och auktoritär­a styren i Europa och världen. Han sade att det inte finns några ”enkla svar” på hoten mot demokratin.

– Men vi kan inte undvika att konstatera att vi i dag, och inte bara i Europa, är vittnen till en tillbakagå­ng för demokratin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland